Zeler nie je len vývar a sviečková. Vykúzlite z neho slaninu aj vegánske fish & chips

Celer

Máte radi celer? Najčastejšou odpoveďou na túto otázku je nič nehovoriace “hmm”. Dáme si ho do polievok, občas si jeho stopkatou odrodu prihodíme do smoothie, ale skôr pre dobrý pocit, než pre chuťový pôžitok. Kdekomu vadí výrazne zemitá chuť, ktorú v sebe zeler nesie. A pritom vhodné spracovanie zeleru žne udivené uznanie, že je zeler vlastne naozaj dobrý. Jeho veľkou výhodou je to, že je dostupný celoročne, je plný živín, v obchode ho zaobstaráte za dobrú cenu a nie je problém si ho vypestovať aj doma na záhrade. Zeler rozhodne má čo ponúknuť a bola by škoda tieto jeho prínosy nevyužiť.

Celer, symbol smútku

Zeler je pôvodne bahenná rastlina, ktorej sa darilo práve vo vlhkých a močiarnych pôdach a v prílivových oblastiach. Básnil o ňom Homér – a to doslova, pretože ho spomína vo svojich básňach. V kuchyni antických Grékov a Rimanov slúžil ako korenie a afrodiziakum, koniec koncov o jeho afrodiziakálnych účinkoch sa traduje dodnes. A práve antická kultúra prisúdila zeleru symbolický význam pre vyjadrenie žiaľu, smrti a smútku. Bol preto servírovaný na pohreboch a pokladaný na hroby. Na českom území sa začal stabilne pestovať až koncom 19. storočia.

Obsah živín

Už pri nakrojení zeleru je zrejmé, že v sebe má aromatické látky. Konkrétne to sú éterické oleje, ktoré zeler využíva pre svoju vlastnú ochranu, ale sú tiež ochrancom nášho organizmu – majú antibakteriálnu a antimykotickú funkciu. V prípade použitia pri inhalácii pôsobí blahodárne na dýchacie cesty, ktorým zaisťujú úľavu pri prechladnutí.

Zeler obsahuje len malé percento tukov, naopak má však bohatý obsah vlákniny a prispieva tak k správnemu tráveniu. Vo vyššom podiele sú zastúpené aj sacharidy, ktoré slúžia ako palivo pre naše bunky. Hojne sú tiež zastúpené vitamíny skupiny B, ktoré zaisťujú správne fungovanie pečene. Zeler je tiež bohatý na vitamíny K, A a E. Z minerálnych látok zeler obsahuje napríklad jód, zinok, sodík, chróm a horčík.

V kuchyni to polievkou nekončí

Ako už bolo spomenuté, najväčším využitím zeleru v kuchyni je jeho pridanie do polievok a omáčok. Vďaka jeho konzistencii vytvára po rozmixovaní ideálny základ omáčok, ktorý potom môžete rozvinúť v ľubovoľnú omáčku pridaním ostatných surovín. Veľmi obľúbená je napríklad rastlinná alternatíva klasickej sviečkovej, kde spolu s zelerom hrá hlavnú rolu mrkva a petržlen. Táto vegánska sviečková omáčka so seitanom vás určite nadchne.

Sláve sa teraz tešia aj celerové hranolky, čím ďalej častejšie servírované ako príloha k burgerom. Ako netradičná príloha sa tiež ponúka celerové pyré, podávané namiesto zemiakovej kaše. Rýchlym, jednoduchým a lacným obedom sú celerové karbonátky, ktoré so zemiakovou kašou tvoria lahodnú kombináciu. Nadšencov nových chutí zaujme napríklad vegánska zelerová paštéta alebo celerové sušienky.

Hitom posledných rokov sa stala celerová remuláda, ktorá sa čoraz viac objavuje na oslavách a letných grilovačkách. S zelerom však nezostávame iba pri jedle, pretože pripraviť sa z neho dá aj celerový čaj. Ten je, viac než pre jeho chuť, pripravovaný na jeho nielen močopudné účinky.

Zeler – recepty

Zelerová nátierka

Na nátierky je zeler ako stvorený. Rôzne varianty receptov nabáda k vytvoreniu nátierky z zeleru surového aj uvareného av oboch prípadoch býva zelerová nátierka sprevádzaná čerstvými bylinkami – táto kombinácia poskytuje veľmi sviežu, prírodnú a aromatickú chuť.

Celerový šalát

Zeler vládne sladko-slaným kombináciám. Pokiaľ si radi doprajete súhru ovocia a zeleniny na jednom tanieriku, potom by na ňom nemal chýbať ani zeler. Základným receptom je celerový šalát s jablkami, ktorý potom môže doplniť o sušené ovocie, orechy, zázvor, hrozienka či med.

