2 veľké cibule
2 nakrájané mrkvy
3 väčšie zemiaky, nakrájané na kocky
200g kyslej červenej repy
1,5 l vody
olej, soľ, rasca
Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten správny šmrnc.
Ako repu sfermentujeme? Očistíme si a olúpeme si repy podľa veľkosti kvasnej nádoby. Nastrúhame ich nahrubo a presolíme (na 0,5 kg repy čajovú lyžičku soli). Dôkladne umytými rukami repu stláčame, kým nepustí dostatočné množstvo šťavy. Počítajte s tým, že budete mať pekné sfarbené ruky.
Repu potom natlačíme do pohára alebo kvasnej nádoby a zalejeme šťavou tak, aby bola celá ponorená. Necháme kvasiť pri izbovej teplote 5 – 7 dní (v lete kratšiu dobu, v zime dlhšiu). Priebežne ochutnávame čistou vidličkou a až sme s chuťou spokojní, repu premiestnime do chladničky, kde vydržia aj niekoľko týždňov. Tú potom môžeme využiť práve na boršč.
Rýchlejšou, ale menej chutnejšou alternatívou, je použitie čerstvej červenej repy a okyslenia polievky octom.
Cibuľu olúpeme, pokrájame na drobno av hrnci ju na oleji opražíme do zlatista. Pridáme mrkvu a zemiaky, krátko ich orestujeme, pridáme lyžičku rasce, premiešame a necháme ju rozvoňať. Pridáme červenú repu a zalejeme všetko jeden a pol litrom horúcej vody. Varíme zhruba pol hodiny. Najlepšie boršč chutí odležaný aspoň pol dňa. Zjemniť ho môžete (rastlinnú) kyslou smotanou či jogurtom.