Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitamínov a minerálov

Vegánstvo » Jedálniček » Ovocie » Smoothies

smoothies

O smoothies sa v poslednej dobe píše čoraz častejšie. V podstate sa jedná o veľmi hustý koktail, pripravený rozmixovaním ovocia. V rôznych “trendy” receptoch do neho radí pridávať mlieko alebo šľahačku. My sa ale budeme baviť o zelených (green) smoothies, ktoré spájajú príjemné s užitočným: maškrtenie so zdravotnými benefitmi.

Ovocie je plné vitamínov, minerálov, vlákniny a predovšetkým jednoduchých cukrov. Tie sú výborným palivom pre naše svaly a aj mozog. Nevýhodou týchto cukrov je, že pokiaľ sa dostanú do žalúdka s ďalšími potravinami, majú tendenciu kvasiť. Preto sa často odporúča konzumovať ovocie samostatne, medzi jedlami. Zároveň majú aj rýchlejší vzostup hladiny krvného cukru, po ktorom nasleduje aj jeho rýchlejší pokles a tým sa skôr dostaví pocit hladu.

Listová zelenina je tiež plná vitamínov, minerálov a vlákniny. Ďalej obsahuje prospešný chlorofyl, ktorý má z chemického hľadiska veľmi podobnú štruktúru ako krvné farbivo hemoglobín, pôsobí protizápalovo alebo podporuje hojenie rán. A listová zelenina navyše obsahuje len veľmi málo sacharidov, čo z nej robí neutrálnu potravinu, ktorú je možné miešať prakticky s čímkoľvek, čo nám chutí. Ideálna kombinácia pre smoothies.

Budeme teda potrebovať:

  • mixér
  • zrelé ovocie
  • aspoň hrsť listovej zeleniny (čím zmavskí, tým lepší)
  • trochu orieškov či semienok (najlepšie namočených)
  • čerstvú vodu

Mixér na smoothie

Z mojej skúsenosti je jednoznačne najlepší silný stolný mixér. S ponorným tyčovým mixérom to nie je ono a ani so slabším stolným mixérom nedosiahnete takú úroveň hladkosti, ak použijete napríklad jablká alebo hrušky. Predovšetkým nemá zmysel si kupovať mixér iba kvôli smoothie, ale rovno výkonný univerzálny prístroj, ktorý zvládne aj hutnejšie nátierky typu hummus, rastlinné mlieka a napríklad aj orieškové maslá.

Ovocie

Vôbec najlepšiu hladkú štruktúru urobia zrelé banány (tie zrelé, s hnedými bodkami), ale nie sú lokálne, pokiaľ zmýšľate ekologicky. Z domácich zdrojov sa hodí so sladké ovocie ako jablká, hrušky (nedosiahnete ale vždy úplne “hladkú” konzistenciu) alebo sezónne marhule či broskyne. Skvelé sú lesné plody (čučoriedky, maliny, černice), ktoré ale nie sú príliš sladké – tých pridávam skôr menší hrsť na dochutenie. Využiť sa dá aj namočené sušené ovocie, ktoré je veľmi sladké – hrozienka, datle a slivky (pozor na kôstku!) alebo figy (tie majú ale jadierka).

Listová zelenina

Medzi listovou zeleninou vyberáme tmavšie druhy, ako sú špenát, kel, kel kučeravý, rukola, poľníček, žerucha, horčice atď. Menej sa hodia kapusta a svetlé druhy šalátov (najmä tie supermarketové, zo španielskych skleníkov), ktoré sú nutrične chudobnejšie. Ak máte blízko do čistej prírody, potom sú skvelé plané byliny ako žihľava, púpava, skorocel… alebo jedlé buriny ako vtáčinec žabinec, bršlice kozia noha, lipkavec prítula, medvedí cesnak, divoká pažítka a mnohé ďalšie. Hlavná podmienka je, že vám smoothie musí chutiť, takže aspoň začiatočníkom odporúčam so zeleným na začiatku skôr šetriť a nájsť si optimálnu kombináciu.

publikováno: 09. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný
Pekelně rychlé otáčky a dokonalé nože. Mixéry G21 Perfect Smoothie s nejlepším poměrem cena / výkon široko daleko.

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.