Hryzenie – podceňovaný parťák správneho trávenia

Ľudí hľadajú rôzne zázračné metódy k lepšiemu zdraviu, zažívaniu alebo postave. Ale väčšina z nich poriadne nevyužíva jednu celkom obyčajnú. Tú, ktorú má so sebou k dispozícii stále. Hádate správne – hryzenie. Čo vám správne hryzenie vlastne môže priniesť? Môžete jesť menej a zdravšie, úplne prirodzene, bez toho, aby ste sa do toho museli nútiť. Môže upraviť vaše zažívacie problémy. Môžete schudnúť. A tým zoznam benefitov zďaleka nekončí.

Čo sa stane, keď začnete jedlo viac hrýzť a presliňovať? Po prvé – zistíte ako naozaj chutí. K čomu to vedie? Dosť možno na rozhodnutie, čo si v jedálničku nechať a čo z neho vyradiť. Úplne prirodzene a jednoducho. Nie preto, že vám to niekto povedal, alebo že to odporúča nejaká diéta, ale preto, že vám to jednoducho nechutí. Zrazu prídete na to, že to nie je v prvej fáze o tom, “Čo jete”, ale “Ako jete”. Pretože keď sa budete sústrediť na Jak, tak Čo sa vám časom poskladá samo.

Budete totiž oveľa viac vnímať chute jednotlivých jedál a povedie vám to úplne prirodzene k jednoduchým a skutočne kvalitným potravinám. Vo vašom jedálničku pravdepodobne tiež zvýšite množstvo surovej stravy, ktorá je pre nás prospešná hlavne kvôli vitamínom, minerálom a vláknine. Pretože pri hryzení zistíte, že tieto potraviny pri správnom preslinení chuť získavajú a udržia si ju, zatiaľ čo priemyselne spracované potraviny jej majú intenzívne na začiatku a potom chuť prudko klesá a už hryziete len prázdnu hmotu. Keď jeme rýchlo, toto nemáme šancu zistiť a šidíme tak svoje chuťové poháriky výraznými chuťami soli, ostrého korenia, cukru, prípadne ďalších chemikálií, ktorých je dnešné jedlo plné.

Cesta za skutočnou chuťou

Dovolím si jeden príklad od účastníčky môjho seminára. Rozprávala mi, ako pomerne často raňajkovala pudingové vrecko, ktoré si kupovala vo svojom obľúbenom pekárstve. Ráno sa na ňu tešila as kávičkou pri počítači si ju vždy užila. Po seminári sa na tento svoj obľúbený rituál opäť tešila s tým, že teraz už vie, že si túto dobrotu musí viac vychutnať a naozaj dobre ju rozhrýzť a preslineť, aby si tú slasť vychutnala dlhšie. Aj jala sa hrýzť a žuť. Iste už tušíte, čo sa stalo. Zistila, že lahôdka, ktorá ju spríjemňovala skoro každé ráno, je pri dôkladnom skúmaní vo vlastnej puse v podstate nepožívateľná. A ako to pokračovalo? Jednoducho si ju prestala kupovať, bez stresu a bez zlého pocitu, že niečo nemôže.

Ale späť na hryzenie. V ústach máme deväť slinných žliaz. Prečo asi? Je to jediné miesto, kde si jedlo môžeme skutočne vychutnať. Takže výzva pre labužníkov – poďte viac hrýzť! Je dobré si uvedomiť, že žalúdok nemá zuby. Mechaniku mu zaisťujú len sťahy, ale inak pracuje hlavne chemicky. Dôležité je tiež vedieť, že v suchej strave nemôžu enzýmy tráviaceho ústrojenstva účinne pracovať. Ich aktivita mnohonásobne narastá so zvyšujúcou sa tekutosťou tráveniny. Sliny navyše majú dezinfekčné účinky, takže chránia náš imunitný systém pred mikróbmi. V ústach začína aj proces trávenia a telo látky hneď využije. Má tak okamžitý zdroj energie a vie, že nemusí dávať na sklad. Čo vedie k tomu, že pomaly chudneme. Ktoré žene (a nielen im) by sa toto nehodilo? 🙂

Viete, čo je najväčším spoločným menovateľom stravovacích či životných štýlov ako je vegeteriánstvo, makrobiotiká, vitariánstvo alebo dnes populárne paleo? Odpoveď už určite poznáte. A viete, čo je na správnom hryzení to najlepšie? Že ho môžete vykonávať kedykoľvek, nič k tomu okrem seba nepotrebujete a nič vás to nestojí. Teda okrem trochy tréningu, ako na to. Každý z nás už o tom určite veľa počul a určite si hovoríte, tak budúce jedlo už určite poriadne rozkúšate. Možno pri tom prvé dve alebo tri sústa, ale za chvíľu už zase jete ako predtým. Poďte si teda so začiatkom nového roka dať nové predsavzatie – začnite dlhšie a vedomejšie hrýzť.

publikováno: 16. 01. 2023   napsal/a: Mirka Slámová

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.