Boršč z červenej repy

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Polievky
Boršč z červené řepy
Ingrediencie:

2 veľké cibule
2 nakrájané mrkvy
3 väčšie zemiaky, nakrájané na kocky
200g kyslej červenej repy
1,5 l vody
olej, soľ, rasca

Postup:

Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten správny šmrnc.

Ako repu sfermentujeme? Očistíme si a olúpeme si repy podľa veľkosti kvasnej nádoby. Nastrúhame ich nahrubo a presolíme (na 0,5 kg repy čajovú lyžičku soli). Dôkladne umytými rukami repu stláčame, kým nepustí dostatočné množstvo šťavy. Počítajte s tým, že budete mať pekné sfarbené ruky.

Repu potom natlačíme do pohára alebo kvasnej nádoby a zalejeme šťavou tak, aby bola celá ponorená. Necháme kvasiť pri izbovej teplote 5 – 7 dní (v lete kratšiu dobu, v zime dlhšiu). Priebežne ochutnávame čistou vidličkou a až sme s chuťou spokojní, repu premiestnime do chladničky, kde vydržia aj niekoľko týždňov. Tú potom môžeme využiť práve na boršč.

Rýchlejšou, ale menej chutnejšou alternatívou, je použitie čerstvej červenej repy a okyslenia polievky octom.

Cibuľu olúpeme, pokrájame na drobno av hrnci ju na oleji opražíme do zlatista. Pridáme mrkvu a zemiaky, krátko ich orestujeme, pridáme lyžičku rasce, premiešame a necháme ju rozvoňať. Pridáme červenú repu a zalejeme všetko jeden a pol litrom horúcej vody. Varíme zhruba pol hodiny. Najlepšie boršč chutí odležaný aspoň pol dňa. Zjemniť ho môžete (rastlinnú) kyslou smotanou či jogurtom.

Počet porcií:
3-4 porcie
Doba prípravy:
40 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.