Články

Vegánské zmrzliny

Vegánske zmrzliny

12. 06. 2023   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni

Myslíte si, že s vegánstvom prídete o zmrzliny? Ale kdeže. Prezradíme vám, kde kúpiť rastlinné verzie v obchodoch. A predovšetkým, ako si pripraviť ovocné sorbety aj vegánske zmrzliny doma z mrazeného ovocia, rastlinných mliek či orieškových masiel.

Medvědí česnek

Medvedí cesnak

20. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Široké aromatické listy medvedieho cesnaku oživia polievky, hodia sa na prípravu päsť do cestovín a na posypanie nátierok alebo do špenátu. Pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a pripisuje sa mu pozitívny vplyv na celý rad ťažkostí.

Jidášovo ucho

Judášovo ucho

07. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Judášovo ucho je známe aj ako čínska či čierna huba. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Využijete ju do rizôt, vyprážaných rezancov i polievok.

Rastlinná strava

06. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Výživa

Rastlinná strava môže byť veľmi pestrá a chutná dokáže dodať telu dostatok živín, vrátane bielkovín. Prináša celý rad zdravotných benefitov pre ľudské telo, ale aj planétu alebo zvieratá.

Zimná zelenina

Zimná zelenina nie sú len zemiaky a mrkva

30. 01. 2023   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni

Supermarkety sú plné exotického ovocia a zeleniny z dovozu, ale pritom existuje množstvo lokálnych druhov so širokými možnosťami využitia aj radom zdravotných benefitov. Prečítajte si tipy a triky, ako môžete zimnú zeleninu upiecť, uvariť, podusiť alebo skvasiť.

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy

23. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Arašidy sú považované za orechy, ale z botanického hľadiska sa jedná o strukovinu. Môžu sa pochváliť 25% bielkovín a zastúpením radu minerálov. Orestované arašidy sa hodia do kaše a müsli, populárne sú aj v kung-pau alebo pad thai.