Vlašské orechy? Na slano prekvapí aj v peste alebo bolonskej omáčke

vlassky-orech.jpg

Plod orecha kráľovského, ľudovo prezývaný “vlašiak”, patrí medzi výživovo najprospešnejšie orechy. Navyše ide o surovinu lokálnu, takže jeho pravidelnú konzumáciu je možné len odporučiť. Pochopiteľne s mierou, pretože obsahuje vyše 60 percent tuku. V tom sú však zastúpené prospešné a pre telo esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktorým sa okrem iného pripisuje protizápalový účinok. Podstatný je aj podiel bielkovín okolo 15 – 18 % váhy. Vlašské orechy sú tiež bohatým zdrojom vitamínov E, B1, B2, B3 alebo B6 a minerálnych látok ako horčík, meď a zinok.

Podľa tvrdosti škrupiny sa vlašské orechy delia na “papieráky”, “polopapieráky” a “kameňáky”. Dostať sa do posledne menovaných je vskutku pekný oriešok. Nie je však potrebné sa príliš ponáhľať – do lúpania sa pustite až cez samotnú konzumáciu, potom je oveľa pravdepodobnejšie, že nebudú zažlknuté. Vylúpané orechy skladujte v studenej pivnici alebo chladničke najdlhšie 3 mesiace.

Vlašské orechy sú už tradičnou prísadou do rôznych cukroviniek. Najlepšie je konzumovať surové, napríklad v müsli, do kaší ich dávajte až po odstavení z ohňa. Využiť sa dajú aj v slanej kuchyni – namočte ich spoločne so sušenými paradajkami a potom nahrubo rozmixujte a použite ako pesto na špagety. Alebo pridajte ešte pretlak a krátko prehrejte a máte na cestoviny výbornú boloňskú omáčku vo vegánskej verzii.

Kupte si vlašské ořechy v eshopu Grizly.cz.

publikováno: 25. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.