Pečené papriky plnené quinoou

Recept pridal/a: Kristýna Petričková
Kuchyňa: Zeleninové jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Pečené papriky plnené quinoou
Ingrediencie:

Papriky

  • 4 papriky (3 papriky naplníme, 1 použijeme do náplne)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka quinoy
  • 1/2 hrnčeka bulguru
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • 1/2 balíčka tofu natural
  • petržlenová vňať

Cesnakový tofu dip

  • 1 balenie silken tofu (alebo druhá polovica tofu natural)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica šťavy z citróna
Postup:
  1. Pol hrnčeka bulguru prepláchneme a vložíme do menšieho hrnca. Zalejeme trikrát väčším množstvom vody, pridáme štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 20 minút.
  2. Prepláchneme tiež pol hrnčeka quinoy a vložíme do iného menšieho hrnca. Zalejeme dvakrát väčším množstvom vody (tzn. jedným hrnčekom), pridáme opäť štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 15 minút.
  3. Pokrájame si cibuľu a cesnak nadrobno, polovicu tofu a jednu papriku na malé kúsočky. Na panvici necháme na olivovom oleji zosklovatieť cibuľu, pridáme pokrájanú papriku a tofu. Spoločne restujeme 5 minút. Ku koncu pridáme pokrájaný cesnak.
  4. Pridáme uvarenú quinu a bulgur. Pár minút miešame a spoločne restujeme. Pridáme polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňate. Okoreníme a dosolíme podľa chuti.
  5. Zapneme rúru na 200 stupňov.
  6. Papriky umyjeme, pri každej z nich odrežeme klobúčik a vydlabeme ju. Potom lyžicou naplníme pripravenou zmesou z panvice a priklopíme klobúčikom. Postavíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Mašlovačkou papriky potrieme olivovým olejom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 20 minút.
  8. Medzitým si pripravíme dip – najlepšie je použiť silken tofu. Pokiaľ ho nemáme, použijeme druhú polovicu tofu natural. Rozdrobíme do vysokej nádoby, zalejeme pol hrnčekom vody. Pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku, lyžicu petržlenu, lyžicu horčice a lyžicu lahôdkového droždia. Osolíme a okoreníme. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a vložíme do chladničky.

Tip na prílohu
Menšie zemiaky umyjeme a nakrájame na štvrtky. V miske zmiešame s trochou oleja, pridáme lyžičku mletej sladkej papriky a lyžičku korenia na zemiaky. Premiešame a vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie. V predhriatej rúre pečieme 20 minút. Na plech k paprikám môžeme pridať aj strúčiky cesnaku a cherry paradajky.

Počet porcií:
3 porcie
Doba prípravy:
50 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.