Kokosový olej – rozplýva sa na jazyku, kĺže po koži, čistí zuby

Kokosový olej - rozplývá se na jazyku, klouže po kůži

Kokosový olej patrí medzi najskloňovanejšie potraviny dneška. Je skvelý v studenej (raw krémy) aj teplej kuchyni (stabilný aj pri vysokých teplotách). Výborne sa hodí aj v domácej kozmetike namiesto bežného telového krému alebo ako lubrikant. Poďme si ukázať príklady jeho použitia:

Kokosový olej v kuchyni

Spoločne s dnes preklínaným palmovým tukom je kokosový olej medzi rastlinnými tukmi unikátny vysokým percentom nasýtených mastných kyselín. Obsahuje ich až 92%. Ide o nasýtené tuky s tzv. stredne dlhým reťazcom, ktoré ľudský organizmus efektívnejšie premieňa na energiu, namiesto ukladania do tukových zásob. Tieto vlastnosti využívajú okrem iného vytrvalci, ako sú ultramaratónci alebo fanúšikovia triatlonov na stredných a dlhých tratiach. Podrobnosti a praktické využitie nájdete napríklad v knihe Vegan v kondícii od Brendana Braziera.

Vysoké percento nasýtených tukov dodáva kokosovému oleju výbornú odolnosť voči vysokým teplotám. To z neho robí medzi rastlinnými tukmi jasného kandidáta na využitie pri vyprážaní. Obzvlášť sa hodí do rôznych ázijských jedál, kde býva ako doma. Ak vám prekáža jeho výrazná chuť, potom v obchodoch radšej siahnite po dezodorizovanej verzii, zbavenej kokosovej arómy. Hodí sa aj na vymazanie plechu. Avšak pozor, na tepelnú úpravu nepoužívajte tepelne citlivejšiu “panenskú” verziu.

Raw torta s čučoriedkami

Tá sa s obľubou využíva vo vitariánskej kuchyni na výrobu raw krémov, pretože pri bežnej izbovej teplote si kokosový olej udržuje pevnú konzistenciu, zatiaľ čo pri vyššej topí. Princíp je jednoduchý – vo vodnom kúpeli ho opatrne ohrejte na teplotu, pri ktorej sa roztopí na tekutinu. Tú potom zmiešajte s rozmixovaným ovocím a prípadne ďalšími ingredienciami, nalejte na korpus a nechajte v chladničke niekoľko hodín stuhnúť. Inšpirujte sa napríklad receptom na nepečenú tortu s lesným ovocím.

Kokosový olej sa tiež využíva ako základná surovina pri výrobe vegánskych “syrov”. Práve vďaka nemu sa potom pri rozpečení rozteká. Bohužiaľ tieto syry sú väčšinou postavené na kombinácii tuku a škrobu a výživných látok, ako sú minerály či vitamíny obsahujú pomenej.

Využitie na pleť a v kozmetike

Kokosový olej hydratuje pokožku a zabraňuje jej vysychaniu. Použiť ho môžete priamo ako telový krém alebo na prípravu domáceho zábalu na vlasy, ktoré vyživia a dodá im lesk. Googlovaním nájdete množstvo postupov, ako ho obohatiť o ďalšie ingrediencie.

Využiť ho môžete namiesto chemických odstraňovačov makeupu. Nielen že skvele odstráni všetky líčidlá, ale aj hydratuje a vyživuje citlivú kožu okolo očí. K ruke príde aj pri intímnych chvíľkach – dobre sa hodí na masáže a funguje aj ako prirodzený lubrikant.

Kokosový olej

Kokosový olej na zuby

Kokosový tuk sa skvele uplatňuje aj v ústnej hygiene. Na výrobu domácej prírodnej zubnej pasty vám k nemu stačí navyše iba štipka jednej sódy. Taká pasta je prostá akejkoľvek chémie, ale vďaka antibakteriálnym účinkom skvele dezinfikuje a okrem iného má aj bieliace účinky. Len si najskôr budete musieť pár dní zvyknúť na iný pocit, než z klasickej pasty.

Využíva sa aj pre techniku ​​”oil pulling“, kedy sa trocha kokosového oleja povaľuje niekoľko minút po jazyku, medzi zubami a ďasnami, čím sa ústa prírodne dezinfikujú. Môžete pritom pokojne podnikať niečo iné, než sa zase vrátite do kúpeľne. Nakoniec roztopený “kokosák” jednoducho vypľujte do umývadla.

Účinky v prírodnej liečbe

Kokosový olej okrem iného obsahuje kaprylovú kyselinu, ktorá pôsobí proti baktériám radu candida. Pri premnožení kvasiniek je dobré podporiť organizmus v boji siahnutím práve po kokosovom oleji. Prispieva tiež k hojeniu rán alebo liečeniu kožných infekcií. Dobre vyrovnáva kolísanie hladiny cukrov v krvi a preto je prínosom nielen pre diabetikov, ale aj pre hypoglykemikov.

Ako je vidieť, je kokosový olej surovina s všestranným využitím, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Aj napriek všetkým jeho skvelým vlastnostiam by sa mal najmä v strave užívať v rozumnej miere. Stále ide totiž o nasýtený tuk.

publikováno: 28. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.