Lievance a palacinky (nielen) pre vegánov. Od kysnutých cez jogurtové po slané

Lievance

Lievance a palacinky sú raňajkovou pochúťkou, ktorú miluje snáď každý. Idú pripraviť aj v rastlinnom variante tak, že sú od tých tradičných na nerozoznanie. A vyberie si naozaj ktokoľvek – máte radi lievance kysnuté, nekysnuté, kváskové, nadýchané, jogurtové lievance, jablčné alebo naopak dávate prednosť rýchlym lievancom, zdravším variantom alebo klasike z bielej múky, cukru a masla? Poďte s nami preniknúť do tajov vegánskych lievancov a vydajte sa na cestu za svojim najobľúbenejším receptom. Ktoré nakoniec budú vašimi favoritmi? Kefírové lievance, kysnuté lievance ako od babičky alebo úplne iné napríklad slané?

Palačinky vs. lievance

Najprv trocha histórie: ide totiž o jeden z najstarších pokrmov vôbec, ktorého prapôvodné začiatky siahajú až do neolitu a počiatkov poľnohospodárstva. V tej dobe sa mix obilnej múky a ďalších prísad piekol na rozpálenom kameni. Lievance majú dnes dokonca svoj vlastný deň, napr. v Británii zvaný Pancake Day (či Shrove Tuesday), pripadajúci na fašiangový utorok (deň pred Popolcovou stredou).

Aj keď palacinky a lievance používajú často ako synonymá, existuje medzi nimi významný rozdiel. Zakaždým sa jedná o opečenú placku z liateho cesta. Palačinka je však tenká len pár milimetrov a má väčší priemer, pretože sa na ňu využíva plná plocha panvice. Oproti tomu lievanec je priemerovo menší a hrubší, často sa na ne používa špeciálna panvica, tzv. lívanečník, so štyrmi i viacerými priehlbinami. Cesto na lievance býva často kysnuté a lievance sú potom nachýchanejšie.

Čím nahradiť vajcia a mliečne produkty v lievancových receptoch?

A je vôbec nutné ich nahrádzať? Klasický recept na lievance sa pripravuje z mlieka, vajec, múky, štipky soli, droždia a servírujú sa s ovocím, tvarohom, zasypané cukrom a poliate maslom. Ako ich môžeme urobiť vo vegánskej verzii a zachovať si pritom lahodnosť pôvodných receptov?

Ako nahradiť mliečne výrobky

Mlieko

Mlieko môžete nahradiť rastlinnou alternatívou alebo vodou. Recept vám bude fungovať rovnako aj bez mlieka, len pri variante s vodou odporúčam pridať do cesta vanilku, esenciu alebo napríklad škoricu. Rovnako sa vodový variant hodí pre slané verzie lievancov. Osobne z rastlinných mliek odporúčam klasické sójové, ovsené alebo kokosové. Chutia výborne. Ovsené je možné zároveň pripraviť doma za pár korún a pár minút.

Jogurty

Mliečne produkty tiež nahradíte rastlinnými alternatívami – vegánske jogurty ponúkajú už naozaj širokú paletu chutí a verím, že si z ponuky vyberie každý. Zo supermarketov má skvelú ponuku Lídl, Globus, Tesco, ostatné obchody ale nezostávajú pozadu a rastlinné jogurty sú rovnako dostupné ako rastlinné mlieka. Opäť nič nepokazíte klasickým sójovým jogurtom (Provamel, Alpro, Sojade, Soyka), ovseným (Oat gurt), kokosovým (My love my life, Wild and Coco, alpro, DM bio, Vemondo, Harvest Moon), mandľovým (Optimistic, My love my life, alpro) či iným (kešu, ryžové, makové).

Kyslá smotana

Kyslú smotanu výbornej ceny i chuti zoženiete v Lídle (Vemondo), dostupná je aj Creme Vega od Dr. Oetkera, čím ďalej častejšie narazíte aj na iné značky ako napríklad zakysanka od českej firmy Soyka, Sojade a iné.

Kefír

Kefír môžete nahradiť jogurtom, len treba pridať o trochu viac tekutín. Vegánsky kefír ponúka firma Sojade, Wild and Coco. Môžete si tiež pripraviť domáci mandľový kefír z tibi kryštálov.

