Národná kuchyňa: Bezmäsité jedlá

Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.

Hubové rizoto

Hubové rizoto

21. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu nakrájajte na drobno a nechajte smažiť na 3 lyžiciach olivového oleja. Akonáhle začne zlátnuť, pridajte ryžu a minútu spoločne opekajte. Zasypte lyžicou sypkého zeleninového bujónu a zalejte pol pohárom horúcej vody … více

Čirokové rizoto s tempehom

Čirokové rizoto s tempehom

18. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Núdza naučila Dalibora hústi a núdzne domáce zásoby ryže ma konečne donútili vyskúšať čirok, ktorý sa mi v špajze bez úžitku váľal snáď štvrť roka. Čirok patrí medzi obilniny, neobsahuje lepok a … více

Tekvicové tortičky

Tekvicové tortičky

15. 09. 2022   napsal/a: Alena Teclová | druh jedla: Dezerty

Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více

Hubový závin

Hubový závin

09. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Huby očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Podlejeme ich niekoľkými lyžicami vody a necháme za občasného premiešania dusiť, kým nezmenší objem a nepustí a neodparí väčšinu vody. Na panvici na 3 lyžiciach … více

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

06. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo … více

Hřibové řízky v hrašce

Hríbové rezne v hraške

04. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Klobúky väčších pravákov očistíme a nakrájame na zhruba centimeter hrubé plátky. Z hrašky si pripravíme redské cestíčko (podľa návodu a množstva húb som na tri 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více

Fazuľové brownies

Fazuľové brownies

24. 08. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Dezerty

Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více

Jablka s oříškovou polevou

Jablká s orieškovou polevou

22. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Keď som pred niekoľkými rokmi experimentoval so živou stravou, raňajkoval som väčšinou len ovocie. Celkom rýchlo som zhodil pekných pár kíl, ale čiastočne aj na úkor svalovej hmoty. A tiež som mával … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více

Domáce sójové mlieko

Domáce sójové mlieko

15. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Pretože je sójové mlieko treba variť, je výhodnejšie si rovno urobiť väčšie množstvo. Pol kilogramu sójových bôbov (ideálne v bio kvalite) namočíme na 10 – 12 hodín do studenej vody. Pokúsime sa … více

Pšenovník

Pšenovník

14. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více

Domáca karobela

Domáca karobela

01. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více

Nepečená malinová torta

Nepečená malinová torta

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Najprv vytvoríme pevný korpus: mandle (poprípade sa hodia kešu alebo vlašské orechy) namočíme na niekoľko hodín do vody. Tú potom sceníme a orechy spoločne s vykôstkovanými ďatľami rozmixujeme na hutnú hmotu. “Cesto” … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?