Ovocie moreplavcov, ktoré potešia chute aj pokožku? To sú pomaranče!

Pomaranče

Hoci v našich končinách pomaranče nerastú, sú neochvejnou stálicou v našom repertoári ovocia. Odšťavujeme ich, volíme ich ako rýchly olovrant a dokonca na ne s dôverou sadíme, keď prichádza nádcha. A to všetko sú dobré dôvody, prečo sa o týchto oranžových citrusoch dozvedieť viac.

Odkiaľ sa pomaranče prikotúľali?

Pôvod pomarančov by sme v našich krajinách hľadali márne, o to viac otázok ich histórie vyvoláva. Tým skôr, že aj keď sa ponoríme do hlbšieho bádania, nenájdeme jednoznačnú odpoveď.

Dostupné informácie sa zhodujú na tom, že domovinou týchto citrusov je Ázia, avšak bližšia špecifikácia už je informačne rôznorodá. Najpravdepodobnejšie pochádzajú pomaranče z Číny, avšak odkazy smerujú aj napríklad do Indie alebo na Srí Lanku.

Ale odhliadnime od tejto drobnej nejasnosti a zamerajme sa na ich slávu. Traduje sa, že pomarančovníky boli často vysádzané v prístaviskách, pretože boli zdrojom nepostrádateľných vitamínov pre moreplavcov. Tí vplyvom ich nedostatku trpeli na rôzne choroby, ktoré sa podarilo eliminovať zásobou pomarančov v podpalubí a ich pravidelnou konzumáciou.

Lesk pomarančov ozdobil aj fakt, že sa stali veľmi vzácnou pochúťkou rýdzo bohatých ľudí. Až v 19. storočí sa produkcia pomarančov začala zvyšovať a tým došlo k ich rozšíreniu medzi širšiu populáciu. A aj keď ešte pred pár desiatkami rokov neboli pomaranče u nás bežne k dostaniu, dnes sa už tešia veľkej obľube – stali sa jedným z najbežnejších a najobľúbenejších druhov ovocia.

Pomaranči, čo skrývaš pod šupkou?

Určite to poznáte. Niečo na vás lezie a hneď sa zo všetkých strán ozýva, nech jete pomaranče a vyležíte to. Napadlo vás niekedy, prečo sa vždy zmieni práve pomaranče? Je to zaslúžená hodnosť alebo preceňovaná symbolika všeobecne zdravého ovocia?

Jednou z hlavných prospešných látok je samozrejme vitamín C. Otázkou však je, či je jeho prítomnosť naozaj taká výrazná, aby sa stal pomaranč symbolom zdroja tohto vitamínu? Skutočnosť je trochu rozpačitá. Vedci sa zhodujú na tom, že pravidelná konzumácia je prínosná a vaše telo ju ocenia viac ako príjem vitamínu C vo forme chemicky spracovaných doplnkov stravy. Na druhú stranu nie je dnes už žiadnym tajomstvom, že pomaranče, rovnako ako citrusy všeobecne, neobsadili z prírodných zdrojov prvú priečku svojho obsahu množstva a využiteľnosti vitamínu C. Ďaleko pred nimi je v tomto ohľade napríklad červená paprika.

Táto skutočnosť však neuberá pomarančom na ich prospešnosti, pretože majú celý rad ďalších dôležitých látok – skupinu vitamínu B, predovšetkým biotín, kyselinu listovú,, ktorá je dôležitá pre zdravý vývin a krvotvorbu a selén, ktorého prítomnosť podporuje normálnu činnosť štítnej žľazy. Dôležitá je aj prítomnosť vápnika, horčíka a draslíka.

Aj keď sú teda pomaranče bezo sporu prínosným ovocím, je aj tu na mieste vychutnávať si ich s rozvahou. Podľa ajurvédy majú pomaranče ochladzovací charakter, ktorý má na náš organizmus značný vplyv. To však neznamená, že je potrebné sa pomarančom v zime striktne vyhýbať, naopak však môže viesť zohľadnenie tejto informácie, spolu s komplexným vnímaním povahy potravín, k podpore rovnováhy tela a spokojnosti organizmu.

Pomarančové produkty

Olúpať si pomaranč a len tak ho zjesť, nie je jedinou cestou ich konzumácie. Ponúka sa množstvo receptov a nápadov, ako s nimi naložiť. Jedným z obľúbených spôsobov spracovania je napríklad pomarančová marmeláda, ktorá je typická svojou horkastou chuťou, a práve to robí túto marmeládu toľko žiadanú – táto chuťová zmena medzi ostatnými marmeládami vyniká a dá sa to pri pečení i varení náležite využiť.

Možno trochu neobvyklá je sušená pomarančová kôra v čokoláde. Ide o stále viac známu pochúťku, ktorá zohľadňuje fakt, že aj v kôre citrusov sa nachádza pre telo dôležité látky a chuť tejto časti ovocia má svoju exotickú charakteristiku. Je však určite dobré venovať pozornosť tomu, z akej kvality plodov sa táto netradičná mňamka vyrába a vyberať si iba také, ktoré neboli chemicky ošetrené, pretože práve v kôre pomarančov sa hromadí prevažná väčšina chemických prípravkov použitých pri pestovaní.

