Thajská paradajková polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Thajská kuchyňa
Druh jedla: Polievky
Thajská paradajková polievka
Ingrediencie:

1 veľká cibuľa
400 g lúpaných čerstvých paradajok (využiť môžete aj tie konzervované)
150 ml zeleninového vývaru
150 ml kokosového mlieka
2 strúčiky cesnaku
malý kúsok nastrúhaného zázvoru
1 lyžička červenej kari pasty
1 lyžička trstinového cukru
1 lyžica kokosového oleja

Postup:

Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste krásne prehreje. Ako na ňu?

Na panvici alebo v hrnci roztopíme kokosový olej. Medzitým ošúpeme cibuľu a pokrájame na drobno. Pridáme na olej a zľahka vyprážame. Olúpeme zázvor a pristrúhame ho na cibuľu. Hneď ako cibuľa začne sklovatieť, pridáme lyžičku trstinového cukru a necháme 2 minúty spoločne smažiť.

Olúpeme a nasekáme cesnak, krátko ho orestujeme s ostatnými ingredienciami. Pridáme karí pastu (od jej množstva sa odvíja pálivosť, ale v tomto prípade sa hodí skôr decentnejšia pikantnosť), opäť ju necháme zhruba minútu rozmiešať a rozvoňať. Potom pridáme paradajky a zeleninový vývar a necháme 5 minút prevariť.

Pridáme kokosové mlieko a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Necháme krátko spoločne prevariť. Na záver pridáme čerstvé bylinky – thajské recepty hojne využívajú koriandrovú vňať, k paradajkám sa tiež skvele hodí bazalka.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
15 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.