200g biela fazulí
cibuľa
1cm zázvoru
3ks bielej papriky
pol hrnčeka mrazenej alebo sterilizovanej kukurice
hrnček paradajkového pretlaku
sladká a pálivá paprika
Bielu fazuľu namočíme cez noc, vodu vylejeme, pridáme čerstvú a uvaríme ich do mäkka (môžu byť až ľahko rozvarené). Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na prúžky, pridáme na prúžky nakrájanú papriku a krátko orestujeme. Zaprážame paprikou a najemnou nastrúhaným kúskom zázvoru a podlejeme vodou. Zhruba tretinu fazule dáme do mixéra, pridáme hrnček vývaru z fazule a rozmixujeme spoločne na kašu. Vlejeme ju hrnce, pridáme zvyšok fazule a paradajkový pretlak. Krátko spoločne povaríme, ochutíme najlepšie čestvou bazalkou. Táto polievka v zime aj vďaka ľahko štipľavej chuti zahreje a vďaka svojej hutnosti a výživnosti s pečivom poslúži aj ako hlavné jedlo.