• Články
  • Recepty
  • Vegánstvo
  • Rastlinný jedálníček
  • Newsletter
  • Články
  • Recepty
  • Vegánstvo
  • Rastlinný jedálníček
  • Newsletter

Články

Vitamín B12 bez kontroverzie: stravujete sa vegánsky? Pak ho dopĺňajte

Vitamín B12
25. 11. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Vitamín B12 je obdarený radom mýtov a je načase si povedať, prečo je tak nevyhnutné ho na rastlinnej strave dopĺňať. Naozaj je pre vývoj tela nevyhnutný? A viete, že môže nedostatok spôsobovať depresie? A pre koho je nedostatočná suplementácia najviac ohrozujúca?

Vitamín D? Nepodceňujte v zime jeho doplňovanie

Vitamín D
18. 11. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Jedným z dôvodov, prečo máme v zime menej energie a vitality, je nedostatok vitamínu D. Asi viete, že produkujú kožné bunky vystavené UV žiareniu zo slnka. Ako si ale poradiť v zimných mesiacoch, keď chodíme zahalení a slnko je nízko alebo nesvieti vôbec?

Huby

Omega-3 mastné kyseliny: najlepšie zdroje v rastlinnej ríši

Omega-3
10. 11. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Tuky tvoriace mastné kyseliny patria medzi esenciálne, teda pre telo nevyhnutné živiny. Ktoré druhy rastlinných tučných potravín je pri vegánskej strave vhodné konzumovať a ktoré je naopak odporúčané obmedziť alebo sa im vyhnúť? Urobte si prehľad v rastlinných tukoch!

Chia semienka Konopné semienko Ľanové semienko Omega-3

Ostro sledovaný vápnik. U rastlinných zdrojov dajte pozor na vstrebateľnosť

Vápnik
02. 11. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Vápnik je najviac zastúpeným minerálom v našom tele. Poďme sa si predstaviť jeho najlepšie zdroje v rastlinnej ríši a povedať si tiež niečo o tom, čo napomáha a naopak brzdí jeho optimálnu využiteľnosť pre ľudský organizmus.

Brokolica Kel Mandle Sezamové semienko

Bôb – v množstve bielkovín sa táto strukovina vyrovná aj sóji

Bôb
29. 10. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Pestuje sa predovšetkým ako krmovina, jej semená ale patria medzi strukoviny. Využijete ju podobne ako fazuľa do gulášov, polievok alebo nátierok. Lupinové bôby sa tiež pražia ako alternatíva kávy a melie sa z nich múka.

Bôb Strukoviny

Vegánsky jedálniček

Vegánsky jedálniček
21. 10. 2021   Pavel Ovesný   Vegánstvo

Ako zostaviť vegánsky jedálniček, aby v ňom neschádzalo nič podstatné? V článku nájdete hlavné zásady vegánskej pyramídy a tiež týždenný plán, ako ho zostaviť, aby v ňom nič nechýbalo.

Jedálniček Obilniny Orechy Strukoviny

Bulgur v kuchyni: ako ho správne uvariť a aké recepty z neho pripraviť?

bulgur - tabouleh
18. 10. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Je chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a má široké možnosti použitia. Reč je o bulgure, v slovenskej kuchyni zatiaľ po hriechu málo známe, aj keď nijako exotické surovine, ktorá má výraznú obilnú vôňu a príjemnú orieškovú príchuť.

Bulgur Obilniny

8 tipov, kam použiť lahôdkové droždie

Lahôdkové droždie
01. 10. 2021   Pavel Ovesný   V kuchyni

Lahôdkové droždie sa líšia od klasických kvasníc. Tieto vločky majú príjemnú sladkoslanú chuť a okrem dochutenia sa dajú použiť aj zahusťovanie – obzvlášť v omáčkach vedia urobiť doslova smotanový feeling.

Lahôdkové droždie

Fazuľa v kuchyni: recepty na mexické zmesi, polievky, guláše aj nátierky

Fazuľe
30. 09. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Bohatá rodina fazule sa môže pochváliť širokou paletou farieb, veľkostí a chuťou. Pre všetkých platí, že sú cenným zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín a ďalších živín. Prečítate si, ako ich môžete využiť v kuchyni.

