Národná kuchyňa: Mexická kuchyňa

Základom mexickej kuchyne sú lokálne suroviny Strednej Ameriky, ako sú rozličné druhy paradajok a paprík, fazule, tekvice a kukurice. Voňavé omáčky sú pripravované zo zmesi chilli a paradajok, častou prílohou je avokádové guacamole. Pre korenie je typická sladká i pálivá paprika, mnoho druhov chilli papričiek a korenín, cibuľa, cesnak, rímska rasca, nové korenie, oregano alebo koriander.

Medzi svetoznáme jedlá patria burritos, tacos alebo quesadillas, čo sú balené placky plnené rôznymi zmesami (mäso v nich je možné nahradiť jeho rastlinnými alternatívami). Okrem náplne sa líšia aj druhom tortill, ktoré môžu byť kukuričné (priemer 15 cm) alebo pšeničné (obvykle 20 – 25 cm).

Chilli con carne

Chilli con carne

07. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút). Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. … více

Guacamole

Guacamole

12. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Zrelá avokáda rozpolíme a vydlabeme lyžičkou. V miske roztlačíme vidličkou. Paradajky nakrájame na kocky, cibuľu a očistené čili papričky nadrobno, cesnak rozotrieme a koriander rozsekajte nahrubo. Zmiešame s avokádom a podľa chuti … více

Plnené tortilly

Plnené tortilly

09. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na panvici na oleji opražíme cibuľu dozlatista, pridáme rastlinné “mäso”, korenie a krátko orestujeme. Pridáme fazuľu (z plechovky alebo vopred uvarené), kukuricu (mrazenú alebo sterilizovanú) a nakoniec pretlak. Tortilly nahrejeme, aby boli … více

Mexická panvica s tofu

Mexická fazuľa s tofu

27. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, o chvíľu neskôr orestujeme aj na menšie kocky pokrájané tofu. Zaprášime korením, premiešame a necháme krátko opražiť. Pridáme fazuľu, kukuricu, soľ, občas zamiešame a … více

Domáca tortilla

Domáca tortilla

25. 11. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Prílohy

Kupované tortilly sú samé éčko a nie vždy vegán košer, tak prečo si doma nevyrobiť čerstvé za pár korún? Ingrediencie máte určite doma. Do väčšej misky nasypeme múku, osolíme. Pridáme olej a … více

Tekvica hokaido s fazuľami

Tekvica hokaido s fazuľami

02. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Tekvicu hokaido rozkrojíme, očistíme o mäkkého stredu so semienkami a opláchneme. Pokrájame aj so šupkou na malé kocky a orestujeme na panvici v troche oleja, kým šupka nezmäkne. Okoreníme paprikou, trochou drvenej … více

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?