Kam s tapiokou? Z perál uvaríte puding, z múky upečiete placky aj chlieb bez lepku

Tapioka

Čo je tapioka? Tropická rastlina z Brazílie známa aj ako maniok jedlý. Koreň, ktorý sa ďalej spracováva, môžeme zjednodušene prirovnať, rovnako ako batátov, k sladkým zemiakom. Samotné hľuzy môžu dorásť až do veľkosti 1 metra, pričom vážia až 2 kg. Tvorí jednu zo základných potravín v rozvojových krajinách a patrí tak medzi hospodársky najdôležitejšie rastliny na svete. Pre jej pestovanie nie sú vyžadované žiadne špeciálne podmienky, a pritom dosahuje vysokú výnosnosť.

Výživové vlastnosti tapioky

Okrem samotného škrobu, ktorý je zastúpený v najväčšej miere (90 percent), obsahuje tapioka aj menšie množstvo bielkovín, vlákniny a minerálov. Menovite sa jedná o železo, horčík, zinok, meď, sodík a vitamíny A, B, C a K. Po ryži a kukurici je najväčším zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov. Jednou z najväčších výhod je, že neobsahuje lepok.

Výrobky z tapioky

V obchodoch so zdravou výživou alebo ázijskými špecialitami môžete zohnať tapiokové perly. V ich susedstve určite nebude chýbať tapioková múka.

Tapiokové perly

Tapiokové perly sa priemyselne vyrábajú. Ide o najjednoduchšiu formu, ako tapiokový škrob skladovať a prepravovať. Majú aj pomerne atraktívny vzhľad. Z perál sa najčastejšie pripravuje tapiokový puding, menej častá je príprava slaných jedál. Aj to je ale možné.

Pred použitím sa musí na niekoľko hodín namočiť do studenej vody, až potom sa varí. Biele guličky počas varenia strácajú svoju farbu a mnohonásobne zvýšia objem. Ak ich chcete niečím ochutiť, tak práve v čase varenia, kedy absorbujú chute aj vône.

Tapioková múka

Tapioková múka vzniká sušením a následným rozomielaním koreňa. Vďaka svojmu vysokému množstvu škrobu je to ideálna bezlepková náhrada pšeničnej múky. Bezlepkové pečivo s tapiokovou múkou je vláčne, nedrobí sa a vydrží ako čerstvé o poznanie dlhšie.

Na druhú stranu by práve táto konzistencia mohla niekomu skôr vadiť. Je lepšie začať pridaním menšieho podielu tapiokovej múky a nájsť si tak podiel, ktorý vám bude vyhovovať. Nezabúdajte, že výrazne zväčšia svoj objem.

Tapiokové perly

Využitie v kuchyni

Tapioka má skutočne širokú škálu využitia. Ostatne plne nahrádza múku. Na prípravu slaných jedál použijete hlavne tapiokovú múku, zatiaľ čo pre sladké pokrmy naopak perly. Ale nie je to pravidlom. Perly využijete pri príprave slaných jedál ako prílohu. Môžete ich uvariť spolu so zeleninou a ryžou. Pomerne často sa tiež pridáva do polievok na zahustenie. Osobne mi tento spôsob vôbec nevyhovuje, práve naopak. Vadí mi totiž konzistencia, ale možno to nebude váš prípad.

Bezlepkový chlieb

S bezlepkovým chlebom býva problém. O tom sa presvedčí každý, kto sa vyhýba lepku. Kupované výrobky bývajú veľmi drahé a zároveň nechutia nijako valne. Vyskúšajte môj osvedčený bezlepkový chlieb. Okrem múky z tapioky obsahuje aj iné druhy, ale vďaka tomu je chuťovo oveľa lepší.

Ingrediencia:

  • pohánkový kvások
  • 150 g pohánkovej múky
  • 200 g tapiokovej múky
  • 250 g múky Jizerky
  • voda
  • soľ

Je to rovnaké ako s iným kváskovým pečivom. Skôr sa držte konzistencie, preto neudávam množstvo vody. Večer si pripravte rozkvas z hotového pohánkového kvásku, 150 g pohánkovej múky a vody. Dôkladne premiešajte a nechajte pod utierkou do rána odpočívať.

