Zapečený karfiol

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Zeleninové jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Zapečený karfiol
Ingrediencie:

1 menší karfiol
4 stredné zemiaky
50g vegánsky syr na rozpečenie (napr. Violife)

bešamel
250 ml sójoveho (popr. iného rastlinného) mlieka
20 g repkového oleja
20 g hladkej múky
soľ, čierne korenie

Postup:

Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju a okoreníme.

Karfiol opláchneme a rozoberieme na ružičky. Zemiaky opláchneme, olúpeme a nakrájame na plátky. V osolenej vode ich krátko povaríme (mali by zostať polotvrdé) a scedíme. Zapekaciu misku či remosku vymastíme olejom či kokosovým tukom a na dno naukladáme ružičky karfiolu a kolieska zemiakov. Osolíme ich a zalejeme pripraveným bešamelom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pre 180 ° C na 25 minút. 5 minút pred koncom posypeme povrch nastrúhaným syrom a necháme ho rozpiecť.

Podávame so zeleninovým šalátom alebo fermentovanou zeleninou. Hodí sa tiež zapečený karfiol posypať kockami orestovaného tofu či tempehu (dodajú jedlu bielkoviny).

Počet porcií:
2-3 porcie
Doba prípravy:
45 minút
Tagy:
Karfiol
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.