1 väčšia cibuľa
hrnček lúpané červené šošovice
2 hrnčeky vody
3 väčšie zemiaky
2 mrkvy
menšia hrsť nadrobno natrhaných ružičiek karfiolu
2 cm kúsok zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka
1/2 lyžičky soli
korenie: garam masal, soľ, sójová omáčka, popr. kúsok zeleninového bujónu
V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných pracovných dňoch. Poďme na to.
Na repkovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa tak ich aróma. Akonáhle cibuľa začne zlatnú, pristrúhame zázvor (na jemno) a krátko opražíme spoločne. Pridáme podľa chuti garam masala (ak nemáme, podobne poslúži aj kombinácia karí a chilli con carne), veľmi krátko ho osmažíme, aby stmavlo a rozvoňalo sa, ale nezhorklo. Zalejeme vriacou vodou, poctivo osolíme (časť soli do seba natiahnu zemiaky) a pridáme červenú šošovicu (pomer šošovice ku vode je 1:2).
V prvej fáze šošovica začne nasávať vodu a nie je nutné ju tak miešať. Pripravíme si medzitým zeleninu, ktorú pokrájame na malé kúsky, aby sa stačila dobre prevariť. Zhruba po polhodine by sa mala šošovica začať rozpadať a utvoriť hustú kašu. Podľa toho je vhodné odhadnúť správnu dobu, kedy do hrnca pridávať zeleninu, aby bola “akurát”: najskôr na kocky nakrájané zemiaky, neskôr karfiol a nakoniec mrkva. Využiť môžeme aj inú zeleninu – cuketu, tekvicu, batáty atď.
Akonáhle šošovica vstrebe všetku vodu, treba ju pravidelne tu a tam zamiešať, aby sa nepripaľovala. Pokiaľ by bol dháľ príliš hustý, prelejte vodu. V určitý okamih dhal skašovatie a začne prebublávať a prskať “ako sopka”. Vyskúšajte zeleninu a pokiaľ je uvarená, máme hotovo. Podľa chuti pridáme ešte soľ alebo trochu sypkého zeleninového bujónu, rozotretý cesnak (v originálnom recepte sa pridáva hneď k cibuli, ale tak sa jeho aróma úplne stratí), poriadne zamiešame.
Ak máte čerstvú vňať koriandra, nasekajte ju na úplný záver a zamiešajte do ešte horúceho dhálu. Ideálna príloha je jazmínová ryža.
Dhál je jedno z tých vďačných jedál, ktorých môžete uvariť väčšie množstvo (jeho príprava trvá predsa len o niečo dlhšie). Chute sa v ňom prelínajú a môžete si ho ohriať aj ďalší deň. Indovia ho však varia vždy čerstvý.