Voňavé huby shitake chutia aj tým, ktorí huby odmietajú

Shitake

Z Japonska pochádzajúca huba shitake, je obľúbená nielen pre svoju vynikajúcu chuť a vôňu, ale aj pre obsah radu prospešných látok. Je hodnotným zdrojom bielkovín, draslíka, zinku, horčíka, vitamínov B a D. Jej meno sa skladá z dvoch slov: shii = dub, take = huba, čím okrem iného prezrádza, že patrí medzi huby rastúce na dreve.

V japonskej a tradičnej čínskej medicíne má používanie shitake dlhoročnú históriu. Pripisuje sa jej mnoho liečivých vlastností, okrem iného sa používa proti kvasinkovým a bakteriálnym ochoreniam, pri liečbe cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Jednou z ich najcennejších látok je polysacharid lentinan.

Na čerstvé shitake narazíte v tuzemských obchodoch pomerne zriedka, najčastejšie sa s nimi môžete stretnúť v sušenom stave v ázijských obchodíkoch alebo zdravých výživách. Možno vás tak prekvapí, že shitake sú po šampiňónoch druhou najpestovanejšou hubou na svete. Pokiaľ túžite po stálom prísune čerstvých húb a máte vhodné priestory, môžete kúpiť substrát na jej pestovanie, naočkovať ich výtrusmi a vypestovať si ich doma.

Tofu „čína“ s ryžou

Shitake v kuchyni

Ako pracovať so sušenými hubami? Namočte ich aspoň na hodinu (ale najlepšie cez noc) do studenej vody. Odporúčam pridať lyžicu sójovej omáčky, zvýrazní sa tak chuť. Nálev rozhodne nevylievajte – pri dusení ho použite na podliatie alebo ako základ polievky, je plný umami chuti a pri zahriatí sa plne rozvinie jeho vôňa.

Napučané huby potom môžete využiť na mnoho spôsobov. Shitake môžete dusiť, smažiť, grilovať aj piecť. Môj obľúbený recept je podusiť ich na cibuľke s údeným tempehom, pridať len ľahko povarený bulgur a ešte krátko podusiť vo vývare, kým bulgur nezmäkne a chute sa nespoja.

Shitake tiež používam do ryžových rezancov, wok panvíc s ryžou, miso polievky alebo hubových omáčok. Pripravil som z nich aj hubovú tlačenku (základom “aspiku” bol agar-agar) alebo spoločne s morskými riasami tiež vegánsku verziu rybie omáčky. Ďalšiu inšpiráciu nájdete pod tagom recepty s shitake.

Páčil sa vám článok? Pošlite ho ďalej:
Tagy: Huby Shitake   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýVolám sa Pavel Ovesný a vegánstvu sa venujem 17 rokov. Založil som web Vegmania.sk a natočil kurz Rastlinný jedálniček sa s vami podelím o potrebnú teóriu aj praktické tipy a postupy, ako jesť rastlinne pestro a zároveň chutne. Online kurz so 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí môžete sledovať z pohodlia vášho domova. Zistite viac

Súvisiaci obsah

Huby v rastlinnom jedálničku

Houby v rostlinném jídelníčku
Pavel Ovesný   03. 10. 2022   Potraviny
Huby sú vítaným spestrením rastlinného jedálnička. Môžete ich smažiť, dusiť, plniť alebo zapekať, hodí sa do omáčok, polievok i gulášov. Klasické hubové jedlá je možné pripraviť aj vo vegánskych alternatívach - v smaženici nahradiť vajcia tofu, obaliť ich v strukovinovej múke či zapojiť rastlinné mlieka a smotany.