Tekvicové tortičky
Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více
Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.
Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více
Cícer pripravíme klasicky: namočíme ju cez noc do aspoň dvojnásobku vody. Ráno ju vylejeme, pridáme čerstvú vodu, osolíme a varíme do mäkka. Správne uvarený cícer by mal ísť ľahko roztlačiť medzi prstami. … více
Huby očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Podlejeme ich niekoľkými lyžicami vody a necháme za občasného premiešania dusiť, kým nezmenší objem a nepustí a neodparí väčšinu vody. Na panvici na 3 lyžiciach … více
Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo … více
Klobúky väčších pravákov očistíme a nakrájame na zhruba centimeter hrubé plátky. Z hrašky si pripravíme redské cestíčko (podľa návodu a množstva húb som na tri 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více
Noky Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Olúpte ich a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte cca 80 gramov múky a vyhnetajte z neho nie príliš cesto. Utvorte tenké valčeky, ktoré potom … více
Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více
Keď som pred niekoľkými rokmi experimentoval so živou stravou, raňajkoval som väčšinou len ovocie. Celkom rýchlo som zhodil pekných pár kíl, ale čiastočne aj na úkor svalovej hmoty. A tiež som mával … více
Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více
Pilaf je niečo, do čoho sa pustím vždy, keď mám chuť na ľahké, jednoduché a rýchle jedlo z “jedného hrnca”. Zvlášť, keď je to z rýchlo uvarených a dobre chutiacich zŕn, ako … více
Pretože je sójové mlieko treba variť, je výhodnejšie si rovno urobiť väčšie množstvo. Pol kilogramu sójových bôbov (ideálne v bio kvalite) namočíme na 10 – 12 hodín do studenej vody. Pokúsime sa … více
Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více
Na slivkovú omáčku opražíme na dvoch lyžiciach oleja lyžicu múky, urobíme zápražku, zalejeme cca 3/4 litrom horúcej vody, pridáme 3 lyžice slivkových lekvárov, pár nasekaných sliviek, 2 lyžice rumu (nemusí byť), škorica, … více
Zmiešajte múku, soľ a olej vidličkou, kým sa dobre nepremieša. Potom za stáleho miešania pomaly pridávajte studenú (!) vodu. Rukami vypracujte cesto a hnete ho asi 2 minúty. Cesto umiestnite na nelepivý … více
Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více
Sírovec žltooranžový je drevokazná huba z čeľade trúdnatcovitých. Objavuje sa na kmeňoch živých listnatých stromov, ako ovocných stromoch v alejach, sadoch a záhradách, tak aj na vŕbach, agátoch a ďalších listnáčoch pri … více
Zemiaky na knedľu dáme variť v šupke. Olúpeme ich, nastrúhame a zmiešame s múkou, krupicou a trochou vody a soli a spracujeme na cesto. Z cesta vytvoríme valčeky a vložíme do vriacej … více
Najprv vytvoríme pevný korpus: mandle (poprípade sa hodia kešu alebo vlašské orechy) namočíme na niekoľko hodín do vody. Tú potom sceníme a orechy spoločne s vykôstkovanými ďatľami rozmixujeme na hutnú hmotu. “Cesto” … více
Na cesto na lievance zmiešame hrnček (celozrnné ražné) múky, hrnček rastlinného mlieka, pol hrnčeka vody, lyžicu kypriaceho prášku, štipku soli a lyžicu oleja. Osmažíme takmer nasucho, len na ľahko vymastenej panvici, z … více
Papriky, cuketu, cibuľu a tofu nakrájame podľa veľkosti šampiňónov pokiaľ možno na rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajli a preložíme cherry paradajkami. Osolíme ich a okoreníme provensálskym korením. Potrieme ich … více