Tekvice sú kráľovnámi jesenných výzdob aj kuchyní

Tekvice

Keď sa povie tekvica, väčšina ľudí si v dnešnej dobe predstaví oranžovú, obľúbenú Hokkaido, ktorá sa teší obľube ale až posledné roky. Predtým u nás nebola bežná. Je trochu škoda, že táto výborná tekvica takmer vystrnadila z kuchýň aj jej nemenej chutných príbuzných. A práve o nich bude dnešný článok.

Nielen, že sú tekvice krásnou ozdobnou plodinou jesene a vnášajú farbu do hmlistých dní, ale navyše dokážu veľmi obohatiť náš jedálniček. Medzi najznámejšie druhy tekvíc patrí vedľa Hokkaido (oranžový aj zelený kultivar), muškátová tekvica, máslová tekvica, špagetová, veľkoplodá Goliáš, talianska odroda Marina di Chioggia  a potom rôzne okrasné druhy, kedy najznámejšia je tzv. Halloweenska (tekvica veľkoplodá plazivá), ktoré sa nekonzumujú , ich dužina nie je chutná.

Tekvica patrí do skupiny tekvíc, kam spadajú aj cukety a patizóny, o tých zas treba niekedy inokedy.

Prečo vôbec jesť tekvicu

Tekvica je obľúbenou potravinou ľudí na diéte, pretože je z 90 – 95 % tvorená vodou. Okrem toho je bohatým zdrojom vlákniny, z minerálov je v nej obsiahnutý draslík, horčík, železo, fosfor a vápnik, z vitamínov v nej nájdeme betakarotén, vitamín E, B a C.

Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom kvalitných tukov, vitamínu E a zinku, železa, fosforu, vápnika, lecitínu a vitamíny skupiny B. Tekvicové semienka sú vyhľadávanou potravinou najmä medzi mužmi, pretože tí sú viac náchylní na nedostatok zinku, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie pohlavného ústrojenstva.

Tekvica obsahuje aj kyselinu nukleónovú, ktorá je cenená pre svoje omladzujúce účinky.

Ako sa líšia výživovo aj vlastnosťami jednotlivé druhy tekvíc

Výživové vlastnosti jednotlivých tekvíc sa líšia minimálne, skôr sa riaďte chuťou a vyberajte podľa nej.

Hokkaido

Hokkaido, oranžová malá kráska, patrí medzi najpredávanejšie tekvice najmä preto, že sa nemusí lúpať, má lahodnú chuť a jej veľkosť je tak akurát veľká na rodinný obed. Skvelá je v nátierkach, polievkach, ale napríklad aj v múčnikoch.

Muškátová tekvica

Muškátová tekvica tvarom pripomína svetlo žltú prerastenú hrušku av obchodoch na nej zas tak bežne nenarazíte. Pokiaľ ju však objavíte, určite ju vyskúšajte, pretože ide o veľmi chutnú odrodu. Je veľmi aromatická a je tak vhodná do polievok a aromatických jedál z jedného hrnca.

Špagetová tekvica

Špagetová tekvica je veľmi škrobovitá, nie tak lahodná ako muškátová či Hokkaido, ale má jednu vynikajúcu vlastnosť. Po tepelnej úprave tekvica začne špagátkovať a dá sa tak použiť ako zeleninová alternatíva klasických špaget. Môžete ju konzumovať s talianskymi paradajkovými omáčkami.

Maslová tekvica

Maslová tekvica je ako už názov napovedá jemná, menej výrazná, ale chutná tekvica, ktorá sa skvele hodí ako základ pyré.

Goliáš

Táto tekvica skôr rástla takmer na každej záhrade. Darí sa jej narásť aj do obrích rozmerov, nie je nič neobvyklé zdieľať kúsky tejto plodiny po celom susedstve. Tu by sme odporučili vyskúšať pripraviť tekvicovú kapustu alebo pripraviť tekvicu kandizovanú.

Marina di Chioggia

Táto výrazná, vo vnútri oranžová tekvica chutí po mrkvi a je veľmi obľúbená v Taliansku. Na povrchu má tmavo zelenú, často chrastavitú a tvrdú šupku.

Ako pripraviť tekvicu a na čo si dať pozor

Väčšina tekvíc má tuhú šupku, ktorú je nutné olúpať. Jedinú výnimku tvorí práve tekvica Hokkaido, ktorú lúpať nemusíte. Aj preto sa stala tak obľúbenou. Z tekvice nemusíte konzumovať len dužinu, ale môžete využiť aj semená. Nie však všetky druhy sú vhodné na konzumáciu semienok. Chutné semienka má napríklad veľkoplodá tekvica Goliáš. Semienka je nutné pred konzumáciou očistiť, umyť vodou, osušiť a potom opražiť a zjesť.

Na sladko alebo na slano?

Tekvica je veľmi populárna najmä v americkej kuchyni, preto pre inšpiráciu môžete zavítať do amerických kuchárok. Dajú sa z nej pripravovať jedlá slané, ale aj sladké. Už ste určite počuli o vyhlásenom americkom tekvicovom koláči (Pumpkin Pie) alebo o populárnej tekvicovej “Nutelle”. Použiť ju však môžete do muffinov, sušienok, chlebíčkov, zmrzlín a iných dobrotách. Tekvica sa v takom prípade najčastejšie upečie a používa sa pyré z nej. Taká česká klasika v podobe perníku, chutí s tekvicovým pyré fenomenálne.

