Články

Medvědí česnek

Medvedí cesnak

20. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Široké aromatické listy medvedieho cesnaku oživia polievky, hodia sa na prípravu päsť do cestovín a na posypanie nátierok alebo do špenátu. Pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a pripisuje sa mu pozitívny vplyv na celý rad ťažkostí.

Jidášovo ucho

Judášovo ucho

07. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Judášovo ucho je známe aj ako čínska či čierna huba. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Využijete ju do rizôt, vyprážaných rezancov i polievok.

Rastlinná strava

06. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Výživa

Rastlinná strava môže byť veľmi pestrá a chutná dokáže dodať telu dostatok živín, vrátane bielkovín. Prináša celý rad zdravotných benefitov pre ľudské telo, ale aj planétu alebo zvieratá.

Zimná zelenina

Zimná zelenina nie sú len zemiaky a mrkva

30. 01. 2023   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni

Supermarkety sú plné exotického ovocia a zeleniny z dovozu, ale pritom existuje množstvo lokálnych druhov so širokými možnosťami využitia aj radom zdravotných benefitov. Prečítajte si tipy a triky, ako môžete zimnú zeleninu upiecť, uvariť, podusiť alebo skvasiť.

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy

23. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Arašidy sú považované za orechy, ale z botanického hľadiska sa jedná o strukovinu. Môžu sa pochváliť 25% bielkovín a zastúpením radu minerálov. Orestované arašidy sa hodia do kaše a müsli, populárne sú aj v kung-pau alebo pad thai.

čierna šošovica

Čierna šošovica

09. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Čierna šošovka alebo beluga patrí ich medzi šošovkami tou úplne najmenšou. Jej drobná veľkosť ju priamo predurčuje na pridávanie do rôznych jedál, či už sú to zeleninové šaláty aj rôzne druhy polievok. Pripraviť ju ale môžete aj na kyslo alebo ju rozmixovať do nátierky.