Pšenovník

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Dezerty
Pšenovník
Ingrediencie:

1 hrnček pšena
2 hrnčeky vody (pre lepšiu chuť môžeme využiť aj jablkový mušt)
1 hrnček rastlinného mlieka
2 veľké jablká
1/2dcl repkového alebo slnečnicového oleja
pol hrnčeka rôzneho sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, pokrájané slivky či marhule)
1 lyžička mletej škorice

Postup:

Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz v miske na pečenie.

Sklenenú zapekaciu misku zľahka vymastíme kokosovým olejom. Pšeno sparíme horúcou vodou a vložíme do misky spoločne so sušeným ovocím, vodou, rastlinným mliekom a olejom. Poriadne premiešame. Jablká postrúhame na hrubom strúhadle a navrstvíme nahor.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C hodinu až hodinu a pol. Využiť môžeme aj remosku, len v nej nie je na rozdiel od sklenenej formy tak ľahko vidieť, či už sa všetka voda vstrebala. Keď sa tak stane, pšenovník je hotový. Necháme ho štvrťhodinku vychladnúť a až potom krájame, aby lepšie držal pri sebe.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
90 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.