Tvaroh

Tvaroh je dostať horšie, ale vo vegánskych obchodoch zoženiete aj ten, na trh sa dostáva od značky Sojade, Simply V, Provamel, Schlagfix (ten je skôr na spôsob mascarpone), Lunter (krémová natural nátierka, najmä na slanej náplne). Dobrou správou je, že alternatívu tvarohu si môžete jednoducho pripraviť doma z tofu. Stačí vám na to natural tofu, citrónová šťava a kôra, sladidlo, vanilka a troška rastlinného mlieka či vody na rozriedenie.

Veganský tvaroh z tofu

  • 200 g natural tofu (ideálne silken tofu)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 ml rastlinného mlieka
  • 2 lyžice čakankového sirupu (alebo iného sladidla)
  • 1/2 lyžičky vanilkovej esencie

Tofu rozmixujte s mliekom a sirupom na hladký krém, pridajte esenciu a citrónovú šťavu. Prípadne doslaďte podľa vlastných chuťových preferencií.

Šľahačka

Ďalšou veľmi používanou pochúťkou na lievancoch je šľahačka. Medzi najlepšie varianty sa podľa môjho názoru radí smotana na šľahanie od Schlagfix, Alpro, Soyatoo alebo alternatíva v podobe vyšľahanej tuhej časti kokosového mlieka z plechovky. A dá sa zohnať aj šľahačka v spreji od Schlagfix či Soyatoo.

Lievance od starej mamy

Lievance bez vajec

Čo sa týka náhrady vajec, tak pri lepkových variantoch vám recept bude fungovať aj úplne bez vajec a ich náhrady. U bezlepkových záleží na druhu múky (napr. pohánkové aj pšeno spájajú úžasne aj bez vajíčka), ale všeobecne sa odporúča spojivo použiť. Vajcia môžete v lievancoch nahradiť škrobom, pudingovým práškom, gélom z ľanových či chia semienok, banánom, jablčným pyré, vanilkovou Hraškou, cícerovou či sójovou múkou, tofu, uvarenými pšeno (aby nahradili spojivú vlastnosť je nutné, (instantný), bielok nahradíte našľahanou cícerovou vodou (tzv. aquafabou). Žltú farbu môžete zvýrazniť štipkou kurkumy.

Nebojte sa experimentovať a vykročiť zo zabehnutých koľají. Lievance nie sú len z múky, ale vynikajúce pripravíte aj z ovocia, zeleniny, celých zŕn, a mnoho ďalšieho. A vyskúšať môžete napríklad naše klasické aj neklasické recepty.

Kynuté lievance od babičky

Keď sa povedia lievance, ako prvý sa mi vybaví tento recept od babičky. Krásne nadýchané, nakysnuté, pórovité minilievanečky vyprážané na starom liatinovom lievanečníku, ktoré babička horúce obaľovala v škoricovom cukre ak tomu nám dala misku s ušľahanou šľahačkou a jahodami. Synonymum leta u babičky.

    suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 325 ml vlažného rastlinného mlieka
  • na podávanie: škoricový cukor, rastlinná šľahačka, jahody

Do misy nasypte múku a doprostred urobte jamku. Do jamky rozdrobte droždie, poprášte cukrom a zalejte polovicou vlažného mlieka. Počkajte 15 minút, kým vzíde kvások. Potom pridajte soľ a zvyšok mlieka. Vymiešajte cesto a nechajte 30 – 60 minút kysnúť. Potom smažte na lievanečníku vytrenom olejom lievance. Po usmažení horúce obaľujte v škoricovom cukre.

Yukonské lievančeky z kvásku

Kto dáva radšej prednosť kvásku, môže vyskúšať tento nadýchaný recept. Servírovať môžete s čerstvým ovocím a tofu tvarohom.

    suroviny

  • 85 g aktivovaného kvásku
  • 225 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g vody
  • 120 g rastlinného mlieka
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice vanilkovej Hrašky
  • čerstvé ovocie a tofu tvaroh na servírovanie

Hrašku, múku, kvások, vodu, soľ, cukor a olej premiešajte a nechajte aspoň 30 minút v teple kysnúť. Kynúci proces nebude tak búrlivý ako pri droždí, ale chuť je výborná. Po vykysnutí usmažte lívanečky a môžete servírovať.