Po zhruba 12 hodinách odoberte časť do pohára na budúce pečenie ak rozkvasu pridajte zvyšné múky, ďalšiu vodu, soľ a prípadne semienka, ak chcete. Dôkladne spracujte a nechajte opäť 2–3 hodiny. Záleží na izbovej teplote. Pri každom kvasení cesto aspoň zdvojnásobí svoj objem.

Nasleduje posledná časť, kedy cesto presuniete do formy, v ktorej sa bude piecť. Nie sú potrebné ďalšie úpravy, maximálne pridajte trochu múky, pokiaľ sa vám zdá byť cesto príliš riedke. Vo forme bude ďalšiu hodinu. Medzitým si pripravte rúru na maximálnu teplotu. Chleba do nej vložte a po 15 minútach teplotu znížte asi na 200 °C. Pečte podľa veľkosti 45-60 minút, kým nebude mať kôrka gaštanovo hnedú farbu.

Tapiokový puding

Možností, ako pripraviť tapiokový puding je nespočet. Do toho najlepšieho ale rozhodne patrí kokosové mlieko.

Ingrediencia:

  • ½ hrnčeka tapiokových perál
  • 1 a ½ hrnčeka vody alebo rastlinného mlieka (kokosového alebo madlového)
  • kokosové mlieko
  • 4 lyžice javorového sirupu

Umyté tapiokové perly cez noc namočte do studenej vody. Ráno ich aj spolu s vodou prelejte do hrnca, pridajte plechovku kokosového mlieka, polovicu javorového sirupu a začnite variť. Trvá to len pár minút a puding môžete niekoľkokrát opatrne premiešať, ale pozor, aby ste zbytočne nenarušili štruktúru perál. Do hotového pudingu pridajte zvyšok javorového sirupu a prelejte do pohárov. Ozdobte čerstvým ovocím, kokosovými chipsami alebo pokojne orieškami.

Tapiokové placky

Tapiokové placky

Niekedy slané, niekedy slané. Recept je v oboch prípadoch rovnaký.

Ingrediencia:

  • 120 g tapiokovej múky
  • 80 ml rastlinného mlieka alebo vody
  • 3 lyžice oleja (alebo iného rastlinného tuku)

Zmiešajte múku s vodou alebo rastlinným mliekom. Na toto množstvo pridajte 3 polievkové lyžice oleja alebo iného rastlinného tuku. Zmes poriadne premiešajte a nechajte asi 15 minút odstáť. Na panvicu nemusíte už pridávať žiadny tuk.

Slanú variantu môžete dochutiť soľou a bylinkami, pokojne aj semienkami. S tými to ale nepreháňajte. Čím viac ich pridáte, tým viac sa budú lievance rozpadať. Ak urobíte placky silnejšie, môžete ich podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Slabšie budú naopak viac chrumkať a môžete ich podávať kľudne samotné k večernému filmu.

Sladké placky nechajte mäkšie, potrite treba marmeládou, pokvapkajte javorovým sirupom a pridajte opražené oriešky. Budete mať skvelé a výživné raňajky!

Domáci bubble tea

Určite poznáte nápoj, ktorý bol pred pár rokmi tak populárny a vzápätí sa na neho zniesla vlna kritiky kvôli zloženiu. Avšak bubble tea si môžete pripraviť aj doma, a to oveľa zdravšie.

Ingrediencia:

  • ¼ hrnčeka tapiokových perál
  • 3 hrnčeky vody
  • 2 lyžice kvalitného sypaného čaju
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • 4 lyžice javorového sirupu
  • 1 hrnček kvalitného džúsu

Tapioku naozaj dôkladne premiešajte, aby ste sa zbavili škrobu, ktorým sú obalené. Zalejte jedným hrnčekom vody a varte približne 10 minút, kým perly nezačnú plávať po hladine. Nechajte ešte 15 minút dôjsť pod pokrievkou a vodu sceďte. Medzitým si pripravte silný čaj, ktorý necháte vychladnúť.

Na dno pohára dajte asi 3 lyžice tapiokových perál, pridajte javorový sirup, vychladnutý čaj, dolejte rastlinným mliekom, prípadne džúsom, pokiaľ chcete nápoj výraznejší a sladší. Premiešajte a nápoj je hotový.

publikováno: 22. 01. 2024   napsal/a: Alena Teclová

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.