2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 konzerva krájaných paradajok (alebo hrnček čerstvých)
3 lyžice strukovinovej múky (cícerovú, hrachovú)
1 hrnček zeleninového vývaru
5 lyžíc paradajkového pretlaku
bobkový list a nové korenie (cca 5 guličiek)
trstinový cukor a jablkový ocot na dochutenie
soľ a čerstvo mleté korenie
Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) a zľahka ju zasmažte.
Pridajte krájané paradajky, krátko premiešajte a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte bobkový list a nové korenie a opäť zosilnite plameň. 10 minút bez pokrievky a za občasného zamiešania prevarte, časť vody sa tak odparí a omáčka prirodzene zhustne. Odstráňte bobkový list a nové korenie, primiešajte lyžicu paradajkového pretlaku a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
Čo k rajskej omáčke vo vegánskom variante?
alternatíva mäsa
- “nemasové” guličky – značku Garden Gourmet zoženiete v supermarketoch Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflande majú tiež vlastnú značku K Take It Veggie, veggie varianty svojich guličiek ponúka aj IKEA
- domáce fašírky
- plnené papriky (zmes zo sójového granulátu)
- marinovaný a upečený seitan
- ohriaty údený tempeh
príloha
- húsková celozrnná knedľa
- jahlová knedľa
- krájaná polenta pečená na plechu
- domáce halušky či gnocchi