Leto volá po cestovaní a pred vegánmi sa vynárajú otázky ohľadom stravovania na ich cestách. Ako vyriešiť plnohodnotnú stravu pri pobyte pri mori, stanovaní alebo na niekoľkodňovej túre bez možnosti doplniť zásoby? Podelíme sa s vami o naše tipy.
obsah článku
Ako (ne)riešiť jedlo na cestách
Najjednoduchšia cesta nebýva vždy tou najlepšou a my rozhodne neodporúčame spoliehať sa na ponuku reštaurácií, krčiem a hotelov. Mohli by ste tiež dopadnúť tak, že budete celý týždeň na hranolčekoch s kečupom a instantných rezancoch.
Idem do hotela/penziónu
Pokiaľ je cieľom vašej dovolenky hotel alebo penzión je dobré už dopredu vyberať podľa možností vegánskeho stravovania. Aj napriek tomu, že čisto vegan friendly hotelov nie je v rámci Európy stále dosť, nebojte sa, väčšina hotelov je ochotná na základe predchádzajúceho dohovoru zaistiť rôzne diéty, vrátane vegánske stravovanie. Vyberajte však skôr podľa referencií druhých, aby ste potom neboli negatívne prekvapení, keď kuchár pre vás bude deň čo deň pripravovať to isté jedlo.
Pokiaľ sa nejedná o rýdzo vegánsky hotel, javí sa nám ako najbezpečnejší variant s raňajkami a vlastná kuchynka. Raňajky sú v rámci Európy takmer vždy bufetového typu a najete sa vždy, v prípade nedostačujúcej kvality ponuky rastlinných potravín si obedy aj večere môžete pripravovať sami.
Pri výbere destinácií sú krajiny, kde je vegánska ponuka všeobecne lepšia ako v iných. Medzi tie s veľkou ponukou vegánskych jedál patrí Holandsko, Nemecko, Španielsko, Veľká Británia, Thajsko a India. Naopak medzi krajiny so zlou dostupnosťou vegánskych jedál patrí Albánsko, Macedónsko, Srbsko, Bielorusko, Rumunsko a Bosna a Hercegovina.
Európske hlavné mestá majú obvykle pestrú ponuku vegánskych reštaurácií. Osobne môžeme odporučiť Mallorcu, Berlín, Londýn a Rotterdam.
Pri presune na dovolenku, či už idete autom, letecky alebo vlakom, platí fakt, že pokiaľ nechcete cestou stravu riešiť, je lepšie byť pripravený a vziať si plnohodnotné jedlo so sebou. Zvyčajne nájdete vegánske varianty jedál na letiskách, benzínkach aj obchodoch, ale nemusí to byť práve zdravá a plnohodnotná alternatíva.
My si na presuny na cestu radi berieme zapečené jedlá (toasty, tortilly) s dostatkom čerstvého ovocia, zeleniny a orechov. Obľúbené je aj domáca sushi a zásoba trvanlivých potravín.
Ako inšpiráciu, kam vyraziť, odporúčame facebookovú skupinu Vegan – friendly hotels in Europe a aplikáciu HappyCow, kde rýchlo nájdete najbližšie vegánske a vegetariánske možnosti.
Tip: Idete do zahraničia? Naučte sa aspoň základné neveganské potraviny v jazyku danej krajiny, urýchlite si tým výber a mnohokrát uľahčíte konverzáciu, pretože stále existujú podniky, kde sa anglicky nedohovoríte.
Tip2: Vyhľadajte si najbližšie trhy a zájdite si na ne nakúpiť. Budete prekvapení pestrou ponukou sezónnych a lokálnych druhov ovocia, zeleniny, ale aj pečiva a ďalších miestnych pochutín. Nebojte sa a pýtajte sa, často je vegánsky výber oveľa pestrejší, než sa na prvý pohľad zdá.
Idem do kempu pod stan
Aj napriek tomu, že nechceme krivdiť a česť patrí výnimkám, väčšina slovenských kempov nie je priateľská k vegánom. Čo si budeme nahovárať, nie je priateľská ani všeobecne k zdravému stravovaniu. Ako najlepší variant sa nám osvedčilo pri kempovaní si variť. Vziať si so sebou prenosný varič, zásobu suchých a trvanlivých potravín a pre čerstvé si dochádzať do najbližších potravín. Aj v tých najzapadnutejších dedinkách kúpite základné čerstvé suroviny. V letných mesiacoch nezabudnite využívať aj plody prírody a vyrazte na lesné maliny, černice, čučoriedky či huby.
Pokiaľ sa vám nechce variť každý deň, môžete siahnuť po kvalitných polotovaroch, ktoré vám varenie uľahčia. V prípade, že sa takto nestravujete stále, ale len výnimočne, vám niekoľko polotovarov počas kempovania neublíži. Navyše sa dnes dajú kúpiť aj s kvalitným zložením (napr. dmBio, Sunfood, Jazhned ai).
