Články

Zimná zelenina

Zimná zelenina nie sú len zemiaky a mrkva

30. 01. 2023   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni

Supermarkety sú plné exotického ovocia a zeleniny z dovozu, ale pritom existuje množstvo lokálnych druhov so širokými možnosťami využitia aj radom zdravotných benefitov. Prečítajte si tipy a triky, ako môžete zimnú zeleninu upiecť, uvariť, podusiť alebo skvasiť.

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy

23. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Arašidy sú považované za orechy, ale z botanického hľadiska sa jedná o strukovinu. Môžu sa pochváliť 25% bielkovín a zastúpením radu minerálov. Orestované arašidy sa hodia do kaše a müsli, populárne sú aj v kung-pau alebo pad thai.

čierna šošovica

Čierna šošovica

09. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Čierna šošovka alebo beluga patrí ich medzi šošovkami tou úplne najmenšou. Jej drobná veľkosť ju priamo predurčuje na pridávanie do rôznych jedál, či už sú to zeleninové šaláty aj rôzne druhy polievok. Pripraviť ju ale môžete aj na kyslo alebo ju rozmixovať do nátierky.

Kešu orechy

Kešu ořechy

08. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Kešu orechy sú skvelou surovinou pre rastlinnú kuchyňu. Pripravíte z nich lahodnú smotanu, krém na torty, orieškové maslo, pevnejšie aj mazacie “syry”. Skutočnou lahôdkou je potom kešu maslo.

Lískové ořechy

Lieskové orechy

26. 11. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Lieskové orechy patria k najsladším orieškom vôbec, preto sú často zastúpené v sladkom pečive alebo sa z nich vyrába sladký krém. Z lieskových orieškov sa tiež vyrába nápoj, ktorý sa hodí napr. na prípravu müsli alebo kaší.

Sušená rajčata

12 potravín, ktoré mi doma nesmú chýbať

23. 11. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: V kuchyni

Ktoré potraviny a suroviny patria medzi favoritov mojich kuchárskych zásob? Dopustiť nedám napríklad na sušené paradajky, huby shitake, semienka a zrniečka na klíčenie. Z dochucovadiel potom sójové omáčky Shoyu a Tamari alebo lahôdkové droždie.

Datle

Datle

15. 11. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Datle sú skvelým zdrojom glokózy a sušené sú univerzálnym spojivom a sladidlom, či už ide o korpusy raw tort, tyčiniek alebo ďalších nepečených cukroviniek.