1 menšiu hlávku kapusty
2 väčšie mrkvy
1/2 lyžice soli
1 menšia cibuľa
zálievka
150ml sojanézy (alebo iné rastlinné majonézy)
150ml rastlinného jogurtu
2 lyžice octu (jablčného, vínneho)
1 lyžička trstinového cukru
čerstvo mleté korenie podľa chuti
Hlávková kapusta práve neokupuje popredné stránky magazínov o výžive. Pritom ide o celoročne cenovo dostupnú zeleninu, ktorá sa môže pochváliť nízkou kalorickou hodnotou k pomeru vysokému podielu vitamínu K a predovšetkým C. Tradičný šalát coleslaw je jednou z možností, ako získať tento dôležitý, ale teplotne citlivý vitamín.
Kapustu nakrúhame na tenké plátky. Zasypeme pol lyžicou soli, premiešame a osolenú kapustu silne stláčame, podobne, ako keď ju chystáme na kysnutie. Cieľom je, aby kapusta zmäkla a pustila šťavu. Tú potom zlejeme a môžeme ju doriediť vodou a vypiť. Cibuľu pokrájame na drobno a mrkvu nastrúhame na hrubo. Vmiešame do kapusty.
Zálievku pripravíme tak, že cukor rozpustíme v octe, pridáme sojanézu a jogurt a vidličkou všetko dôkladne rozmiešame. Ochutnáme a prípadne ešte prisolíme a pokoreníme podľa chuti. Zálievku zamiešame do kapusty a necháme chvíľu odležať. Šalát podávame ako oblohu. Ak ho chceme povýšiť na hlavné jedlo, pridáme zdroj bielkovín – skvele funguje na menšie kocky opečený údený tempeh.