Skvelým tipom je aj variant, že si doma navaríte jedlá do zásob a zavaríte do pohárov. Správne pripravené vydržia na celý pobyt a vy si tak môžete dopriať domácu stravu bez obáv. Či už máte radi klasické omáčky, guláša, exotickejšie karí, zeleninové zmesi, paštéty a iné, zavarte si ich na cesty. Pokiaľ budete mať k dispozícii chladničku, stačí len vriace jedlo naliať do čistých skrutkovacích pohárov a otočiť hore dnom, viečko sa prichytí a chlad vám predĺži trvanlivosť aj na týždeň.
Pokiaľ však chladnička k dispozícii nebude, je nutné jedlo ešte sterilizovať. Obvykle postačí sterilizácia pri 100 °C počas 1 hodiny. Pokiaľ s týmto spôsobom prípravy jedla nemáte skúsenosť, vyskúšajte si to dopredu.
Idem na niekoľkodňový peší výlet
Najnáročnejšia situácia nastáva vtedy, keď sa vydáte na niekoľkodňový turistický výlet, kedy si musíte väčšinu jedla vziať so sebou a zároveň sa snažíte mať čo najmenej ťažký batoh, pretože každý gram navyše je s ujazdenými kilometrami ťažšie a ťažšie, však?
Už doma si pripravte suché jedlá, ktoré vám vydržia v krabičke dva, tri dni. Pokiaľ nepôjdete priamo v tropických teplotách, môžete si so sebou vziať kváskové pečivo zabalené v látke vydrží aj týždeň, suché buchty typu perník, domáce semienkové krekry. Odporúčame tie zo ľanových semienok, ktoré sú veľmi ľahké a výživné.
… a nemám varič
Pokiaľ nemáte v pláne brať varič a budete odkázaní na nevarené jedlo, odporúčame okrem orechov, semienok, sušeného ovocia a zeleniny pridať raw pokrmy napr. od firmy Lifefood, ktorá ponúka veľkú škálu aj slaných pochúťok.
Aj napriek tomu, že čerstvé ovocie a zelenina je najlepšie, ide o pomerne ťažké položky, preto si vezmite len pár kúskov, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze a snažte sa hľadať surové vitamíny v prírode alebo zakúpiť cestou. Len pozor, zbierajte len to u čoho ste si úplne istí, že je jedlé.
Dobrou voľbou môže byť aj proteín alebo sypké jedlá typu Mana, Thisisfood, Saturo alebo expedičné dehydratované jedláaj.
Diaľkoví chodci na tratiach, ako je svetoznámy Pacific Crest Trail, často využívajú orechové maslá (napr. arašidové alebo mandľové), ktoré majú veľa energie v pomere. Je ale potrebné telo privyknúť na väčší príjem energie vo forme tukov, čo prvé dni nemusia byť práve príjemné a bude vám ťažko.
Nezabudnite si cestu vyberať aj podľa dostupnosti pitnej vody cestou. Tú využijete nielen na pitie, ale práve aj na rehydratáciu sušených jedál.
… a mám varič
Lepším variantom je, ak máte možnosť vziať si so sebou varič alebo naplánujete cestu tak, aby ste si aspoň jedno jedlo denne mohli pripraviť teplé. Vždy keď pracujete s ohňom, dbajte na zvýšenú opatrnosť a zakladajte ho len tam, kde je to povolené a bezpečné. Najmä v lete, keď panujú veľké suchá.
Tu už je možnosťou viacero a nie, nemusíte byť kvôli nízkej váhe len na instantných rezancoch. Odporúča sa obvykle neniesť viac jedla ako na 3 dni, teda plánovať cestu tak, aby ste aspoň 1x za 3 dni zišli do civilizácie a našli aspoň večierku, kde si dokúpite zásoby.
Výživné raňajky pripravíte z drvených vločiek, ktoré si doma premiešate so semienkami, sekanými orechmi, lyofilizovaným či sušeným ovocím, troškou sušeného rastlinného mlieka. Takto pripravená zmes vám v pevnejších vrecúškach vydrží niekoľko dní a jej váha je malá. Ráno stačí ohriať vodu, zmiešať so zmesou a ozdobiť hrstičkou nazbieraných čučoriedok a výživnú ovsenú kašu máte pripravenú raz dva.
Ďalšími alternatívami sladkých jedál môže byť kuskus na sladko so sušenými jablkami, škoricou a drvenými mandľami. Pokiaľ kuskus nahradíte quinoou, budete mať v jedle aj lepšie zastúpenie bielkovín a príprava je len o trochu dlhšia.
