Šošovica – kráľovná rýchlych polievok, symbol hojnosti i farebné spestrenie šalátov

Články » Vegánstvo » Strukoviny » Šošovica

šošovica

V ľudskom jedálničku sa šošovica vyskytuje už od čias neolitu. Priemerný Čech síce sníva len okolo 2,5 kg strukovín za rok, ale šošovica ako najpopulárnejší tuzemská strukovina má na tom veľký podiel.

Výživové prednosti šošovic

Šošovice patria medzi rastliny potraviny s najväčším podielom bielkovín, ktoré sa pohybuje od 23 do 27 percent (na 100 gramov suchých zŕn), čo je medzi strukovinami najviac, hneď po sóji a bôbe. Pochváliť sa môže aj množstvom vlákniny, ktorú ako výživu ocenia baktérie nášho črevného mikrobiomu. Komplexné sacharidy potom zasýtia na dlhú dobu. Z minerálov obsahujú jednotlivé druhy predovšetkým vápnik a železo, ďalej aj draslík a fosfor a tiež provitamíny A, vitamíny B1 a B6. Patrí tiež medzi menej nadúvavé druhy strukovín, ak chcete strukoviny zaradiť častejšie do jedálnička, môžete siahnuť práve po šošovkách.

Najbežnejšie druhy šošoviek

Drobnozrnná šošovica pochádza z Ázie, veľkozrnná z okolia Stredozemného mora, odkiaľ sa postupne rozšírila aj do Európy. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia ako veľkosťou semien, tak ich farbou – popri najrozšírenejšej zelenej a dnes stále populárnejšej červenej môže byť šošovica aj žltá alebo čierna.

Zelená šošovica

Pre našincov klasická šošovica má veľké zrná a napriek názvu je skôr hnedej farby. Najbežnejšie využitie v kuchyni je šošovicová polievka a šošovica na kyslo (mnohí si ju varia na Nový rok ako talizman hojnosti peňazí). Pripraviť z nej môžete aj výbornú rastlinnú sekanú alebo fašírky.

Tmavozelená šošovica

Má menšie a guľatejšie zrná ako zelená a olivovo-smaragdovú farbu, ktorá po uvarení zosvetlí. Hovorí sa jej aj francúzska, pretože sa pestuje práve v niektorých francúzskych regiónoch. Narozdiel od zelenej šošovice sa tak ľahko nerozvarí, má orieškovejšiu chuť a hodí sa tam, kde túžite po tuhšej konzistencii na skús. Napríklad aj do šalátov.

Červená šošovica

Na červenú a tiež menej rozšírenú, ale typovo podobnú žltú šošovicu narazíte častejšie v lúpanej a polenej podobe. Práve vďaka tomu nie je nutné jej namáčanie a je rýchlo uvarená, čím ašpiruje v dnešnej uponáhľanej dobe na najpoužívanejšiu strukovinu vôbec. K dostaniu je ale aj nelúpaný variant hnedo-červenej farby, s ktorou pracujeme rovnako ako ostatnými šošovicami.

Čierna šošovica

Najmenšia zo šošoviek má aj svoje meno – beluga. Prezýva sa jej tiež strukovinový kaviár. Sušená má atraktívnu jasne čiernu farbu, varením ale zosvetlí. Jej pigment obsahuje podobné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach a černiciach. Pridať ju môžete do šalátov, ale treba aj naklíčiť.

Biela šošovica

Biela šošovica je v skutočnosti lúpaná a polená verca čiernej šošovice, na ktorú môžete naraziť predovšetkým v indických a orientálnych predajniach pod názvom urid dhal. Používa sa dhály, ale aj chrumkavé indické palacinky dosas. Nerozvarí sa tak ľahko ako červená či žltá šošovica, takže aj v tomto prípade namáčaním vopred nič nepokazíte.

Namáčanie a varenie šošovice

Šošovicu stačí namočiť len na dve hodiny a rýchlo sa uvarí. Lúpanú červenú či žltú šošovicu nie je vôbec nutné namáčať a uvarená je už za 15 minút. Hodí sa tak na rýchlu sýtu polievku (stačí 10 minút povariť a potom rozmixovať). Zhruba po pol hodine sa potom rozpadajú na kašu, čo sa využíva pri príprave indického šošovkového dhal.

Ako dlho sa varí šošovica?

