100g ľanového semienka
100ml vody
soľ
korenie podľa chuti
voliteľne: zeleninová drvina z odšťavovania
Vezmite ľanové semienko a zalejte ho zhruba rovnakým množstvom vody (vhodné je pridávať vodu radšej po menších dávkach). Nechajte napučať, kým sa časť vody nevstrebe a z druhej časti sa vytvorí lepivý gél. Túto zmes dochuťte podľa vlastnej fantázie solí a rôznym korením napr.
– karí
– s nadrobno pokrájanými sušenými paradajkami, oreganom
– s hubovým korením a mletou rascou
Môžete využiť aj drvinu z odšťavovania napr. mrkvy alebo červenej repy.
Z tejto zmesi tvarujte na plech pokrytý papierom na pečenie malé tenké placky. Tie potom – pokiaľ nemáte sušičku – sušíme v zime na kúrenie, v lete potom na slniečku (teplota by nemala presiahnuť 42 stupňov, kedy sa v potravinách ničia enzýmy).