Z Japonska pochádzajúca huba shitake, je obľúbená nielen pre svoju vynikajúcu chuť a vôňu, ale aj pre obsah radu prospešných látok. Je hodnotným zdrojom bielkovín, draslíka, zinku, horčíka, vitamínov B a D. Jej meno sa skladá z dvoch slov: shii = dub, take = huba, čím okrem iného prezrádza, že patrí medzi huby rastúce na dreve.
V japonskej a tradičnej čínskej medicíne má používanie shitake dlhoročnú históriu. Pripisuje sa jej mnoho liečivých vlastností, okrem iného sa používa proti kvasinkovým a bakteriálnym ochoreniam, pri liečbe cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Jednou z ich najcennejších látok je polysacharid lentinan.
Na čerstvé shitake narazíte v tuzemských obchodoch pomerne zriedka, najčastejšie sa s nimi môžete stretnúť v sušenom stave v ázijských obchodíkoch alebo zdravých výživách. Možno vás tak prekvapí, že shitake sú po šampiňónoch druhou najpestovanejšou hubou na svete. Pokiaľ túžite po stálom prísune čerstvých húb a máte vhodné priestory, môžete kúpiť substrát na jej pestovanie, naočkovať ich výtrusmi a vypestovať si ich doma.
Shitake v kuchyni
Ako pracovať so sušenými hubami? Namočte ich aspoň na hodinu (ale najlepšie cez noc) do studenej vody. Odporúčam pridať lyžicu sójovej omáčky, zvýrazní sa tak chuť. Nálev rozhodne nevylievajte – pri dusení ho použite na podliatie alebo ako základ polievky, je plný umami chuti a pri zahriatí sa plne rozvinie jeho vôňa.
Napučané huby potom môžete využiť na mnoho spôsobov. Shitake môžete dusiť, smažiť, grilovať aj piecť. Môj obľúbený recept je podusiť ich na cibuľke s údeným tempehom, pridať len ľahko povarený bulgur a ešte krátko podusiť vo vývare, kým bulgur nezmäkne a chute sa nespoja.
Shitake tiež používam do ryžových rezancov, wok panvíc s ryžou, miso polievky alebo hubových omáčok. Pripravil som z nich aj hubovú tlačenku (základom “aspiku” bol agar-agar) alebo spoločne s morskými riasami tiež vegánsku verziu rybie omáčky. Ďalšiu inšpiráciu nájdete pod tagom recepty s shitake.