kocka údeného tofu
väčšia cibuľa
3 paradajky
2 papriky (skôr tenkostenné)
sladká / pálivá paprika (korenie)
čierna soľ
lahôdkové droždie
Možno to poznáte. Zasadíte paradajky, dlho čakáte, kým vyrastú a začnú zrieť a potom je ich zrazu toľko, že neviete, čo s nimi. Lečo je letná klasika, ľahké jedlo do sparných dní. Vychutnať si ho môžete aj v prípade, že sa z etických či zdravotných dôvodov vyhýbate vajciam. Zaobísť sa dá aj bez nich, ale prezradím vám pár trikov, ako ich nahradiť.
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, údené tofu rozkrojíme na pol. Polovicu potom rozkrájame na malé kocky a restujeme spoločne s cibuľou do jej zozlatnutia. Pridáme na menšie prúžky alebo kocky nahratú papriku a niekoľko minút restujeme. Zaprášime sladkou paprikou (kto má rád ostrejší, môže pridať štipľavú alebo chilli) a pridáme na mesiačiky nakrájané paradajky a necháme spoločne dusiť.
Ako nahradiť vajcia? Tvorivý kuchár určite vymyslí aj viac variant, ja ponúkam tieto:
- Najemno postrúhame druhú polovicu tofu, pridáme na panvicu, premiešame a prípadne ľahko podlejeme a podľa dochutíme čiernou soľou a lyžicou lahôdkového droždia.
- V studenej vode rozmiešame Hrašku alebo nejakú strukovinovú múku (cca 2 lyžice za jedno vajce). Opäť dochutíme čiernou soľou a lyžicou lahôdkového droždia.
- Šikne sa tiež čerstvo namleté/rozmixované ľanové semienko zmiešané s vodou. To ale pridávame až úplne nakoniec, zle znáša vyššie teploty. Ľanové semienko urobí šlamík, podobný vaječným bielkom. Ľanová chuť je ale predsa len výraznejšia, takže v tomto prípade sa treba s dochutením o niečo viac pohrať.
Najlepšou prílohou je kvalitný chlieb. Dobrú chuť.