200g ryžové rezance
údené alebo namarinované tofu
3 strúčiky cesnaku
sójová omáčka
pol menšieho póru
1 väčšia mrkva
50 g arašidov
1 lyžička trstinového cukru
Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa používa rybia omáčka s tamaríndovou pastou a šťavou z limetky. V zjednodušenom vegánskom variante využijeme sójovú omáčku Tamari a limetkou šťavu.
Základom sú ryžové rezance. Tých existuje, podobne ako talianskych cestovín, rozličné množstvo druhov, rôznych šírok, okrúhle alebo ploché. Niektoré stačí len preliať horúcou vodou, iné treba povariť. Rozhodujúci je návod na obale. Zalejte ich horúcou vodou alebo nechce krátko variť a poďme si medzitým pripraviť zvyšok.
V hlbokej panvici na troche oleja orestujeme na malé kúsky pokrájané tofu, pridáme mrkvu, pór (a ďalšiu vhodnú zeleninu, podľa sezóny) a chvíľu opečieme. Pridáme aj arašidy a lyžičku trstinového cukru a necháme 2 minúty orestovať. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, necháme ho rozvoňať a pridáme rezance. Premiešame dohromady a akonáhle budú rezance mäkké, pridáme sójovú omáčku a limetkovú šťavu a chvíľu spoločne miešame. Do už chladnúcich rezancov sa hodí pridať aj nejaké klíčky (napríklad mungo).