V slanej kuchyni je asi najpopulárnejšia tekvicová polievka, tekvicové halušky, zeleninové placky alebo obľúbená tekvicová kapusta, ktorá je skvelým doplnením kyslej kapusty. Nemusíte sa púšťať ale do žiadnych zložitostí, tekvica dokáže nadchnúť aj obyčajným zapečením, primiešaním do rizota, prípravou tekvicovej kaše (obdoba zemiakovej) či tekvicových hranoliek.

Recepty s tekvicou

Tekvicové “Nutella”

    suroviny

  • 400 g uvarenej tekvice
  • 200 g opražených lieskových orechov
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 – 4 lyžice čakankového sirupu
  • štipka soli

Postup: Oriešky rozmixujte na jemno v mixéri, po chvíľke začnú púšťať tuk a podarí sa vám vytvoriť orechové maslo krémovej konzistencie. Do takto hotového krému pridajte tekvicu, kakao, soľ a sirup a rozmixujte do hladka. Skladujte vo vzduchotesnej krabičke v chladničke a spotrebujte do 5 dní. Servírujte na palacinkách, pečive alebo využite ako náplň do koláčov.

Slaný tekvicový koláč

Jednoduchý návod na rýchly slaný koláč, ktorý môžete pripraviť s akoukoľvek zeleninou, tekvica si krásne rozumie s paradajkami a mrkvou.

    suroviny
    Na korpus (koláčová forma s priemerom 26 cm):

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička tymiánu
    na dohotovenie:

  • 1 kg nakrájanej zmesi zeleniny (vyskúšajte muškátovú tekvicu)
  • 2 dcl rastlinnej smotany
  • 1 lyžica Hrašky
  • 1 dcl vody alebo rastlinného mlieka
  • 1 lyžica horčice
  • čierna soľ, korenie
  • 1 údené tofu

Postup: Zo surovín na korpus vypracujte hladké, nelepivé cesto. Prípadne pridajte viac vody/múky, konzistencia záleží na type použitej múky. Na náplň si nakrájajte zeleninu na rovnaké kúsky. Cesto rozvaľkajte a rozprostrede do papierom na pečenie vyloženej koláčovej formy, nezabudnite urobiť aj okraje. Na cesto rovnomerne nasypte zeleninu a zalejte zmesou z rozmiešanej smotany, hrašky, vody, horčice, soli a korenia. Na záver zmes posypte rozdrobeným tofu. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 40 minút.

Tekvicová polievka

Receptov na tekvicovú polievku nájdete stovky, my pre vás máme našu obľúbenú z pečenej tekvice.

    suroviny

  • 750 g tekvica Hokkaido alebo Goliáš
  • 250 g cherry paradajok
  • 3 cm kúsok zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, tymián
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 1 dcl rastlinnej smotany na zjemnenie
  • štipka muškátového orieška

Postup: Na pekáč nalejte olej a prisypte nakrájanú tekvicu (v prípade Goliáša aj olúpanú), paradajky, plátky zázvoru, cesnak, soľ, korenie a tymián. Pečte pri 180 °C za občasného premiešania do zmäknutia zeleniny. Potom zeleninu presypte do hrnca, zalejte vývarom a rozmixujte na jemný krém. Zjemnite štipkou muškátového orecha a smotanou. Servírujte s krutónmi.

Orechovo-tekvicový koláč

    suroviny

  • 125 g Bio Alsanu nakrájaného na kocky
  • 30 g trstinového cukru
  • 2 lyžice vanilkovej Hrašky
  • 500 g tekvicového pyré (napr. z Goliáša)
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky tekvicového korenia
  • 100 g pekanových orechov
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jablčného octu
  • Na potretie:

  • 100 g kokosovej kyslej smotany
  • 50 g práškového cukru

Postup: Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Alsan vyšľahajte s oboma cukrami do peny, potom vmiešajte Hrašku, tekvicové pyré, mlieko. Akonáhle bude zmes hladká a dobre premiešaná, pridajte múku, sódu, tekvicové korenie, kypriaci prášok do pečiva, jablkový ocot a nakoniec pekanové orechy. Cesto prelejte do formy a pečte 50 – 60 minút. Po vychladnutí potrite polevou z cukru a kokosovej smotany alebo ozdobte orechmi.

Zapečená tekvica s tempemom a cibuľou

Posledný recept je pre milovníkov rýchlych jedál, naša obľúbená zapečená tekvica. Výborná záležitosť, ktorá sa dá jesť len tak alebo s varenou ryžou.

    suroviny

  • 1 tekvica Hokkaido
  • 2 balenia marinovaného tempehu
  • 4 cibule
  • 4 mrkvy
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Všetko očistite a nakrájajte na podobne veľké kusy, premiešajte s olivovým olejom a pečte pri 180 °C do zmäknutia zeleniny. Nebojte sa tekvicu vypiecť do zlatista. Takto pripravená zelenina je výborná len tak so zeleninovým šalátom alebo s ryžou.

Záver

Nebojte sa experimentovať a pozvať tekvica do kuchyne. Nezabudnite na benefity tejto plodiny medzi ktoré určite patrí aj nízka cena a aktuálna sezónnosť. Nakúpte si tekvica do zásoby, vydrží vám v chlade do jari. A do tej doby môžete vyskúšať všetky naše recepty, ktoré nájdete na našom webe.

publikováno: 09. 10. 2023   napsal/a: Lenka Špaček

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.