Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje

olivový olej

Možno už ste počuli o doslova zázračných účinkoch rastlinných olejov lisovaných za studena. Na rozdiel od tých bežne rafinovaných si zachovávajú veľké množstvo cenných látok. Okrem nenasýtených mastných kyselín obsahujú aj vitamínov, minerály a prospešné fytolátky. Viete ale, že je ich nespočetne veľké množstvo druhov a každý nám prospieva inak?

Olej je možné vylisovať takmer z každého orecha, semienka či olejnatého plodu. Okrem olejov olivových, sezamových alebo tekvicových tak môžete naraziť na špeciality ako olej z amarantových, petržlenových alebo paprikových semienok. Než si predstavíme tie najpoužívanejšie a najrozšírenejšie v bežných obchodoch a zdravých výživách, vysvetlíme si pár základných kritérií výberu.

Pri bežnom oleji, ktorý využívate každodenne v teplej kuchyni, určite siahnite po takom, ktorý znáša dobre vyššie teploty a obsahuje dobrý pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín (repkový olej) alebo mu dominujú mono nenasysené mastné kyseliny (olivový olej). Pre za studena lisované oleje, ktoré pravdepodobne nebudete používať tak často, už aj tak prísne kritériá nie sú nutné.

Proč je lepší řepkový než slunečnicový olej

Tekvicový olej – Myslím, že trefne vystihujúce synonymum je „zinková bomba“. Je veľmi vhodný ako doplnok predovšetkým pri liečbe prostaty, alergiách a kožných problémoch. Patrí medzi oleje s veľkým množstvom nenasýtených mastných kyselín, vitamíny skupiny B. Má lahodú chuť po pražených orieškoch. Je výborný na výrobu domáceho pesta, do šalátov, alebo na tradičnú na tekvicovú polievku.
Kupte online na Grizly.cz

Olej z vlašských orechov – Ako už tvar vlašského orecha napovedá, olej z nich podporuje (prostredníctvom omega-3 mäsových kyselín) mozgovú činnosť, zlepšuje pamäť a celý nervový systém. Výborne čistí usadené cievy a znižuje cholesterol. Príjemnú chuť vlašských orechov uplatníme najčastejšie v šalátoch.
Kupte online na Grizly.cz

Sójový olej – Obsahuje prírodný lecitín, výborný zdroj antioxidantov a železa. Má pomerne výraznú chuť po sóje, ktorá nie je každému príjemná. Odporúčam teda pridávať skôr do chuťovo výraznejších pokrmov, kde jeho aróma viac zanikne.
Kupte online na Countrylife.cz

Konopný olej – Nebojím sa ho nazvať „prírodným zázrakom„. Ako jeden z mála za studena lisovaných olejov má pre naše telo najprirodzenejší pomer nenasýtených omega 3 a 6 mastných kyselín. Obsahuje široké spektrum minerálnych látok, vitamínov a chlorofylu. Vďaka svojmu zloženiu ho môžeme využiť ako prevenciu alebo pomoc pri mnohých zdravotných problémoch. Počnúc znížením krvného tlaku, imunity, zlepšenie trávenia a ekzémov. Osobne ho radím medzi najobľúbenejšie oleje a jeho účinky sú viditeľné. Jeho orieškovo – trávová chuť je príjemná v šalátoch, nátierkach aj tepelne upravených jedlách. Tam je ale treba až po varení, keď teplota klesla pod 50 °C.
Kupte online na Grizly.cz

Pupalkový olej – Je vhodný predovšetkým pre ženy pri hormonálnych problémoch, klimaktériu a cystách. Ďalšou nespornou výhodou užívania pupalkového oleja je zlepšenie kvality vlasov, nechtov a pleti. Tento olej by som skôr zaradila medzi doplnky stravy. Jeho chuť nie je príliš vábna, takže radšej odporučím konzumovať po lyžičkách.
Kupte online na Countrylife.cz

Sezamový olej – Obsahuje veľké množstvo vápnika, fosforu a horčíka. Upokojuje trávenie, upevňuje psychickú stabilitu a je vhodný ako pravidelné spestrenie nášho jedálnička. Je ľahko sladkastej chuti a tradične sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni.
Kupte online na Grizly.cz

Z hroznových jadier – Aj tento olej by som odporučila skôr ako doplnok stravy. Jeho účinky sú ale neprekonateľné. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, takže o ňom môžeme s trochou zveličenia hovoriť ako o spomaľovači starnutia či pomocníka v prevencii rakoviny. Taktiež sa radí medzi oleje, ktoré pomáhajú pri ochorení ciev a vysokom cholesterole.
Kupte online na Grizly.cz

Ľanový olej – Patrí medzi hojne využívanú komplexnú potravinu, v ktorej dominujú omega 3 mastných kyselín. Opäť môžeme hovoriť o oleji s priaznivým dopadom pri ochorení srdca a ciev. Má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Má ľahko natrpknutú a ostrú chuť. Pre lepšie vstrebávanie cenných látok je vhodné pridávať do jedál v kombinácii s bielkovinou. Pozor, ľanový olej rýchlo nažlkne, určite si kupujte malé balenia v tmavej fľaštičke a skladujte ho zásadne v chladničke.
Kupte online na Grizly.cz

Olej z pšeničných klíčkov – Je výnimočný obsahom vitamínov B1, B2, B6 a kyseliny listovej. Olej je cenným zdrojom fosforu, horčíka, železa a enzýmov. Pomôže zlepšiť psychickú a fyzickú kondíciu. Má príjemnú obilnú chuť, ktorá perfektne zapadne do šalátov alebo na dochutenie tepelne upravených pokrmov, ktorých teplota nepresiahla 50 °C.

Za studena lisované oleje by mali byť dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Denná dávka by vo všeobecnosti mala byť okolo jednej lyžice, záleží však na celkovom zložení stravy. Odporúčam kupovať oleje v tmavej fľaši, kde máte istotu, že nedôjde k oxidácii. Po otvorení môžete väčšinu z nich bez obáv skladovať pri izbovej teplote (výnimkou je už spomínaný ľanový olej).

publikováno: 03. 09. 2022   napsal/a: Lenka Halvová

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.