Červená šošovica sa nemusí namáčať. Pripravíte z nej dháľ, polievku aj omáčku

červená čočka

Šošovice patria medzi rastliny s najväčším podielom bielkovín, ktorých obsahujú 22 – 25 %. Výnimkou nie je ani červená šošovica. Okrem bielkovín, kvalitných polysacharidov a vlakniny obsahuje aj významné množstvo železa, selénu, fosforu, zinku alebo vitamínu B6. K dostaniu je v nelúpanom i lúpanom variante, ktorý je dnes oveľa rozšírenejší.

Nelúpaná červená šošovica sa používa podobne ako jej v tuzemsku zdomácnená hnedá šošovica. Napríklad tradične na kyslo alebo v polievkach. Pretože obsahuje celé semeno, dá sa tiež ľahko nakľučovať. Ako to ľahko zvládnete aj s klasickým zaváracím pohárom a sitkom.

Lúpaná červená šošovice

Lúpaná červená šošovice (rovnako tak jej najbližšia príbuzná, ale menej rozšírená žltá šošovice) prináša hneď niekoľko výhod:

  • zbavením sa šupky sa znižuje u strukovín neobľúbenú nadúvavosť
  • nemusí sa dopredu namáčať
  • je veľmi rýchlo uvarená, okolo 15 minút
  • je vhodná aj pre malé deti

Vďaka svojej rýchlej príprave je tak ideálnym adeptom na častú parťáčiku v kuchyni.

Príprava červenej šošovice

Namáčanie nie je priamo nutné, ale napomáha lepšej stráviteľnosti a skráti dobu následného varenia. Na prípravu hustejších jedál použite na jeden hrnček červenej šošovice dva hrnčeky vody, pri príprave krémovej polievky to môže byť aj viac. Do zimných hustých zeleninových alebo hŕstkových polievok jednoducho pridajte pol hrnčeka hneď na začiatku varenia.

Ako červenú šošovicu dochutiť? Z korenia sa dobre snúbi s indickými zmesami (rôzne druhy masal, karí), kurkumou, rímskou rascou, rovnako dobre sa ale vyníma aj s majoránom či cesnakom. V exotických receptoch ju môžete zjemniť kokosovým mliekom, dofarbí a oživí ju aj paradajkový pretlak.

Červená čočka příprava

Pokiaľ lúpanú červenú šošovicu neustrážite, čoskoro ju rozvaríte. Čo môže byť veľká výhoda, pokiaľ je to váš zámer. Robí to z nej skvelého kandidáta na rýchlu krémovú polievku. Uvarte si ju rovno viac a prebytok môžete naliať do formičiek na ľad a využívať na zahustenie. Prisypaním červenej šošovice do zeleninových polievok ich môžete prirodzene zahustiť a zdvihnúť ich výživnú hodnotu.

V indickej kuchyni sú obľúbené dhály, ktorých základom je práve korenie a rozvarená červená šošovice (niekedy zjemnená kokosovým mliekom). Majú hustejšiu konzistenciu, pomer vody a šošovice je v tomto prípade 2:1. Musí sa však ku koncu stále miešať, pretože sa ľahko pripáli. Počas varenia mení červená šošovice farbu z výrazne oranžovej na žltú, ktorá znižuje atraktivitu jedla. Vypomôcť si môžete niektorým korením, ktoré silne farbí, ako je kurkuma alebo paprika.

Červená šošovice sa hodí sa tiež ako základ nátierok alebo na spestrenie šalátov.

Za polkilové vrecko dáte okolo 40 korún, v prípade biokvality zhruba o polovicu viac. Nie je to dosť dôvodov po nej nabudúce siahnuť v obchode? A pre inšpiráciu tu je pár kuchárskych tipov:

Pikantná červená šošovica s fazuľami a paradajkami

Pikantná červená šošovica s fazuľami a paradajkami

Na kvalitnom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlatista až hneda, prisypeme podľa chuti korenia: chilli con carne, garam masala (pomer zhruba 1:1, prípadne upravíme podľa toho, či preferujeme jedlo viac pálivé), aby krátko ho osmažíme, stmavlo, ale nezhorklo. Zamiešame a zalejeme vriacou vodou. Do nej pridáme červenú šošovku (pomer šošovice ku vode je zhruba 1:3-4), osolíme a akonáhle začne šošovice nadobúdať, treba ju pravidelne tu a tam zamiešať, aby sa nepripaľovala. Zhruba po polhodine pridáme vopred uvarené fazule, necháme za občasného miešania ešte zhruba päť minút obe chute spojiť. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané paradajky a ešte chvíľku povaríme.

Kitchari

Kitchari

Do jedného hrnca dáme variť ryžu a šošovku a zalejeme 4 hrnčeky vody. Pridáme pokrájanú paradajku. V druhom hrnci rýchlo orestujeme cibuľu a pridáme lyžičku karí, koriandra a štipku chilli. Keď sa korenie rozvonia, tak pridáme pokrájanú zeleninu a zalejeme horúcou vodou, aby zelenina bola pod vodou. Zeleninu dusíme do mäkka asi 20 minút a dosolíme. Ryža so šošovkou sa varí asi rovnako dlhú dobu – kým sa nevyvarí voda. Môžeme dochutiť ume octom a sójovou omáčkou. Posypeme semienkami a čerstvým koriandrom.

Rýchla polievka z červenej šošovice

Rychlá polévka z červené čočky

Veľmi jednoduchá a sýta polievka, ktorú uvaríte za štvrť hodinky. Na troche oleja rozvoniate trochu garam masaly (alebo podobného korenia, ako karí) a štipku mletého koriandra, zasypete červenou šošovkou, pridáte zeleninový bujón a zalejete vriacou vodou. Zhruba po štvrť hodine sa už riadne napučaná šošovice začne rozpadať, buď jej pomôžete ponorným mixérom alebo ešte cca 10 minút necháte za občasného premiešania rozvariť na kašu.

Dháľ z červenej šošovice

Dháľ z červenej šošovice

Na kvalitnom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, prisypeme podľa chuti korenie garam masala (popr. kari), krátko ho opražíme, aby stmavlo, ale nezhorklo. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme červenú šošovku (pomer šošovice ku vode je zhruba 1:3-4) a akonáhle začne šošovice nadobúdať, treba ju pravidelne tu a tam zamiešať, aby sa nepripaľovala. Zhruba po polhodine by sa mala šošovice začať rozpadať a utvoriť hustú kašu, podľa toho je vhodné odhadnúť správnu dobu, kedy do hrnca pridať ostatné ingrediencie, aby boli “akurát”: cca po 10 minútach najprv na kocky nakrájané zemiaky, po ďalších piatich minútach karfiol a nakoniec mrkva. Ideálna príloha je jazmínová ryža.

Omáčka z červenej šošovice

Omáčka z červenej šošovice

Na oleji spením nasekaný cesnak a pór. Potom pridám nastrúhanú mrkvu, prepláchnutú šošovku, bobkové listy a zalejem 500 ml vody. Osolím, okorením a varím 20 minút. Potom vyberiem bobkové listy a rozmixujem na hladkú omáčku. Premiešam s uvarenými cestovinami a posypem bylinkami podľa chuti.

Ďalšie recepty z červenej šošovice nájdete pod rovnomenným tagom.

publikováno: 19. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.