600 g zemiakov
cca 200 g polohrubej múky
soľ
1 veľká cibuľa
pol vrecka kyslej kapusty
1 balíček údeného tofu
Česká klasika vo vegánskej verzii bez vajca a údeného. Zemiaky ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala by vzniknúť tuhšia hmota, aby sa knedle vo vode nerozpadali. Z cesta vykrajujeme lyžicou namočenou v horúcej vode knedle (prípadne ich dotvarujeme v rukách), po vložení do hrnca ich podoberieme. Varíme ich zhruba 10 minút, kedy by mali vyplávať na hladinu.
Medzitým si pokrájame údené tofu na malinké kocky (cca 2x2mm) a orestujeme ich na oleji, kým sa na nich nevytvorí chrumkavá kôrka. Zatiaľ ich odložíme na tanier, olúpanú cibuľu pokrájame na mesiačiky, necháme pomaly vyprážať na oleji. Po niekoľkých minútach pridáme lyžicu cukru a necháme skaramelizovať. Fajšmekri môžu na konci cibuľku ľahko pokvapkať octom.
Chlpaté knedle zmiešame s kyslou kapustou, tofu “slaninkou” a skaramelizovanou cibuľkou. Na tanieri ich posypeme lahôdkovým droždím a čerstvo namletým čiernym korením.