Aj napriek tomu, že paleta šalátových chutí je takmer nekonečná, rovnako si veľká časť populácie pod týmto názvom predstaví skôr prílohu k hlavnému chodu alebo pokrm dietárov než plnohodnotné jedlo. Nie je sa ani čomu diviť, pretože ponuka väčšiny reštaurácií je dosť obmedzená a vy si tak môžete najčastejšie dopriať uhorkový či paradajkový prílohový šalát, šopský alebo grécky šalát av tých lepších aj šalát Caesar.
Dnešný článok má tendencie tento názor zboriť a ukázať vám, že šalát môže byť chuťovým zážitkom a zároveň aj plnohodnotným pokrmom. Zoznámte sa s obľúbenými kombináciami, receptami na zálievky, dochucovadla a ďalšími vychytávkami, ktoré povznesú „nudný“ šalát na vaše obľúbené jedlo. Či sa stravujete vegánsky, vegetariánsky alebo klasicky.
obsah článku
Čo patrí do šalátu?
Začnime poriadne zložitou otázkou, čo všetko patrí do šalátu? Jediné, na čom sa najskôr zhodneme všetci, je to, že do šalátu patrí zelenina a/alebo ovocie. Ale tým naša zhoda pravdepodobne končí. Do šalátu totiž inak môžete pridať takmer čokoľvek, áno, čokoľvek. Surové, varené, pečené, obilniny, strukoviny, semienka, oriešky, oleje, bylinky, korenie, tofu, tempeh, seitan, rôzne rezne, fašírky, seitan, rôzne zálievky, dipy, sladké i slané pochutiny.
Aj napriek tomu, že by sa dalo predpokladať, že stačí pripraviť šalát z toho, čo máte radi, existuje tu pár odporúčaní na kombinácie, aby ste nedopadli ako psík s mačičkou, keď piekli tortu. Za nás sú kľúčové dve pravidlá, že menej je viac a kvalita by mala vždy víťaziť nad kvantitou.
Zeleninová/ovocná zložka
Základom každého šalátu by mala byť zeleninová či ovocná zložka, buď oddelene, alebo aj dohromady. Niektoré druhy ovocia v inak zeleninových šalátoch slúžia ako príjemná chuťovka, napríklad mango, jablko, jahody, granátové jablko či broskyňa, z tých najznámejších môžeme menovať Waldorfský či vietnamský šalát Gõi.
Zelenina sa najčastejšie používa čerstvá, ale nebojte sa použiť aj pečenú, kvasenú, grilovanú či inak tepelne upravenú.
U nás máme radi šaláty z čerstvej zeleniny hlavne cez leto, v zime dávame prednosť teplým, pečeným šalátom a na jar zas kombinácii čerstvej a kvasenej, ktorá dodá po zime veľa vitamínov a podporí našu oslabenú imunitu.
Najlepšie je neupínať sa ku konkrétnym receptom, ale tvoriť si svoje vlastné varianty podľa toho, čo je práve v sezóne. Je nezmyselné pripravovať si v zime stále dookola paradajkový šalát, keď paradajky nemajú žiadnu chuť a sú k nám dovážané cez pol Európy, lepšie je si na paradajky do šalátu počkať do júna a chuť bude o niekoľko stupňov vyššie.To isté platí napríklad zas o kapustu alebo tekvicu v letných mesiacoch.
V momente, kedy budete nakupovať lokálne a sezónne, bude sa vám dariť pripravovať chutné šaláty takmer bez námahy a zložitého dochucovania, pretože zrelej a čerstvej zelenine stačí málo. Aj preto napríklad Taliani tak milujú kombináciu bazalky, paradajok, olivového oleja a štipky morskej soli.Skúste si túto jednoduchosť pripraviť v lete s kvalitným olivovým olejom av zime s obyčajným olejom a dovozovými paradajkami, myslím, že rozdiel spozná každý.
