1 hrnček amarantu
3- 4 hrnčeky vody
1/4 hrnčeka hrozienok
na posypanie a obloženie
chia semienka
goji
banány
strúhaný kokos
Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych aminokyselín. Nie je to dosť dobrý dôvod ho zaradiť do jedálnička? Pri varení však robí šlam, ktorý sa príliš nehodí do rizôt a ani ako príloha nie je práve oslnivý. Kde má ale navrch, sú práve kaše.
Podľa toho, ako chceme kašu hustú, zalejeme hrnček amarantu 3-4 hrnčeky vody, prisypeme hrozienka a ideálne necháme cez noc namočené. Varíme zhruba 20 minút a hlavne ku koncu treba kašu občas premiešať. Servírujeme v miskách, ktoré doplníme ďalším ovocím a semienkami – ja som pridal na kolieska nakrájaný banán, chia semienka, kustovnicu čínsku aka goji a strúhaný kokos.