Halušky
500g zemiakov (varný typ C)
1O0g celozrnnej múky
väčšia štipka soli
Špenát
750 g čerstvých listov alebo 400 g mrazeného sekaného špenátu
cesnak, soľ, korenie, lahôdkové droždie
Tofu “slaninka”
1 veľká cibuľa
1 balíček údeného tofu
Noky
Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Olúpte ich a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte cca 80 gramov múky a vyhnetajte z neho nie príliš cesto. Utvorte tenké valčeky, ktoré potom pokrájajte na cca 5 cm dlhé kúsky a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu.
Špenát
Čerstvý špenát pokrájajte na hrubo a na troche oleja duste, kým nezmäkne. Pokiaľ použijete sekaný mrazený špenát (špenátový pretlak neodporúčam), nechajte ho najskôr povoliť pri izbovej teplote. Akonáhle sa špenát vydusí a odparí sa časť vody, ochutíme ho 2 strúčikmi pretlačeného cesnaku, soľou, čiernym korením a šťavu môžeme ľahko zahustiť aj lyžicou lahôdkového droždia.
Tofu slaninka
Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme na 2 lyžiciach oleja cca 2 minúty. Potom pridáme údené tofu, pokrájané na malé kocky (cca 3x3mm), a oboje smažíme, kým cibuľka nezezlátne. Pokiaľ použijeme pevnejší tofu (ako je značka Sunfood), väčšinou už budete mať “tofu slaninku” s peknou kôrkou. Mäkšie tofu (Lunter) chce osmahnúť dlhšiu dobu, môžete ho podliať jednou lyžicou sójovej omáčky a jednou lyžicou vody a ešte chvíľu dusiť. Tofu potom bude mať výraznejšiu chuť a získate tak aj šťavnatú slanú polevu.
Halušky poukladáme na tanier, pridáme špenát a hore potom príde tofu slaninka. Kto má rád pikantnejšie, môžete všetko zostriť čerstvo namletým čiernym korením.