Pokiaľ so sebou máte na cestách jedálenskú termosku, môžete si večer pripraviť nevarenú pohánkovú kašu tak, že si pohánku lámanku premiešate s orechmi, ovocím, semienkami a zalejete vodou a necháte cez noc v termoske napučať. Tiež jemné vločky stačí len nechať napučať vo vode.
Ďalšie jedlá pripravíte z týchto obľúbencov, kam patrí kuskus, bulgur, polenta, vločky, ryžové rezance, červená šošovka, trvanlivé potraviny, ktoré vydržia v batohu aj bez chladenia ako sú paštéty (Patifu, Druid), konzervované strukoviny predvarené obilniny a ich zmesi, paradajkový pretlak, dokonca aj tofu sa dá kúpiť také, ktoré nepotrebuje skladovanie v chlade (ponúka DM).
Čo sa nám veľmi osvedčilo, mať so sebou malú krabičku a tú naplniť vrecúškami s niekoľkými druhmi ochucovadiel. Na túru nevyrážame bez soli, sušeného cesnaku, lahôdkového droždia, sušeného chilli, grilovacieho korenia a škorice. A tiež kvalitná káva, najmä ak máte v pláne sa zoznamovať s ostatnými turistami. Nič nenaláka na zoznámenie viac ako vôňa čerstvej kávy, verte nám.
Ďalšie tipy na cesty
- V horúčave sa hodí mať so sebou šumivé tablety s minerálmi alebo si cestou kupovať minerálne vody typu Magnesia. Potom človek stráca veľké množstvo minerálov a pri náročnej fyzickej aktivite sú tieto úbytky ešte rýchlejšie a vyššie.
- Nezabudnite si pribaliť aj kaloricky bohaté produkty ako zdroj rýchleho paliva – raw tyčinky, zdravšie sušienky či tyčinky.
- Miesto čokolády sa v horúčave hodí viac pražené kakaové bôby.
- Orechové maslo v tube je skvelý vynález na cesty.
- Lyofilizované ovocie aj zelenina sú plné živín a takmer nič nevážia. Vedeli ste, že existujú aj lyofilizované strukoviny, ktoré môžete prisypávať do jedál a tým ich bez práce obohatiť o bielkoviny?
- Na treky sa viac hodí ryža vo varných vreckách. Porcie máte už nabalené zvlášť a na rozdiel od celozrnných verzií sa rýchlo uvaria.
- Nebojte sa po ceste opýtať miestnych na prebytky ovocia, zeleniny, prípadne ich poprosiť o doplnenie vody.
- Ak máte obavy z dopĺňania vody z prírodných zdrojov, kúpte si kvalitný filter alebo tablety do vody.
Naše skúsenosti
Pri niekoľkodenných trekoch je dobré prispôsobiť jedálniček dostupnosti vody, rýchlosti a jednoduchosti prípravy, stravovacím návykom, dostupnosťou stravovacích objektov a obchodov po ceste a zároveň myslieť na psychickú pohodu a pestrosť.
Ľudia, ktorí majú jedálniček postavený na vysokosacharidovej diéte budú fungovať na iných potravinách ako tí, ktorí jedia nízkosacharidovo.
Deň by mal začať výdatnými a plnohodnotnými raňajkami (výživná kaša s orechmi, semienkami, ovocím), naopak obed by mal byť striedmejší (trvanlivé semienkové pečivo, paštéta a zelenina) a slúžiť skôr na príjemnú pauzu a relaxáciu. Najväčší dôraz mnohí venujú príprave večere (varený variant typu rizoto, polievka, fazuľový kotlík ai), kedy už dorazíte k dennému cieľu a potrebujete doplniť to, čo ste cez deň spotrebovali a zároveň malo telo silu na nočnú regeneráciu.
Pri viacdenných prechodoch sme často v stravovacích zariadeniach kúpili prílohu a šalát z čerstvej zeleniny a doplnili sme o strukovinu, tofu alebo doplnili orechy. Občas sa nám podarilo dohovoriť aj vegánsku alternatívu a aj to najobyčajnejšie jedlo chutilo ako božská mana. Zvlášť keď kvôli tomu človek nemusel pohnúť prstom.
Záver
Vegánske stravovanie na cestách nie je také problematické, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Pri cestách do zahraničia si dopredu zisťujte, aké sú vegánske možnosti a podľa toho sa zbaľte. Pri turistike je dobré kroky plánovať tak, aby ste si maximálne raz za 3 dni mohli doplniť zásoby a niesli ste veľkú záťaž na chrbte. Našťastie základné potraviny sú z veľkej časti vegánske a dostupné aj v tých najzapadnutejších obchodíkoch. Stačí len vyraziť.