Tofu „čína“ s ryžou a shitake

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Čínska kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Tofu „čína“ s ryžou
Ingrediencie:

balíček natural tofu
1 malá cibuľa
zeleninu (papriku, mrkvu, čínsku kapustu…)
huby (šampiňóny, judášovo ucho, shitake)
30 g arašidov
korenie na číne
1 lyžica škrobu

Postup:

Tento recept sa dá rôzne obmieňať podľa zeleniny, ktorú máme práve po ruke.

Balíček natural tofu nakrájame na tenké plátky a uprostred ešte na pol a naložíme ich aspoň na hodinu do kvalitnej sójovej omáčky, dochutenej prípadne ďalším korením podľa chuti.

V hlbokej panvici (najlepšie wok) potom odkvapkané plátky tofu sprudka osmažíme z oboch strán na oleji, kým nedostanú zlatistú „kôrku“. Potom ich vyberieme na tanier a na oleji orestujeme nahrubo pokrájanú cibuľu. Po dvoch minútach pridáme na malé plátky či kocky pokrájanú zeleninu, ktorú práve máme po ruke. Môže to byť napr. paprika, mrkva, čínska kapusta, pór, brokolica… Pre pestrejšiu chuť sa hodia aj huby (čerstvé šampiňóny, vopred namočené judášové ucho či shitake) a oriešky (arašidy, kešu).

Všetko spoločne 2 – 3 minúty orestujeme. Do zmesi vrátime osmažené plátky tofu, premiešame a zalejeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, v ktorom rozmiešame lyžicu kukuričného či tapiokového škrobom či solamylu. Dosolíme a dochutíme (sójovou omáčkou alebo omáčkou hoisin) Za rýchleho miešania chvíľu ohrievame, kým „omáčka“ nezhustne. Podávame s ryžou.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
25 minút
Tagy:
Shitake Tofu
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.