Krémová cícerová polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Polievky
Krémová cizrnová polévka
Ingrediencie:

300g suché cícer
2 väčšie cibule
4 veľké paradajky (v zime plechovku konzervovaných)
sladká paprika
kúsok zázvoru (cca 1-2 cm, podľa hrúbky)

Postup:

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu prípravu. Namáčanie sa odporúča aspoň 10 – 12 hodín. Vodu potom zlejeme, doplníme čerstvou a varíme na miernom plameni do mäkka. To môže zabrať 1,5 – 2 hodiny. Čas a energiu ušetríme použitím tlakového hrnca. Časť vývaru si ponecháme.

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji vo väčšom hrnci. Akonáhle zozlatne, nastrúhame na ňu zázvor, zaprášime ju paprikou a necháme minútu stmavnúť. Pridáme vopred uvarený cícer, paradajky, osolíme a zalejeme 2 šálky vývaru. Všetko necháme 15 minút spoločne povariť a potom tyčovým mixérom zmixujeme na hrubší krém. Dochutíme bylinkami (bazalka alebo koriander), poprípade môžeme zjemniť rastlinnou smotanou alebo kokosovým mliekom.

Časť cícera môžeme odložiť bokom do miska a pridať späť až po mixovaní. Polievku tiež môžeme odľahčiť tým, že pri varení pridáme nejakú škrobnatú zeleninu – zemiaky, batát alebo tekvicu. S mrkvou by ale polievka bola príliš sladká.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
25 minút + varenie cícera
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.