Pri pečených šalátoch odporúčame kombinovať pevnejšiu zeleninu, ktorá drží tvar aj po upečení s čerstvou. U nás doma patrí medzi najpopulárnejšie šaláty ten z pečených batátov, tekvica Hokkaido, červenej cibule a zemiakov, ktorý sa po upečení zmieša s nakladanou červenou paprikou a marinovaným restovaným tempehom.
Pri kombinovaní sa nám osvedčil ako základ zelená listová zelenina. Výber je naozaj pestrý a vy môžete vyskúšať hlávkový, ľadový, rímsky, dubový, kučeravý šalát alebo rukolu, valeriánku, špenát či čakanku. Zelená farba je nielen pekná na oko, ale aj tento druh zeleniny je bohatý na kyselinu listovú a vitamín C.
Listy doplňte ďalšími druhmi zeleniny, ktoré dodajú šalátu farebnosť a chrumkavosť. Odporúčame vybrať 2, maximálne 3 druhy, prípadne pridať 1 druh ovocia. Nebojte sa a okrem klasiky v podobe uhorky, mrkvy, paradajky a papriky môžete zaradiť stopkový zeler, cuketu, červenú repu, kaleráby, reďkovky, hrášok, kukuricu, brokolicu, tekvicu, batát, karfiol, abrokádo, avokádo iné.
Doplnenie základu
Šalát môžete doplniť obilovinou či strukovinou, ktoré zvýšia výživovú hodnotu a zároveň zvýšia aj sýtosť. Čo sa týka obilnín, voľte radšej celozrnné varianty, ktoré majú viac živín a minerálov.
Výhodu vidíme v tom, že sa u šalátov môžete vyšantiť a využiť zvyšky z predchádzajúcich jedál. Zostala vám ryža? Šup s ňou do šalátu. Zostala vám polenta? Nakrájajte ju na kocky, opečte na panvici a môžete si s ňou vylepšiť šalát.Skvelou voľbou sú aj bezlepkové pseudoobilniny ako sú pšeno, quinoa, teff, amarant, pohánka a ďalšie.
Obilninu môžete zakomponovať aj pomocou pečiva. Buď podávať priamo alebo formou krutónov, placiek, foccacii, kysnutých tyčiniek a iných. Opäť radšej voliť celozrnné alebo kváskové varianty pred klasickými výrobkami z bielej pšeničnej múky.
Strukoviny môžete tiež vyberať akékoľvek. Buď čerstvo uvarené, konzervované, sterilizované alebo naklíčené. Nešliapnete vedľa, ak zaradíte veľké červené fazule, malé biele fazule, čiernu šošovku, mladé sójové bôby edamame či obľúbený cícer.
Ochutenie šalátu
Ochutenie môže šalát pozdvihnúť k dokonalosti alebo aj chuť zraziť úplne na dno. Sme toho názoru, že ak sa bojíte, že nedokážete pripraviť vyladenú zálievku alebo dip, radšej si vystačte len so solí, korením a kvalitným olejom. Tým zvýrazníte chuť jednotlivých zložiek a výsledok bude dobrý.
Pri sladkom variante si vystačíte s vanilkou/vanilkovým cukrom, dobrým sirupom (javorový, ryžový, špaldový, slivkový) a citrónovou šťavou. Tá je dôležitá, aby vám ovocie udržalo peknú farbu a nezhnedlo. Ako posypka sa hodí opražené oriešky, kokos alebo čokoláda. Babičky často vylepšovali ovocné šaláty kvapkou rumu na ovoňanie.
Základná zálievka Vinaigrette
Táto omáčka sa skvele hodí ku všetkým šalátom so základom z listovej zeleniny.