Na základnú verziu zelerového šalátu budeme potrebovať: 300 g zeleru, 2 jablká, pol cibule, trs hroznového vína, šťavu z pol citróna, soľ, korenie, 1 rastlinný biely jogurt (najlepšie kyslého typu), rastlinný sirup alebo cukor.

Jablká a zeler očistíme a nastrúhame na jemno. K tomu pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, hrozno vykôstkované a nakrájané na menšie kúsky, šťavu z citróna, soľ a korenie. Rastlinný jogurt pridávame postupne podľa požadovanej konzistencie šalátu. Nakoniec podľa potreby vyvážame chuť štipkou cukru alebo trochou medu.

Celerová slanina

Trochu nezvyčajná, ale prekvapivo lahodná chuťovka. Ideálna na vegánske halušky a šošovicu na kyslo alebo k zeleninovým fašírkam. Potrebovať budete len jeden zeler, olej na vyprážanie a štipku soli. Zeler očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky a na oleji opražíme do chrumkava. Podľa chuti je možné pridať štipku soli.

Vyprážaný zeler – fish and chips

Vďaka tomu, že je zeler po tepelnej úprave mäkký, ale stále pevný a drží si svoj tvar, je s obľubou vyprážaný ako vegánske rezne. Pre svoju špecifickú chuť je prirovnávaný k rybiemu filé, na základe čoho sa stal rastlinnou alternatívou britskej tradičnej pochúťky fish and chips.

Ingrediencia: 3 zelery, morská soľ, prášok z morskej riasy Kelp, olivový olej, 1 hrnček ryžového octu alebo ryžového vína, kapary, 1 citrón, štipka cukru, hladká múka, 1 lyžička prášok pečiva, pivo, kukuričný škrob.

Postup prípravy: Zelery očistíme a nakrájame na plátky, vložíme do misy a osolíme, pridáme morskú riasu a trochu olivového oleja a dobre premiešame. Presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a znova ľahko pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme zhruba 40 min na 200 °C.

Potom si pripravíme marinádu: v mise zmiešame cca pol hrnčeka olivového oleja s ryžovým octom, pridáme na jemno nakrájané kapary a trochu šťavy z nich, štipku prášku morskej riasy Kelp, citrónovú kôru nastrúhanú na jemnom zmes dobre metličkou premiešame. Do tejto marinády naložíme kúsky zeleru a necháme odležať šesť hodín.

Potom si pripravíme pivné cestíčko: v širšej mise zmiešame dostatok múky, lyžičku prášku do pečiva, lyžičku soli a pivo tak, aby vzniklo husté, ale stále riedke cestíčko. Do vedľajšej misy nachystáme kukuričný škrob av týchto zmesiach budeme postupne zelery obaľovať. Najskôr v miske so škrobom, potom v pivnom cestíčku a následne smažíme v rozpálenom oleji do zlatista.

Řapíkatý celer

Stopkový zeler

V posledných rokoch sa stopkový zeler stále častejšie objavuje v najrôznejších variantoch smoothie – obľúbený je v kombinácii s uhorkou, zázvorom alebo špenátom. Jeho špecifikom sú tzv. negatívne kalórie – to znamená, že naše telo vydá viac kalórií pri jeho trávení než koľko ich z neho prijme. Pre svoju arómu je tiež využívaný v aromaterapii a olej z řapíkatého zeleru je čím ďalej častejšie využívaný aj na kozmetické účely – na hydratačné pleťové masky, krémy a zábaly.

Potravinárskym olejom z řapíkatého zeleru sa v Taliansku pokvapkáva pečivo, ktoré sa následne dá zapiecť a podáva sa ako príloha k šalátom. Aj keď je z mnohých zdrojov vykresľovaný ako zázračný, a to najmä pri očistách a detoxikáciách, odporúčame používať ho s rozumom a brať do úvahy aj jeho možné kontraindikačné účinky.

Stopkový zeler – recepty

Nielen do smoothie tento zeler využijete. Dá sa z neho pripraviť príloha k hlavnému jedlu – ako pyré namiesto zemiakovej kaše. Osvedčenou dobrotou je z neho aj polievka, ktorá hustá a má jemnú chuť. Rovnako ako buľvový, tak aj stopkový zeler je obľúbený do nátierok. Môžete si ho tiež len tak pridať k inej zelenine pri vytváraní hlavného jedla, napríklad pri príprave cestovinového šalátu.

Pre rýchlu desiatu odporúčame surové hranolky z stopkatého zeleru podávané s hummusom. A ak radi spoznávate nové podoby harmónie chuti, nechajte sa inšpirovať cícerovým šalátom, kde sa stopkatý zeler skvele hodí tiež.

Tagy:
Zeler
publikováno: 20. 11. 2023   napsal/a: Natálie Hrubá

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.