Národná kuchyňa: Thajská kuchyňa

Veľkou inšpiráciou pre vegánske varenie je aj thajská kuchyňa. Thajské jedlá sú ľahké, sladkasté a pikantné. Z korenia sa používa galangal (oddenková zelenina podobná zázvoru či kurkume), koriandrová vňať, citrónová tráva, šalotka, cesnak a rôzne druhy chilli papričiek. Pre našincov je dostupnejšie si zaobstarať niektorú karí (curry) pasca, najrozšírenejšie sú červená a zelená.

Práve thajské karí (s kokosovým mliekom, limetkovou šťavou a obvykle jazmínovou ryžou) a pad thai (vyprážané ryžové rezance s tofu a zeleninou) je možné pripraviť v mnohých kombináciách z čisto rastlinných surovín.

Hustý kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

24. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více

Baklažán v curry omáčke

Baklažán v curry omáčke

21. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více

Kari z čiernej šošovice

Kari z čiernej šošovice

14. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a … více

Thajská paradajková polievka

Thajská paradajková polievka

02. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více

Hrachová curry polievka

Hrachová curry polievka

23. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Žltý hrach prepláchneme a namočíme cez noc. Vodu zlejeme (tým sa zbavíme časti nadúvavých látok) a nalejeme čerstvú. Ľahko osolíme a uvaríme do mäkka zhruba 25 minút. V hlbokej panvici necháme na … více

Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?