1 hrnček pšena
2 hrnčeky vody (pre lepšiu chuť môžeme využiť aj jablkový mušt)
1 hrnček rastlinného mlieka
2 veľké jablká
1/2dcl repkového alebo slnečnicového oleja
pol hrnčeka rôzneho sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, pokrájané slivky či marhule)
1 lyžička mletej škorice
Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz v miske na pečenie.
Sklenenú zapekaciu misku zľahka vymastíme kokosovým olejom. Pšeno sparíme horúcou vodou a vložíme do misky spoločne so sušeným ovocím, vodou, rastlinným mliekom a olejom. Poriadne premiešame. Jablká postrúhame na hrubom strúhadle a navrstvíme nahor.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C hodinu až hodinu a pol. Využiť môžeme aj remosku, len v nej nie je na rozdiel od sklenenej formy tak ľahko vidieť, či už sa všetka voda vstrebala. Keď sa tak stane, pšenovník je hotový. Necháme ho štvrťhodinku vychladnúť a až potom krájame, aby lepšie držal pri sebe.