Nápoje si môžete spestriť pomarančovým sirupom alebo vyskúšať menej známy variant spracovania – zavarené pomaranče alebo ich sladšiu verziu – pomaranče v mede.

Kuchtíme s pomarančom

Svoje využitie v kuchyni si pomaranč nájde raz dva! Chcete pomarančové sušienky, bábovku alebo tortu? Žiadny problém, všetko ľahko doma pripravíte. A tiež na prípravu nápojov sa oplatí mať tieto citrusy vždy po ruke. Získate tak klasické svieže smoothie alebo naopak pomarančový pečený čaj na dlhé zimné večery.

Z pomarančovej šťavy si môžeme vyrobiť domáce gumové cukríky. Deti potešia aj pomarančovo – jablčný domáci výživu.

Šťava z pomarančov sa bežne pridáva pri varení, najmä do indických pokrmov. Preto ju skúste občas nenápadne trochu pridať do karí či sabdži – chuť dostane šmrnc, ale zároveň sa pri použití správneho množstva nemusíte báť, že by výsledný pokrm trpel nesúrodosťou chutí.

Ak už toto decentné zoznámenie s pomarančmi pri varení máte za sebou, smelo pokračujte ďalej! Vhodnou kombináciou sú tu šampiňóny – pochutnáte si tak napríklad na plnených portobello šampiňónoch na pomarančoch. Ako pikantná bodka na záver sa hodí pomarančové chutney.

Pomerančový džus

Pomarančový džús

Horúci favorit medzi nápojmi z ovocia je bezo sporu pomarančový džús. Pijú ho ľudia naprieč svetom i vekovými kategóriami. Niekto ho rád s dužinou, iný ho preferuje filtrovaný. Niekto si zakladá na tom, aby bol zo 100% šťavy, druhí si ho radšej zriedia vodou. Či už si pomarančový džús vychutnávate v akejkoľvek podobe, vyberajte vždy nápoj bez pridaného cukru a ďalších umelých látok.

Ďalej sa rozlišuje spôsob, akým bol džús vyrobený – a to buď z koncentrátu alebo z lisovanej šťavy. Nápoj z koncentrátu je určený na dlhodobejšie uchovanie bez nutnosti uloženia v chlade. Vzniká odparením vody zo šťavy a neskorším zriedením. Oproti tomu džús z lisovanej šťavy je čistý nápoj, vzniknutý lisovaním pomarančov, ktorý nepodlieha ďalším úpravám a je následne stáčaný. Z tohto dôvodu vyžaduje uchovanie v chlade a rýchlejšiu konzumáciu.

Rýchle pomarančové tipy

Za tú dobu, čo si pomaranče vychutnávame, sa našlo niekoľko viac či menej známych vychytávok a tipov, ako s nimi zaujímavo naložiť. Tu sú tri pomarančové tipy, ktoré stoja za pozornosť:

Pomarančová soľ

Áno, aj soľ sa dá vyšperkovať do nevídaných podôb, a to z pohodlia domova. Aj keď variant výroby je niekoľko, v princípe sa táto metóda zakladá na nasatí chuťových, a predovšetkým aromatických látok do kryštálov soli. Takto obohatená soľ sa hodí pri bežnom varení všade tam, kde chcete docieliť jemne exotické chute sviežich pomarančov.

Univerzálny čistič domácnosti

Ocot je všetkým známy univerzálny prostriedok na čistenie domácnosti. Poradí si so špinou, vodným kameňom, vyleští povrchy, nezaťažuje životné prostredie ani domáci rozpočet. Daňou za všetky tieto výhody je bohužiaľ jeho silná aróma, ktorá sa potom rado ešte dlho po upratovaní drží vo vzduchu. Účinným riešením buď pomarančovej šupky! Ak šupky naložíte do octu a necháte pár dní odležať, ocet opustí jeho nepríjemnú arómu a domácemu octovému upratovaniu už nič nebráni.

Pleťové masky

Tiež našej pokožke pomaranča (v rozumnej miere) chutia. Dopriať si z nich môžete pleťové masky – či už je základom priamo pomarančová šťava zmiešaná s ďalšími ingredienciami alebo je maska postavená na nastrúhanej pomarančovej kôre. Masky si môžete vyrobiť doma a prispôsobiť ich potrebám vašej pleti.

Vyskúšate niečo nové?

Pomaranče sú dôkazom, že aj takto známe ovocie má stále čím prekvapiť. Či už svojou históriou, pri varení, pečení alebo všeobecne v domácnosti. Pomaranče sú tiež efektívne na pohľad – a to sa dá využiť pri servírovaní aj v dekorácii priestoru či darčekov pomocou sušených plátkov.

Niekedy stačí urobiť malé zmeny a razom získame jednoduché riešenie. A takto je to aj v prípade pomarančov – je prekvapujúce, čo všetko toto oranžové ovocie zvládne vyriešiť. Zapojíte teraz aj pomaranče viac do svojho života?

Tagy:
ovocie
publikováno: 12. 02. 2024   napsal/a: Natálie Hrubá

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.