červená a žltá šošovica lúpaná nenamočená – 15 minút
zelená (bežná) šošovica, šošovica beluga – 20 minút, namočená na 2 hodiny – 15 minút
červená šošovica nelúpaná, tmavozelená šošovica – 25 minút, namočená na 2 hodiny – 15 minút

Prečo sa strukoviny namáčajú? Pri namáčanie sa vyplaví časť nadýmavých oligosacharidov do vody. Preto tiež nie je vhodná na ďalšie použitie, zásadne sa vylieva a nahradzuje čerstvou, hoci na niektorých obaloch suchých strukovín nájdete pokyny “namočte a v rovnakej vode uvarte”.

Podobne ako orechov a semien namáčanie strukovín (spolu s následnou tepelnou úpravou) tiež pomáha eliminovať niektoré antinutričné látky, ktoré okrem iného zhoršujú vstrebateľnosť dôležitých živín. V neposlednom rade je namáčanie strukovín dôležité technologicky, pretože plody musia najskôr napučať.

Nakličování šošovice

Na nakličování sa výborne hodia všetky druhy nelúpaných šošovíc. Ako pomôcka stačí klasické zaváracie sklenice (“sedmičky”) a menšie cedník. Zrná je potrebné najprv namočiť aspoň vo dvojnásobku vody na 8 – 12 hodín. Potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a už bez vody postavíme v miestnosti s izbovou teplotou. Potom už je len 2x (v lete radšej 3x) denne preplachujeme, kým nevypučí klíčky potrebnej dĺžky. Čo podľa teploty trvá zvyčajne 48 – 72 hodín. Najchutnejšie klíčky sú len cca pol centimetrov dlhé. Potom premiestnime nádobu do chladničky, kde sa rast klíčkov výrazne spomalí. Spotrebujeme je najneskôr do 5 dní.

Šošovica v kuchyni

polievky

  • Tradičné šošovicová polievka – variantov šošovicových polievok existuje celý rad, na túto klasickú sa hodí nelúpanej druhy šošoviek
  • Rýchla krémová polievka z červenej šošovice – rýchlovka pre každú príležitosť
  • Hrstková šošovicová polievka – v kombinácii s škrobmi obsiahnutými v jačmeni krúpami je táto hustá polievka skvelá predovšetkým v zime a hodí sa vďaka vhodnej kombinácii strukoviny a obilniny aj ako plnohodnotné hlavné jedlo
  • Celú uvarenú šošovicu môžete pridávať do klasických polievok či zeleninových krémov, ktorým dodá bielkoviny aj kalorickú výdatnosť

Karbonátky, placky či burgery

  • Šošovicu rozmixujte, pridajte korenie, bylinky, múku / vločky, ako spojivo miesto vajec môžete použiť rozomleté ​​a namočené ľanové semienko, alebo hrášku
  • Vytvorte placky a osmažte je dozlatista z oboch strán. Šetrnejšie, časovo úspornejšie a kvôli problémom s prichytávaním na panvicu je praktickou alternatívou pečenie v rúre na pečenie papiera
  • Placky sa dajú konzumovať nielen za tepla, ale vložiť medzi pečivo a vziať so sebou napríklad na výlet

hlavné jedlá

  • Šošovica na kyslo
  • Pikantná šošovica s jasmínovou ryžou
  • Indický šošovicový dhal

prílohové kaše

  • na kaše se hodia predovšetkým lúpané verzia – teda červená a žltá
  • hodí sa ako príloha k pečenej zelenine, prípadne môžete urobiť obrátenú variantu, pripraviť si karbonátky či sekanú z obilnín (napr. pohánky) a šošovicovú kašu mať ako “prílohu”

omáčky

  • rovnako ako v prípade kašou se hodia predovšetkým lúpané verzia – teda červená a žltá
  • inšpirovať sa môžete omáčkou na špagety alebo k lasagním

šaláty

  • do šalátov sa hodia uvarené nelúpanej verzie šošovíc a ešte lepšie naklíčené
  • kombináciou sa dá vymyslieť celý rad, vhodnou kombináciou sú predovšetkým plodovej a šalátové druhy zeleniny

Nátierky

  • Už ste vyskúšali všetky uvedené varianty a rovnako vám šošovica ostala? Nátierka je vždy dobrý nápad.
  • Okrem šošovice pridajte tukovú zložku (olej, tahini, namočené oriešky a semienka), na odľahčenie potom upečenú koreňovú zeleninu.
  • Nátierky sa dajú vymyslieť na mnoho spôsobov – klasickú zelenú môžete vyskúšať v kombinácii s cesnakom a majoránom, moučnější červenú zase na spôsob hummus alebo s upečenou tekvicou.

Červenú, zelenú, žltú, hnedú aj čiernu šošovicu kúpite online v eshope Grizly.sk.

publikováno: 18. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.