Zabúdaná topinambura obohatí jedálniček chutí aj živinami. Už ste ju vyskúšali?

Topinambury

“Dnes som mala na obed skvelé topinambury” – ako často túto vetu počujete? Skoro by sme sa stavili, že vôbec. A to je škoda! Topinambury majú rozhodne čo ponúknuť a ani skutočnosť, že sú v našich krajoch tak zabúdané, im na ich kvalitách nijako neuberá. Tak si poďme spolu spestriť svoj gastronomický repertoár a zaradiť tieto „židovské zemiaky“ do svojich životov.

Čo je topinambura?

Aby sme mohli topinambury správne používať a získať z nich všetky ich výhody, pristalo by sa s nimi najskôr lepšie zoznámiť. Ako už oficiálny názov napovedá, slnečnica topinambur patrí medzi slnečnice, ktoré sa však nepestujú pre semená, ale pre ich hľuzy. Tie sa potom spracovávajú podobne ako bežné zemiaky. Ľudovo sa im preto hovorí židovské zemiaky či jeruzalemské artičoky.

Traduje sa, že svoju domovinu majú topinambury v Mexiku, odkiaľ ich v 17. storočí priviezli európski moreplavci do Francúzska. Tu si získali svoju obľubu a rýchlo sa začali šíriť po Európe. Populárne sa stali predovšetkým vďaka svojej schopnosti dobrého rastu a ľahkého pestovania. Bohužiaľ táto prednosť sa stala na Slovensku aj predmetom ich zatratenia – zámerné pestovanie topinambur je tu zakázané kvôli obavám z premnoženia a zníženiu kvality pôdy pre nasledujúce plodiny.

Kde kúpiť topinambury?

Hocikoho by teraz mohlo napadnúť, že v obchodoch sa bežne predsa topinambury nevyskytujú. To ale neznamená, že musíte ísť skúsiť šťastie k dvanástim mesiačikom! Topinambura je prekvapivo ľahko dostupná na farmárskych trhoch alebo na najrôznejších facebookových skupinách, kde ľudia z okolia ponúkajú prebytky zo svojich záhrad. Na internete sú taktiež stránky priamo venované výhradne predaju topinambur.

My odporúčame vyhliadnuť si miestnych farmárov a možno budete sami prekvapení, s akou samozrejmosťou sú tieto hľuzy pestované aj vo vašom blízkom okolí. Odmenou za trochu bádania potom budú kvalitné a lokálne topinambury, ktorých farmársky pôvod sa smelo podpísal na ich delikátnej chuti. A jedna báječná správa k dobru: topinambur do seba pri raste nenaťahuje škodlivé látky z pôdy!

Topinambury a zdravie

Topinambury v sebe nenesú len zaujímavé chute poskytujúce nové možnosti pri kuchtení, ale aj nutričné benefity podporujúce zdravé fungovanie organizmu.

Jednou z topinamburových výhod je to, že neobsahujú lepok a sú teda vhodnou potravinou pre ľudí s celiakiou. Ďalej sú cenené pre svoj veľmi nízky glykemický index a obsah látok, ktoré nie sú v prirodzenej strave tak hojne zastúpené – konkrétne sa jedná o inulín a kremík.

Inulín je dôležitou formou vlákniny, ktorá sa nevstrebáva v tenkom čreve, ale prejde až do čreva hrubého, kde plní prebiotickú funkciu. Tým podporuje zdravú aktivitu črevnej mikroflóry a stáva sa aj výživou pre organizmus dôležité baktérie. Topinambury sú tiež efektívnym zdrojom vitamínov skupiny B, C, D a H. Z minerálov sú bohaté na železo, mangán a zinok.

Topinambury

Recepty z topinambury

A teraz k tej najdôležitejšej otázke: čo z topinamburu môžeme vykúzliť? Odpoveď je prekvapivo rozmanitá. Topinamburu zdatne alternuje napríklad klasické zemiaky, avšak jej chuť je sladšia, jemnejšia a prechádza až do orieškových podtónov. To sa s obľubou využíva na prípravu topinamburového pyré, ktoré sa hodí k repovým fašírkam, plneným portobello alebo ku grilovanej zelenine.

A keď sme pri grilovaní, oplatí sa prihodiť na rozpálený gril aj pár kúskov na kolieska nakrájaných topinambur. Výsledkom je nová a lahodná ingrediencia, ktorá sa stane hitom grilovacej sezóny.

Topinambur si možno vychutnať aj za surova – pridaním napríklad do šalátov. A kto má chuť naopak na nejakú výdatnú slovenskú klasiku, nech neváha z topinambur vykúzliť zemiaky alebo plátky týchto hľúz obaliť v Hraške a naservírovať si topinamburové rezne.

Pre ľahšiu verziu odporúčame pečené topinambury, ktoré si možno vychutnať ako neobvyklú prílohu alebo samostatne s obľúbeným dipom. Krémovú a jemnú chuť dodajú tieto jeruzalemské artičoky topinamburovému rizotu, ktoré vďaka nim získa jedinečnú a hladkú štruktúru s ľahko orieškovou chuťou.

Čo sa týka hotových výrobkov dostupných na zakúpenie, môže vašej kuchyni obohatiť topinamburový sirup alebo múka. Prepašujete tak výhody topinamburov aj do pečenia a prípravy zdravších sladkých dezertov.

Polievka z topinamburov

Ak je niečo vôbec z topinambury najobľúbenejšie, tak je to rozhodne polievka. Či už prosté nastrúhanie alebo nakrájanie hľúz a pridanie ich do zeleninového vývaru, alebo rovno poctivý topinamburový krém. Variant je viacero, my však dnes receptom potešíme priaznivcov hustých, ale jemných krémových polievok. Hodí sa ako bežná súčasť jedálnička a parádu urobí aj na slávnostných tabuliach.

Suroviny:

  • 500 g topinambur
  • 2 cibule
  • 1 väčší zemiakov
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • korenie a bylinky: soľ, ligurček, tymián, saturejka (v čerstvej alebo sušenej verzii).
  • 200 ml mandľovej smotany
  • slnečnicové semienka

Cibuľu si opražíme na oleji a necháme zosklovatieť. Očistené a na malé kúsky nakrájané topinambury potom pridáme k cibuli a zľahka restujeme. Pridáme soľ a bylinky, ak ich máme sušené (čerstvé pridávame neskôr). Zalejeme vývarom a pridáme zemiakov nakrájaný na menšie kúsky. Pokiaľ máte bylinky čerstvé, vložíme od každého druhu vetvička do vody a necháme polievku variť, kým ingrediencie nezmäknú.

Potom odstavíme z platne a čerstvé bylinky vytiahneme. Rozmixujeme polievku do hladka a opäť vrátime na platňu variť. Za stáleho miešania pridáme smotanu a necháme ľahko povariť, aby sa chute prepojili a vznikla ľahká a krémová konzistencia. Podávame s čerstvým, nadrobno nasekaným tymiánom a slnečnicovými semienkami.

Topinamburová hostina s priateľmi

Keďže už vieme, aké sú topinambury prínosnou plodinou, nezostáva nič iné, len ich slávu šíriť ďalej. A ako inak, než ich priamym zaradením na naše taniere. Čo tak prekvapiť priatelia a pozvať ich na večeru obsahujúcu topinamburové mňamky? Výber receptov je široký, príprava nebýva náročná a úspech je zaručený. Tak smelo do toho, topinambury si našu pozornosť rozhodne zaslúži.

publikováno: 30. 10. 2023   napsal/a: Natálie Hrubá

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.