Adzuki Biela fazuľa Fazule Mungo

Fermentácia potravín zlepšuje chuť, stráviteľnosť aj imunitu

Fermentácia
18. 09. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Fermentácia je jednou z prastarých techník uchovania potravín. Jedlo skvasením zlepšuje svoju stráviteľnosť, chuť a pomáha posilňovať našu prirodzenú obranyschopnosť. Medzi najznámejšie fermentované výrobky patrí kvasená zelenina, jogurty alebo kváskové pečivo.

Fermentácia Kyslá kapusta

Z tibi kryštálov vykúzlite domácu limonádu alebo štartér na báječný mandľový kefír

Tibi kryštály
09. 09. 2021   Pavel Ovesný   V kuchyni

Tibi kryštály sú malé biele zrnká osídlené baktériami a kvasinkami. Fermentáciou z cukrom vzniká vodný kefír. Z neho môžete získať skvelú bublikatú limonádu alebo ho použiť ako štartér na výrobu domáceho rastlinného kefíru – napríklad z mandlí.

Fermentácia Tibi kryštály

Orechy: bielkoviny, zdravé tuky a množstvo energie

Orechy
02. 09. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Orechy patria vďaka vysokému obsahu bielkovín aj kvalitných tukov medzi najhodnotnejšie potraviny. Ich využitie je skutočne všestranné. Vedeli ste, že je dobré ich pred konzumáciou namočiť na pár hodín do vody?

Kešu Mandle Orechy Vlašské orechy

Ovocie je rýchlym zdrojom energie. Najlepšie je čerstvé a lokálne

Ovocie
28. 08. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Ovocie je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a beta-karoténu. U výbere ovocia dbajte predovšetkým na rozmanitosť. Snažte sa jesť predovšetkým sezónne ovocie, ktoré je šťavnaté a zrelé a vďaka tomu bohaté na vitamíny a minerály.

Banány Datle Jedálniček

Poznáte ostro sledované živiny vegánskej stravy? A ktoré je vhodné dopĺňať?

Veganské doplňky
21. 08. 2021   Pavel Ovesný   Vegánstvo

Bojíte sa o nedostatok bielkovín? Pravdepodobne zbytočne. Sú to vitamíny B12, D, minerály ako vápnik, železo, jód, zinok alebo selén a tiež omega-3 mastné kyseliny, na čo si treba pri rastlinnom jedálničku dať pozor. Aké sú ich vhodné zdroje a ktoré je potrebné dopĺňať?

Obilniny: poznáme ich od praveku, pilier jedálnička tvorí dodnes

Obilniny
20. 08. 2021   Alena Teclová   Potraviny

Obilniny zásobujú telo energiou a výživnými látkami, dajú sa upraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Každý druh má svoje prednosti a vyniká niečím iným. Poďme si ich predstaviť, povedať si, prečo ich preferovať celozrnné a tiež, ako je to s lepkom.

Obilniny Ovos Pohánka Pšeno

Zelenina je pilierom rastlinnej stravy. Nešetrite jou, striedajte druhy aj farby

zelenina
18. 08. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Zelenina v rôznych podobách by sa mala objavovať v rastlinnom jedálničku v najväčšom množstve. Mala by tvoriť na objem až tretinu toho, čo za deň zjeme. Väčšina zeleniny má nízku energetickú hodnotu, a tak si ju môžete dopriať do sýtosti.

Jedálniček Zelenina

Polenta: ako Taliany preslávenú kŕmi použiť do koláčov, na knedle či gril?

Polenta
15. 08. 2021   Alena Teclová   V kuchyni

Kukuričná polenta sa pripravuje z krupice a jej využitie je skutočne pestré. Patrí medzi stálice talianskej kuchyne, kde sa podáva najčastejšie ako príloha v podobe kaše. Pripravíte z nej ale mnoho ďalších jedál. Od koláča, cez nákyp až po hranolky.

