Šampiňónová krémová polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Polievky
Žampiónová krémová polévka
Ingrediencie:

10 klobúkov menších šampiňónov
hubové korenie
lahôdkové droždie
30g strúhaný kokos
30g ovsené vločky
0,5 litra vody
soľ, príp. zeleninový bujón
repkový olej

Postup:

Najprv si pripravíme domácu rastlinnú smotanu: pol hrnčeka ovsených vločiek a pol hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu zalejeme cez noc hrnčekom studenej vody (rýchlou alternatívou je zaliatie vriacou vodou a napučaním cca 10 – 15 minút). Rozmixujeme a precedíme cez plátno alebo lepšie cez sitko, kvôli hustote to ide totiž krapet stuha. Môžeme použiť aj kupovanú rastlinnú smotanu, ale táto vďaka škrobu z vločiek krásne hustne.

Šampiňóny očistíme, podľa veľkosti prekrojíme na pol a nakrájame na tenhle plátky. V hrnci rozohrejeme repkový olej. Šampiňóny pridávame po hŕstach na niekoľkokrát, aby sa stačili osmahnúť a časť vody sa odparila. Ak ich pridáte všetky, pustia rýchlo veľa šťavy naraz a namiesto osmaženia sa budú len dusiť. Chuť nebude taká intenzívna. Zosilniť ju môžete hubovým korením (ja používam domáci z rozomletých usušených bedlí).

Akonáhle šampiňóny sú šampiňóny osmažené a veľká časť šťavy sa odparí, zalejeme ich rastlinnou smotanou. Rýchlo začne hustnú a treba ju miešať. Pridáme 2 polievkové lyžice lahôdkového droždia, ktoré zlepšia chuť a krémovitosť polievky. Pokiaľ bude hustota až príliš veľká, prilejeme vriacu vodu. Krátko prevaríme, dochutíme soľou alebo sypkým zeleninovým bujónom a môžeme servírovať.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
20 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.