Jablkový vegánsky koláč

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Dezerty
Jablkový vegánsky koláč
Ingrediencie:

100g hnedého cukru
100g jablčného nesladeného pyré (dodá koláču vláčnosť a nadýchanosť)
100g bieleho rastlinného jogurtu (napríklad kokosový alebo sójový)
80 ml rastlinného oleja (môžete použiť aj rozpustené vegánske maslo)
1 čajová lyžička kvalitného vanilkového extraktu
300 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1 čajová lyžička mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy (voliteľne, na zvýraznenie chuti)
2 hrnčeky jabĺk nakrájaných na malé kocky (cca 2 ks)
100g nasekaných vlašských orechov (môžete použiť aj pekanové orechy alebo mandle)

Poleva:
50g práškového cukru
1 polievková lyžica tmavého trstinového cukru
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
2 polievkové lyžice nesladeného rastlinného mlieka (ovsené, mandľové mlieko alebo kešu mlieko)
1/4 čajovej lyžičky mletej škorice

Postup:
  1. Rúru predhrejte na 175°. Vymažte okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm a vysypte strúhaným kokosom, zmiešaným s polohrubou múkou.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte trstinový cukor, jablčné pyré, jogurt, olej a vanilkový extrakt.
  3. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbóna, potom škoricu, muškátový oriešok, soľ a instantnú kávu. Všetko opatrne zmiešajte, kým sa cesto nespojí. Potom pridajte jablká a pol dávky nasekaných orechov.
  4. Nalejte cesto do pripravenej formy a uhlaďte. Posypte zvyšnými orechmi.
  5. Pečte približne 40-45 minút. Koláč by mal byť ľahko vypuklý s farbou ľahko dozlatista.
  6. Kým čakáte, až sa koláč upečie, vymiešajte v mise cukry, vanilkový extrakt, rastlinné mlieko a škoricu. Vložte do mikrovlnnej rúry, aby sa rozpustil hnedý cukor.
  7. Chvíľku po upečení koláč opatrne vyklopte a nechajte cca 15 minút na chladiacej mriežke stranou s orechmi hore.
  8. Výchladlý koláč zľahka pokvapkajte cukrovou polevou. Dobrú chuť

Skladovanie: Jablkový koláč alebo jednotlivé plátky chlaďte vo vzduchotesnej nádobe po dobu 3 alebo 4 dní. Pri izbovej teplote vydrží čerstvý asi 2 dni.

Počet porcií:
8 porcií
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.