Sladké kváskové pečenie – ako na kysnuté lievance, buchty aj sladké chleby

kváskové lívance

Pečenie z kvásku sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Najmä počas covidového lockdownu sa ľudia inšpirovali a súťažili, kto upečie najkrajší, najzaujímavejší a najnadýchanejší chlieb. Ku kvásku sa dostali aj takí, ktorí doteraz žiadny chlieb neupiekli.

Ale kvások nie je len o chlebe. Klasicky sa z neho pripravuje Krkonošské kyslo, čo je báječná kyslastá polievka, ktorá je nazývaná českou „miso“ polievkou vďaka obsahu priaznivých mikroorganizmov, minerálov a vitamínov. Z kvásku si môžete upiecť rožky, žemle, výborné dalamániky, ciabattu, pizza cesto, výborné francúzske bagety, toastový chlieb, ale aj kváskové knedle.

Dnešný článok nebude ale o slanom pečení, ale o sladkom, pretože kvások v sladkých múčnikoch a pečive dodá cestu inú chuť, ktorú si zamilujete. A to hlavné, výsledok bude zdravší, pretože vďaka kvásku (na rozdiel od droždia alebo kypriacemu prášku) prebieha kysnutie dlhšiu dobu a tak sa znižuje množstvo fytátov z obilniny a zvyšuje sa tak stráviteľnosť a vstrebateľnosť výživných látok.

Pokiaľ ste teda fanúšik naozaj zdravého pečenia, ste na správnom mieste. A nebojte, priložili sme aj nejaké recepty pre milovníkov sladkého, ktorí by jednoducho len chceli skúsiť niečo nové. Aj vy si prídete na svoje. Čítajte ďalej…

Aký kvások môžete použiť? Na sladké pečenie je vhodný ražný aj pšeničný kvások. Osobne mi príde, že je celkom jedno, ktorý použijete, len je dôležité, aby kvások bol naozaj silný, pretože „utiahnuť“ sladké cesto z viacerých prísad je náročnejšie ako nakysnúť bochník chleba. Ak ste teda už zo svojho kvásku upiekli niekoľko podarených, nadýchaných chlebov, smelo sa pustite do sladkých experimentov. Pokiaľ sa s kváskom zatiaľ zoznamujete a máte za sebou prvé chlebové pokusy, počkajte ešte pár týždňov. Oplatí sa to. Akonáhle budete kvások poznať, hurá do sladkého skúšania.

Sladké chleby

Najprv si môžete vyskúšať sladké chleby. Postup je dosť podobný ako pri príprave chleba, len uberiete soľ, pridáte sladidlo (tmavý cukor alebo sirup, najradšej používam čakankový) a sušené ovocie, orechy či čokoládu. Sladké chleby sú úžasné na sladké raňajky s domácou marmeládou alebo k teplému ovocnému kompótu.

Základný recept (na približne 600 g chlieb):

  • 30 g kvásku
  • 260 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžica vanilkovej Hrašky
  • 95 g vody
  • 30 g čakankového sirupu (alebo iné tekuté sladidlo)
  • 65 g rastlinného mlieka
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • štipka soli

Na náplň:

  • 50 g mandlí a 50 g sušených marhúľ
  • 50 g brusníc a 50 g lieskových orieškov
  • 50 g hrozienok a 50 g vlašských orechov (hrozienky môžete vopred namočiť do rumu)
  • 50 g sekanej čokolády a 50 g pekanových orechov (osobný favorit)

Postup:
Kvások si odvážte do misy, pridajte lyžicu múky a 2 lyžice vody. Rozmiešajte a zakryte utierkou. Nechajte na kuchynskej linke stáť pri izbovej teplote zhruba 8 hodín. Ideálne si kvások nachystajte večer a v pečení pokračujte ráno.

K aktivovanému kvásku pridajte ostatné suroviny okrem ovocia a orieškov a dôkladne hneťte 10 minút. Zakryte a dajte kysnúť na ďalšie 4 hodiny. Potom cesto pomocou stierky presuňte na pomúčenú dosku, pridajte orechy a sušené ovocie a zapracujte. Z cesta vytvarujte guľu a dajte kysnúť na ďalšie 2 hodiny.

