1 hrnček červených fazule
1/2 hrnčeka vývaru z fazule
100g sójového mäsa (alebo 200g seitanu natural)
1 veľká cibuľa
1 červená papriku
1 konzerva krájaných paradajok (alebo hrnček čerstvých)
1 lyžica paradajkového pretlaku
3 strúčiky cesnaku
1 lyžičku sladkej papriky
1/2 lyžičky chilli (mleté alebo vločky)
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ a čerstvo mleté korenie
vňať čerstvého koriandra
2 lyžice oleja
Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút).
Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. uvarte vo vývare, namarinujte a upečte). Inou možnosťou je použiť seitan (pripravte marinádu a opäť upečte) alebo využiť kúpené Sviadnovské dobáčiky (čo sú hotové rezančeky zo sójového mäsa). Získate tak šťavnaté kocky.
Cibuľu olúpte a prekrájajte na hrubšie kocky. Papriku umyte, zbavte jadrovníka a pokrájajte na centimentové kocky. Cesnak olúpte a nasekajte na drobno.
Na panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a pokrájanú cibuľu nechajte osmahnúť, kým nezačne zlátnuť. Pridajte rímsku rascu a sójové mäso. Krátko spoločne orestujte a pridajte pokrájanú papriku. Nechce krátko vydusiť, pridajte papriku (korenie), chilli a cesnak. Nechajte spoločne rozvoňať, zalejte vývarom z fazule, krájanými paradajkami, lyžicou paradajkového pretlaku a osoľte.
Nechajte spoločne dusiť, kým sa časť vody neodparí a “omáčka” nezhustne. Na záver pridajte fazuľu a nechce spoločne chute preľnúť. Ochutnajte a podľa chuti ešte dolaďte soľou či mletým čiernym korením. Na úplný koniec nasekajte dve tri stonky koriandrovej vňate, premiešajte a stiahnite z ohňa.
Ako príloha sa hodí pečivo alebo lepivejšie druhy ryže.