Jogurtové lievance

Jogurtové lívance s jablky

    suroviny (4 porce)

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 300 ml rostlinného jogurtu
  • 2 nahrubo nastrouhaná jablka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje (doporučuji kokosový)
  • kapka rumu
  • 1 lžíce vanilkové Hrašky
  • na ozdobení: kokosová zakysanka z Lídlu, arónie, ořechové máslo

Mouku, mléko, jogurt, prášek do pečiva, skořici, cukr, olej, rum a Hrašku důkladně promixujte v mixéru. Do směsi pak vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka. Pozor některá jablka jsou hodně vodnatá, v takovém případě doporučuji nechat vykapat anebo přidat do těsta více mouky. Smažte v olejem vymazaném lívanečníku dozlatova. Po usmažení zdobte dle libosti.
Tip: Tyto lívance jsou výborné i z nastrouhané cukety namísto jablek.

Borůvkové lívance z ovesných vloček

    suroviny (2 – 3 porce)

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička lněných semínek
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 2 lžičky vanilkové Hrašky
  • zhruba 400 ml rostlinného mléka
  • borůvky

Nejprve dejte všechny sypké suroviny do mixéru a rozmixujte na mouku. Poté zalijte mlékem a připravte hustější palačinkové těsto. Z těsta smažte lívance tak, že nalijete část na rozpálenou pánev potřenou olejem a vrchní stranu posypete borůvkami. Následně (zhruba po 3 minutách) lívanec obraťte a opečte i borůvkovou stranu. Výborné jsou samotné, ještě lepší s ochuceným rostlinným jogurtem a čerstvým ovocem.

Lievance z červenej quinoy

Lievance z quinoy

    suroviny (2 porcie)

  • 1/2 hrnčeka quinoy
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 lyžica ľanového semienka
  • 1 lyžica oleja
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup je úplne jednoduchý. Večer zalejte quinou vodou a nechajte do rána napučať. Potom pridajte ľanové semienko, olej, soľ a škoricu a poriadne premixujte, kým nezískate kašu. Pokiaľ sa Vám zdá cesto veľmi husté, pridajte trošku vody. Kto už niekedy lievance robil, tak vie, akú konzistenciu by zhruba cesto malo mať. Cesto musí byť hustejšie ako na palacinky, ale zas nie veľa, stále musí byť tekuté.

Cesto nechajte aspoň 10 minút odpočívať a potom za pomoci lyžice dávkujte na rozpálenú a troškou oleja vytretú panvicu cesto, z ktorého tvarujte malé lívanečky. Pečte z jednej strany, kým sa cesto na povrchu neprepečie a až potom otočte a lievance dopečte. Cesto je krehkejšie, odporúčam naozaj kvalitnú nepriľnavú panvicu, inak je možné, že sa vám lievance budú trhať. U nás máme quinoové lievance radi so skaramelizovanými jablkami alebo jahodami.

Proteínové lievance

Proteínové lievance pre ľudí, ktorí potrebujú prijímať väčšie množstvo bielkovín. Chuť bude závislá od druhu použitého proteínu a jeho príchute. U nás doma sú najpopulárnejšie s čokoládovým proteínom z hnedej ryže, pokiaľ použijete natural proteín, môžete lievance pripraviť aj naslano.

    suroviny (2 porcie)

  • 100 g celozrnnej múky
  • 40 g rastlinného proteínu
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 roztlačený banán (pri slanom variante nahradiť banán 2 lyžicami gélu z ľanového semienka alebo 2 lyžicami Hrašky)
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • na podávanie: orieškové maslo, čerstvé ovocie

Múku, proteín a kypriaci prášok premiešajte a potom pridajte roztlačený banán a mlieko. Zo zmesi ihneď smažte lievančeky. Servírujte s ovocím a orieškovým maslom.

Slané lievance a palacinky

Lievance a palacinky sú väčšinou spojené so sladkou chuťou, ale je možné ich pripraviť aj na slano. Vyprážané lievance môžete namazať strukovinovou nátierkou (napr. hummusom) a ozdobiť kvasenou zeleninou alebo kimči. Posypať ich môžete aj klíčkami, sekanými orieškami, semienkami. Tenké palacinky zase môžete napr. špenátom alebo hubovou zmesou. Na záver teda ešte jeden slaný tip, pričom postup je rovnaký ako pri sladkých lievancoch. Zmiešajte sypké suroviny a zalejte vodou. Cesto nechajte zas aspoň 5 minút odpočívať.

    suroviny (4 porcie)

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 600 g vody / zeleninového vývaru / rastlinného mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 lyžice Hrašky na zahusťovanie / gélu z ľanového semienka
  • talianske bylinky, soľ

Záverom

Aké lievančeky vás zaujali? A vyskúšate niektorý z našich receptov? Ak áno, dajte nám vedieť na sociálnych sieťach.

publikováno: 23. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.