Fazuľový guláš

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Mexická kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Fazuľový guláš
Ingrediencie:

2 hrnčeky uvarených fazule
1 hrnček vývaru z fazule
veľká cibuľa
3 väčšie zemiaky
200 g paradajkový pretlak
1 lyžica lahôdkového droždia
korenie: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové korenie, rasca, zeleninový bujón, majorán

Postup:

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať aj 90 minút. Nebojme sa uvariť si rovno väčšie množstvo fazule, nech sa čas využije efektívne. V chladničke vydrží 4 – 5 dní, fazuľu využijete do polievky, na nátierku alebo napríklad karbonátky.

Fazuľu máme, tak sa poďme pustiť do guláša. Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku (pomer sladkej a štipľavej si upravte podľa toho, ako má byť guláš pikantný) a svižného miešania ju necháme ľahko osmahnúť. Všetko podlejeme vývarom, pridáme paradajkový pretlak, bobkový list, pár guličiek nového korenia, všetko osolíme a okmínujeme.

Varíme pod pokrievkou, kým zemiaky zmäknú. Pridáme vrchovatú lyžicu lahôdkového droždia, ktoré zaistí krémovejšiu konzistenciu, potom pridáme fazuľu a ešte pár minút prevaríme, už bez pokrievky, aby sme nechali guláš zhustnúť. Na konci ešte ochutnáme a dochutíme a môžeme podávať.

Na tanieri ho ešte posypeme majoránom, najlepšou prílohou je celozrnné pečivo a nezabudneme ani na zeleninu, šikne sa predovšetkým paprika a paradajky.

Počet porcií:
3 porcie
Doba prípravy:
30 minút + vaření fazolí
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.