Huby
300 – 500 gr sírovke (prípadne iné huby)
cícerovú múku na obaľovanie
čierna sól
Šalát
4 stredne veľké zemiaky
2 väčšie červené repy
1 menšia cibuľa
1/4 menšieho zeleru
1/2 hrnčeka sterilizovaného alebo mrazeného hrášku
1/3 hrnčeka sojanézy
Sírovec žltooranžový je drevokazná huba z čeľade trúdnatcovitých. Objavuje sa na kmeňoch živých listnatých stromov, ako ovocných stromoch v alejach, sadoch a záhradách, tak aj na vŕbach, agátoch a ďalších listnáčoch pri riekach alebo v lese. Zatiaľ čo pre strom znamená parazita, vyvolávajúce hnilobu a tým aj zánik stromu, mladé plodnice tohto druhu sírovce sú jedlé a chutné. Majú ľahučko kyslastú chuť, hodia sa do polievok, gulášov, omáčok alebo klasicky obaľované ako rezeň. Tak si ho pripravíme aj dnes. Ale začneme zemiakovo-repovým šalátom (môžete pochopiteľne zvoliť aj menej pracnú prílohu, napr. varené zemiaky.)
Zemiaky a červenú repu olúpeme a pokrájame na zhruba centrimetrové kocky. Vložíme ich do remosky alebo zapekacej misky, posolíme a zľahka pokvapkáme olejom. Pečieme do zmäknutia zhruba pol hodiny na 200 ° C a necháme vyhladnúť.
Medzitým ošúpeme cibuľu a nakrájame ju najemno. Olúpeme zeler a postrúhame na jemnom strúhadle.
Do misy vložíme vychladnutú repu, cibuľu, zeler, hrášok a sojanézu, poriadne premiešame a necháme ešte vychladiť.
Sírovec očistíme a podľa toho, aké máme veľké plodnice, prípadne aj pokrájame. V miske zmiešame cícerovú múku s čiernou soľou s vodou na konzistenciu horčice, namáčame do nej plátky sírovca a na panvici vyprážame z oboch strán do zlatista. Rovnakým postupom môžeme pripraviť aj iné huby (hlivu, šampiňóny…)