Obilniny Polenta

Od nákypov po knedle. Po pšenu sa vám v kuchyni len zapráši…

Pšeno
03. 08. 2021   Pavel Ovesný   V kuchyni

Pšeno, drobné žlté guličky vyrábané lúpaním prosa, majú v kuchyni pestré využitie. Báječne sa spoja v knedle alebo v pšeničnom nákype. A ľahko sfermentované pšeno-amazaké, to je ešte len bašta…

Obilniny Pšeno

Čierna sôl dodá vajíčkovú chuť “tofíčkám” aj cícerovej omelete

Čierna soľ
25. 07. 2021   Pavel Ovesný   V kuchyni

Medzi vegánami je čierna soľ obľúbená ako dochucovadlo evokujúce chuť vajec. Pridáva sa preto do tofu praženice alebo “tofíček” (ideálne ešte s lyžičkou lahôdkového droždie). Využiť ju môžete aj na dochutenie bezvaječného leča alebo hubové praženice.

Čierna soľ

Šošovica – kráľovná rýchlych polievok, symbol hojnosti i farebné spestrenie šalátov

šošovica
18. 07. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien aj farbou. Spája ich významné množstvo bielkovín aj minerálov a vitamínov. A ich využitie je nadmieru pestré – od polievok a nátierok cez fašírky, kaše až po hlavné jedlá.

Šošovica Strukoviny

Sójová omáčka – viete si vybrať tú správnu?

Sójová omáčka
15. 07. 2021   Pavel Ovesný   V kuchyni

Pravé sójové omáčky sú vždy fermentované, príjemne voňajú a chutia. Nájdete ich pod názvami Shoyu a Tamari. Tieto “sojovky” sú vyrábané tradičným spôsobom dlhodobým kvasením uvarených sójových bôbov v drevených či oceľových kadiach.

Fermentácia Sója Sójová omáčka

Čo s hrachom? Okrem polievky a kaše skúste aj nátierku či pučálku

hrach
01. 07. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Hrach sa síce v popularite strukovín krčí za cícerom, fazuľami a šošovicou, v kuchyni má však nemenej všestranné použitie. Ochutnať ho môžete v polievkach, kašiach, nátierkach, ale aké v podobe vegánskeho proteínu alebo hrachových chipsov.

Hrach Strukoviny

Sója v rastlinnej strave

Sója v rostlinné stravě
30. 06. 2021   Pavel Ovesný   Potraviny

Samotná sója sa konzumuje skôr zriedka, vyrába sa z nej rad polotovarov (sójové mäso, tofu, tempeh, natto, sójové mlieko), hotových výrobkov (ako sú sójové jogurty, majonéza či rôzne nátierky) alebo dochucovadlá (sójové omáčky a miso). Najvhodnejšie tie, ktoré prešli fermentačným procesom.

Sója Sójová omáčka Sójové mäso Strukoviny

Čaj. Poznáte príbeh po vode najobľúbenejšieho nápoja na svete?

čaj
24. 02. 2021   Alena Teclová   Potraviny

V kultuře několika zemí, které čaj považují za výjimečný rituální nápoj. A jak jste na tom vy? Pijete sypaný čaj nebo si vystačíte se sáčkovým? Pojďme se o druzích čaje a jeho správné přípravě dozvědět více.

« Predchádzajúca 1 … 6 7 8

Oběžník Vegmania: Je libo kalorickou porci tipů i do pošty? Stačí říct kam. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Zakladatel Vegmania.cz

Pavel Ovesný Volám sa Pavel Ovesný a vegánstvu sa venujem od roku 2007. Okrem rozvíjania Vegmanie tiež učím druhých piliere rastlinného stravovania i základy varenia z rastlinných surovín. Dlhodobo tiež propagujem podnikanie na voľnej nohe, som zakladateľom projektu Punkové podnikání. Viac o mne.

Oblíbené tagy

Bez vajec Bulgur Cuketa Cizrna Červená čočka Dýně hokaido Fazole Kešu Květák Kysané zelí Lahůdkové droždí Luštěniny Seitan Shitake Špenát Tempeh Uzené tofu

Kontakt

Newsletter
Facebook
Instagram
YouTube

Kontakt

© Vegmania.sk 2021 - 2025 | ochrana osobných údajov | web vytvoril Pavel Ovesný