Paradajková omáčka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Paradajková omáčka
Ingrediencie:

2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
1 konzerva krájaných paradajok (alebo hrnček čerstvých)
3 lyžice strukovinovej múky (cícerovú, hrachovú)
1 hrnček zeleninového vývaru
5 lyžíc paradajkového pretlaku
bobkový list a nové korenie (cca 5 guličiek)
trstinový cukor a jablkový ocot na dochutenie
soľ a čerstvo mleté korenie

Postup:

Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) a zľahka ju zasmažte.

Pridajte krájané paradajky, krátko premiešajte a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte bobkový list a nové korenie a opäť zosilnite plameň. 10 minút bez pokrievky a za občasného zamiešania prevarte, časť vody sa tak odparí a omáčka prirodzene zhustne. Odstráňte bobkový list a nové korenie, primiešajte lyžicu paradajkového pretlaku a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.

Čo k rajskej omáčke vo vegánskom variante?

alternatíva mäsa

  • “nemasové” guličky – značku Garden Gourmet zoženiete v supermarketoch Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflande majú tiež vlastnú značku K Take It Veggie, veggie varianty svojich guličiek ponúka aj IKEA
  • domáce fašírky
  • plnené papriky (zmes zo sójového granulátu)
  • marinovaný a upečený seitan
  • ohriaty údený tempeh

príloha

  • húsková celozrnná knedľa
  • jahlová knedľa
  • krájaná polenta pečená na plechu
  • domáce halušky či gnocchi
Počet porcií:
3-4 porcie
Doba prípravy:
20 minút
Tagy:
Paradajky
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.