1 menší karfiol
4 stredné zemiaky
50g vegánsky syr na rozpečenie (napr. Violife)
bešamel
250 ml sójoveho (popr. iného rastlinného) mlieka
20 g repkového oleja
20 g hladkej múky
soľ, čierne korenie
Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju a okoreníme.
Karfiol opláchneme a rozoberieme na ružičky. Zemiaky opláchneme, olúpeme a nakrájame na plátky. V osolenej vode ich krátko povaríme (mali by zostať polotvrdé) a scedíme. Zapekaciu misku či remosku vymastíme olejom či kokosovým tukom a na dno naukladáme ružičky karfiolu a kolieska zemiakov. Osolíme ich a zalejeme pripraveným bešamelom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pre 180 ° C na 25 minút. 5 minút pred koncom posypeme povrch nastrúhaným syrom a necháme ho rozpiecť.
Podávame so zeleninovým šalátom alebo fermentovanou zeleninou. Hodí sa tiež zapečený karfiol posypať kockami orestovaného tofu či tempehu (dodajú jedlu bielkoviny).