Potom predhrejte rúru na 230 °C, chlieb vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie, polejte 50 ml vody a dajte do rúry. Pečte 10 minút, potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ďalších 30 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť.

Múčniky, koláče

Škoricové slimáky

Suroviny:

  • 50 g kvásku
  • 50 g vody
  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • 220 g rastlinného mlieka
  • 50 g oleja neutrálnej chuti
  • 50 g trstinového cukru
  • štipka soli

na náplň:

  • 1 lyžica škorice
  • 50 g rastlinného tuku typu Alsan (alebo kokosový olej) plus trocha na potrenie cesta
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 50 g sekaných orieškov (lieskové, vlašské)

Na polevu:

  • 2 lyžice rastlinného mlieka
  • 1 lyžica rozpusteného tuku typu Alsan (alebo kokosový olej)
  • 50 g práškového cukru
  • štipka vanilky

Postup:
Zase si ideálne večer pripravte kvások. Do misy dajte kvások, 50 g múky a 50 g vody. Premiešajte, prikryte a nechajte do rána stáť. Ráno k aktivovanému kvásku pridajte ostatné suroviny na cesto a dôkladne prepracujte. Prikryte a nechajte kysnúť 4 hodiny.

Po 4 hodinách presuňte na pomúčenú dosku a zľahka ho poprášte múkou. Rozvaľkajte na obdĺžnik 40 x 20 cm. Potom cesto potrite rozpusteným Alsanom, posypte trstinovým cukrom, škoricou a sekanými orieškami. Cesto zrolujte a nakrájajte na kolieska so šírkou 2 cm. Kolieska naskladajte do menšieho pekáča vymazaného olejom. Vršky koliesok potrite zvyšným rozpusteným tukom. Zakryte a nechajte kysnúť ešte zhruba hodinu.

Rúru predhrejte na 200 °C. Pekáč vložte do rúry a pečte zhruba 40 minút. Dobré je v polovici pečenia znížiť teplotu na 180 °C, aby sa zvrchu nepripálili. Po upečení je dobré slimáky vyklopiť na mriežku a nechať vychladnúť, ak ich necháte vychladnúť v pekáči, budú po vychladnutí menej chrumkavé.

Polevou slimáky polejte, až budú úplne vychladnuté. A stačí len zmiešať rozpustený tuk, s rastlinným mliekom, cukrom a štipkou vanilky. Dobrú chuť!

Ořechové hřebeny

Orechové hrebene

Na cesto:

  • 150 g aktívneho kvásku
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 80 ml rastlinného oleja

Na plnku:

  • 150 g mletých orechov
  • 100 g čakankového sirupu
  • lyžica rumu (nemusí byť)
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžica vanilkovej arómy

Postup:
Do misy dajte zaktivovaný kvások (to už poznáte, stačí večer vopred odobrať 50 g kvásku, primiešať 50 g múky a 50 g vody, zamiešajte, prikryte a nechajte do rána na linke). Pridajte mlieko, olej a prisypávajte múku. Prisypávajte tak dlho, pokiaľ cesto nebude mať konzistenciu asi ako klasické kysnuté cesto (trošku lepkavé). Túto zmes nechajte v teple kysnúť 4 hodiny.

Medzitým si pripravte plnku. Do hrnca s dvojitým dnom nalejte mlieko a sirup. Rozohrejte a rozmiešajte tak, až sa sirup úplne rozpustí. Potom prisypte orechy, rum a vanilkovú arómu. Premiešajte a na miernom ohni varte, kým hmota nebude tuhá a karamelové farby (trvá to tak 10 min).

Vykysnuté cesto si vyklopte na pomúčenú dosku a hojne podsypte múkou. Cesto prikrmujte múkou dovtedy, kým cesto nebude tuhšie a vhodné na ďalšie tvorenie. Upozorňujem, že cesto bude stále trošku lepkavé, preto je nutné pracovať rýchlo.