Suroviny
- 100 ml oleja
- 30 ml vínneho octu alebo citrónovej šťavy
- ½ lyžičky morskej soli
- štipka mletého bieleho korenia
- ¾ lyžičky trstinového cukru
- voliteľne bylinky
Postup
Všetky suroviny premiešajte metličkou, kým sa nerozpustia a nespoja do hladkej emulzie. Bylinky pridávajte nasekané až na záver.
Jogurtový dresing
Tento jednoduchý dresing sa hodí nielen do šalátu, ale rovnako ako dip k pečenej zelenine či na grilovanie.
Suroviny
- 1 hrnček rastlinného jogurtu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- Šťava z ½ citróna
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ červenej cibule
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
- Čerstvé mleté korenie
- Morská soľ
Postup: Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte na hladký krém.
Mangový dip
Osviežujúci sladkastý dip s nádychom exotiky, ktorý si obľúbite po prvom ochutnaní.
Suroviny
- 1 hrnček nakrájaného zrelého manga (alebo mangového pyré)
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 menšia chilli paprička (pálivosť voľte podľa svojich chutí)
- ½ šťavy z limety
- Mleté biele korenie
- Soľ
- Koriander
Postup: Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri na hladkú zmes.
Tahini dip
Skvelý dip, ktorý sa dopĺňa s pečeným cícerom, listovými šalátmi alebo cestovinami.
Suroviny
- ¼ hrnčeka tahini pasty
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice ryžového sirupu
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice vody
Postup: Opäť všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém.
Majonézový dresing so skaramelizovanou cibuľkou
Kto by nemal rád majonézové dresingy. Nemusíte sa ich vzdávať ani na rastlinnej strave. Takú tú „klasiku“ si dokonca môžete lacno pripraviť z repkového oleja a sójového mlieka. Hodí sa k pečenej zelenine, do cestovinových šalátov alebo k letnej zelenine.
Suroviny
- 1 hrnček sójového mlieka
- 2 hrnčeky repkového oleja
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- štipka čiernej soli
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica oleja
- soľ
- Prepad
Postup:
Najprv si skaramelizujte cibuľu. Stačí ju pokrájať najemno a na lyžici oleja restovať pokiaľ nezmäkne a nezíska karamelovú farbu. Počas restovania cibuľu nezabudnite osoliť a okoreniť.
Keď bude cibuľka chladnúť, pripravte si majonézu. Do mixéra dajte mlieko, olej, horčicu, citrónovú šťavu a štipku čiernej soli a vymixujte hustú majonézu.
Akonáhle bude cibuľka vychladená, prihoďte ju do mixéra a krátko premixujte, malé kúsky cibuľky sú žiaduce.
Doplnky šalátov
Pod doplnkom si predstavte výraznú chuť, ktorá doladí výsledok k dokonalosti. Niekedy postačí zelená posypka z petržlenu, pažítky, jarné cibuľky či bazalky, inokedy môžete prisypať morské riasy, lahôdkové droždie, pražené oriešky či semienka, olivy, kapary, sušené marinované paradajky či papriky, ale aj k paprikám, ale aj k paprikám.
Bylinkovo-cesnakové kváskové krutóny
Spôsob, ako chutne spotrebovať starší chlieb.
Suroviny
- plátky kváskového chleba
- repkový olej
- sušený cesnak
- sušené bylinky
- chilli
- soľ
Postup
Kváskový chlieb nakrájajte na kocky. V miske zmiešajte olej, sušený cesnak, obľúbené sušené bylinky, sušené chilli a soľ. V zmesi premiešajte kocky chleba a dajte opiecť do teplovzdušnej fritézy.Vo vzduchotesnej nádobe vydrží niekoľko dní.
Restovaná zmes s tamari omáčkou
Výborná zmes ako posypka do šalátov, ale aj na chlieb s nátierkou. Vyskúšajte, prekvapí vás dokonalá chuť. Použiť môžete aj iné druhy orechov či semienok. Vhodné sú tekvicové, píniové semienka, lieskové a kešu orechy.
