Špagety s pórovou omáčkou

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Talianska kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Pórková omáčka na špagety
Ingrediencie:

špagety (300 g)
kocka údeného tofu
2 strúčiky cesnaku
pol póru
2 lyžice lahôdkového droždia
1 lyžička cibuľového prášku

Postup:

Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne vyššiu výživnú hodnotu.

Medzitým pokrájame údené tofu (musí byť pevné, ideálne značka Sunfood) na drobné kocky. Orestujeme ich na 3 lyžiciach olivového oleja dochrumkava. Pred koncom pridáme nadrobno pokosený cesnak, ktorý iba necháme rozvoňať. Tofu s cesnakom odložíme z panvice.

Na zvyšku oleja orestujeme na tenké kolieska pokrájaný pór, kým nezmäkne. Zasypeme ho potom lahôdkovým droždím, domácim cibuľovým práškom, niekoľkokrát premiešame a zalejeme horúcou vodou (alebo ešte lepšie zeleninovým vývarom). Niekoľko minút podusíme a zalejeme rastlinnou smotanou (mandľovou, sójovou…). Ja som v tomto prípade použil domáci ryžový jogurt, ktorý omáčke pridal ľahko kyslastú chuť. Necháme 2 minúty spoločne prevariť.

Na tanier naservírume špagety, polejeme omáčkou a dozdobíme tofu s cesnakom.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
25 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.