Krémové šampiňónové rizoto

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Krémové šampiňónové rizoto
Ingrediencie:

1 väčšia červená cibuľa
400 g šampiňónov
1 hrnček guľatozrnnej ryže
1,5 hrnček horúcej vody
1 hrnček kokosového mlieka
korenie: hubové korenie (usušené a pomleté huby), korenie
olivový olej

Postup:

Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte na plátky (veľké hlavičky ešte prepolte). Pridajte polovicu na panvicu a 2 minúty restujte. Pridajte druhú polovicu šampiňónov a spoločne opražte ďalších cca 3 minúty (ak pridáte všetky šampiňóny naraz, pustí veľa vody).

Akonáhle šampiňóny zmenšia objem a väčšina šťavy z nich sa odparí, pridajte ryžu a minútu na sucho zasmahnite. Zasypte lyžičkou hubového korenia (z mletých húb), zalejte hrnčekom horúcej vody, osoľte a nechajte za občasného miešania dusiť. Akonáhle sa voda takmer vstrebe do ryže, podlejte ju ďalším polhrnčekom vody. Po niekoľkých ďalších minútach pridajte pridajte hrnček (či menšiu plechovku) kokosového mlieka a pravidelne miešajte. Škrob z ryže by mal spoločne s hustnúcim mliekom vytvoriť príjemne sladkastý ľahký krém.

Šampiňónové rizoto je pomerne chudobné na bielkoviny. Na tanieri ho môžete posypať semienkovou posypkou s lahôdkovým droždím, na sucho opraženými vlašskými orechmi alebo na drobno pokrájaným, do chrumkava opečeným tofu.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
30 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.