Potom cesto rozvaľkajte na asi 0,5 cm hrubý plát a rozkrájajte na obdĺžniky (z dávky je ich cca 15). Na obdĺžniky naložte vychladnutú plnku, preklopte a pritlačte kraje. Presuňte na papier na pečenie vyložený plech a zlepenú stranu narežte ako hrebeň. Na plechu nechajte hodinu kysnúť. Na záver ešte potrite rastlinným mliekom a dajte piecť.

Pečte pri 200 °C 10 minút, potom rúru zoslabte na 180 °C a dopekajte ešte 25 – 30 minút. Koláče sú výborné hneď, ale oveľa lepšie sú až na druhý deň.

Liata buchta s čokoládou a kokosom

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí radi sladké a radi by skúsili niečo z kvásku, ale nechce sa im hodiny čakať, kým cesto správne nakysne. Výsledná nadýchanosť je urýchlená kypriacim práškom, ale chuť kvásku je v ceste zachovaná. Na tomto recepte je skvelé to, že je univerzálna a rovnako ako pri chlebe ho môžete posypať čímkoľvek, čo máte radi. U nás doma vedie kombinácia s čokoládou a kokosom. Keď namiesto klasického kypriaceho prášku pridáte prášok do perníka, získate chutný perník.

Suroviny:

  • 50 g kvásku
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g vody
  • 100 g oleja neutrálnej chuti
  • 100 g trstinového cukru
  • 120 g rastlinného mlieka
  • 1 lyžica vanilkovej Hrašky alebo ½ banánu
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g čokolády
  • 50 g kokosových chipsov na posypanie

Postup:
Kvások dajte do misy, pridajte 50 g múky a vodu. Zamiešajte a nechajte prikryté aspoň 8 hodín stáť. Ráno pridajte zvyšné suroviny okrem čokolády a kokosu a vymiešajte hladké cesto. Cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech a posypte posekanou čokoládou a kokosom. Zakryte a nechajte 3 hodiny kysnúť.

Rúru predhrejte na 200 °C, vložte plech a pečte 40 minút. V polovici pečenia skontrolujte a keby múčnik tmavol veľmi rýchlo, zakryte povrch alobalom. Po upečení presuňte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Lievance

V našej rodine sú tieto lievance tým najobľúbenejším kváskovým receptom. Od detstva sme doma robili kysnuté lievance av dospelosti som kvôli úspore času prešla na lievance nakyprené kypriacim práškom. Ale odvtedy, čo sme raz skúsili pripraviť tieto kváskové, nerobíme iné. Lívanečky sú ľahučko kyslasté, plné bubliniek, sýte a veľmi dobré. Výhodou je aj to, že sú skvelé aj ďalší deň, stačí len krátko navlhčiť a ohriať v rúre.

Suroviny:

  • 30 g kvásku
  • 255 g hladkej špaldovej múky
  • 140 g vody
  • 120 g rastlinného mlieka
  • štipka soli
  • lyžica trstinového cukru alebo čakankového sirupu
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice vanilkovej Hrašky
  • Na servírovanie: škoricový cukor, bobuľovité ovocie, čokoláda, jedlé kvety

Postup:
Večer zmiešajte kvások s 30 g múky a 30 g vody, premiešajte, prikryte a nechajte do rána stáť. Ráno primiešajte zvyšné suroviny a nechajte aspoň 30 minút stáť, ale pokojne aj hodinu.
Potom smažte na vymastenom lievanečníku lievančeky. Servírujte ihneď. My máme radi so škoricovým cukrom, ovocím, poliate čokoládou a posypané jedlými kvetmi (sedmokrásky, kvety popence, orgovánové kvety a i.)

Pustíte sa tiež do pečenia?

Aký recept vás zaujal? Budete niektorý skúšať? Ak môžem niečo odporučiť, tak určite vyskúšajte lievančeky. Podľa môjho názoru ide o najchutnejšie lievančeky, aké som kedy ochutnala a verím, že môj názor budete zdieľať. Budeme radi, keď sa s nami podelíte o vaše obľúbené kváskové recepty, pokojne aj slané.

kvásková buchta

publikováno: 19. 02. 2024   napsal/a: Lenka Špaček

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.