Suroviny
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť sekaných mandlí
- 2 lyžice tamari omáčky
Postup
Na suchej panvici restujte semienka a mandle, kým sa zmes nerozvonia. Akonáhle začne zlátnuť, zalejte tamari omáčkou a rýchlo premiešajte. Stačí pár sekúnd, tamari skaramelizuje a obalí zmes.
Pesto zo sušených paradajok
Samozrejme môžete použiť priamo sušené paradajky, ale takto pripravené pesto vám urýchli prípravu a vy po ňom môžete siahnuť vtedy, keď sa ponáhľate a chcete si dopriať rýchly šalát napríklad na večeru. Paradajkové pesto je výborné asi s čímkoľvek, všetky variácie, ktoré sme s ním skúšali boli výborné.
Suroviny
- 200 g sušených marinovaných paradajok
- ½ hrnčeka olivového oleja
- 100 g kešu orechov (vopred namočených)
- soľ
- biele korenie
- hrsť bazalky
Postup
Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na pastu s kúskami. Skladujte v pohári pokvapkanom olivovým olejom, nesmie žiadny kúsok paradajky vyčnievať nad hladinu. V chlade vydrží 2 týždne.
Pred vmiešaním do šalátu odporúčam premiešať napríklad s kokosovou kyslou smotanou alebo rastlinným jogurtom.
Marinovaný cesnak s čili
Pikantná záležitosť pre milovníkov ostré cesnakové chute, skvele sa hodí do zimných pečených šalátov alebo do ázijských variácií.
Suroviny
- 2 palice čerstvého cesnaku
- 3 chilli papričky
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 1 dcl prevarenej a vychladnutej vody
- 1 lyžica vínneho octu
Postup
Cesnak nakrájajte na plátky. Plátky vhoďte na 2 minúty do vriacej vody, potom sceďte. K cesnaku pridajte nakrájané chilli papričky. Prevarenú vodu zmiešajte s cukrom a octom. Touto zmesou zalejte cesnak s čili. Skladujte v chlade. Najlepšie chutí po zhruba 3 dňoch, kedy sa krásne rozleží.
Naše tipy na šaláty
Šalát ako doplnok
- Cherry paradajky, jarná cibuľka, rukola a restovaná zmes s tamári ako príloha k zeleninovému koláču s bešamelom z Hrašky
- Zmes listových šalátov s opečenými kockami tempehu a Vinaigrette zálievkou ako doplnok k pečeným zemiakom a cíceru
- Tzatziky šalát z cukety, kôpru, cesnaku, soli, kokosovej kysličky ozdobené olivovým olejom a čiernymi olivami s prílohou v podobe čerstvej focacácii
Šalát ako hlavný chod
- Vietnamský šalát – ryžové rezance, strúhaná mrkva, krájaná uhorka, edamame, červená kapusta, bambusové výhonky, listy Perilly, koriandra, drvené a opražené arašidy, kocky tofu a mangová zálievka a nakladaný cesne
- Libanonský šalát – perlový kuskus, zálievka z humusu (stačí hummus rozmiešať s trochou vody), pečený cícer, zmes pečenej zeleniny (baklažán, paprika, cuketa v rovnakom pomere upečené so soľou, štipkou škorice, tymianom a seza).
- Cestovinový šalát s fazuľami a červenou repou – uvarené celozrnné cestoviny, upečená červená repa, biela sterilizovaná fazuľa, hrsť petržlenovej vňate, kokosová kyslá smotana, soľ, biele korenie.
Tiež ste pri čítaní tohto článku dostali chuť si pripraviť šalát?
Záver
Či už sa pustíte do akéhokoľvek šalátu, nebojte sa odviazať a skúšať nové kombinácie. Vsádzajte na kvalitné suroviny, ktoré nakupujte v sezóne a ideálne lokálne. Čím bližšie daná potraviny vyrástla, tým lepšie pre vaše chuťové zážitky.