Karfiolový kuskus s konopnými semienkami

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Zeleninové jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Karfiolový kuskus
Ingrediencie:

1 menší karfiol
1 menší batát
1 malá cuketa
hrsť sušených paradajok
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice konopných semienok
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ, korenie
čerstvá bazalka

Postup:

Karfiol je v tuzemsku populárny predovšetkým vyprážaný v trojobale. Jeho využitie je ale oveľa všestrannejšie – výborne sa hodí do zapečených jedál, rizôt alebo polievok. Drobné ružičky spojené cestíčkom zo strukovinovej múky môžu slúžiť aj ako korpus na pizzu a na drobno nasekaný ho môžete využiť ako kuskus – v surovom i dusenom variante. Poďme si predstaviť tú druhú možnosť:

Karfiol umyte a rozoberte na jednotlivé ružičky. Tie potom rozmixujte na drobno v stolnom alebo miskovom mixéri s nožmi tvaru S. Osvedčilo sa mi dať do mixéra skôr niekoľko menších dávok a zapnúť ho len krátko, aby som docielil pomerne rovnakú veľkosť. Pri väčšom množstve sa môže ľahko stať, že časť bude rozmixovaná na kašu a časť zostane v celku.

Ak máte sušené paradajky nenaložené, opatrne ich pokrájajte na čo najmenšie kúsky av miske ich nechce s malým množstvom vody napučať. Batát olúpte a pokrájajte na veľmi malé kocky (cca 3mm). Je veľmi tvrdý, chce to ostrý nôž a dávať pozor na prsty. Umyte cuketu a aj so šupkou ju tiež pokrájajte na veľmi malé kocky a rovnako tak cesnak.

Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte do neho celú rímsku rascu. V horúcom oleji sa krásne uvoľní výrazná aróma. Ako prvé na oleji opražte batátové kocky, ktoré potrebujú viac času. Zhruba po 3 minútach pridajte cesnak a cuketu a zľahka osoľte. Pustí tak trochu vody a zároveň ľahko natiahne chuť.

Nastala chvíľa pridať karfiol. Osoľte ho, zľahka ho orestujte spoločne s ostatnými surovinami a zalejte všetko pol hrnčekom horúcej vody (alebo zeleninového vývaru). Karfiol je možné jesť aj surový, ale pár minút tepelnej úpravy ho zbaví štipľavej surovej chuti. Akonáhle sa voda vydusí, odovzdajte sušené paradajky. Zamiešajte a podľa chuti dosoľte a okoreňte.

Na tanieri do kuskusu zamiešajte čerstvú natrhanú bazalku a posypte konopnými semienkami, ktoré dodajú bielkoviny, zdravé tuky a jedlu tiež dostatočnú sýtosť.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
20 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.