Falafel

Recept pridal/a: redakce
Druh jedla: Hlavné chody
Falafel
Ingrediencie:

200g suchého cíceru namočeného cez noc
100g petržlenovej vňate
väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
mletá rímska rasca
soľ
korenie
3 pl tahini pasty

Postup:

Čo je falafel? Ide o cícerové guličky v štýle fašírok, ktorý je tradičnou pochúťkou predovšetkým v oblasti Blízkeho východu. Servíruje sa obvykle na tanieri alebo v pita chlebe, s jogurtovou omáčkou, dresingom zo sezamovej pasty tahini, zeleninou a podobne. Ochutnať ho môžete v mnohom z tuzemských stánkov s gyrosom a kebabom. Narozdiel od nich je falafel vegetariánsky a podľa použitej omáčky aj vegánsky. Aký je recept na falafel, ak si ho chcete pripraviť doma?

Základom je cícer. Ten všeobecne potrebuje dlhé namáčanie a varenie. V tomto prípade sa však iba namáča, tepelnú úpravu potom obstará vyprážanie alebo pečenie. Suchý cícer namočíme minimálne cez noc (odporúča sa až 12 hodín). Ak medzi tým pôjdete okolo, nezľaknite sa. Cícer počas namáčania praská. Vodu ráno vylejeme a necháme cícer riadne odkvapkať. Potom ju zomelieme s cibuľou, cesnakom a petržlenom v mlynčeku alebo kuchynskom robote, môžeme pridať niekoľko lyžíc tahini (pasta vyrobená zo surových alebo opražených sezamových semienok). Osolíme, okoreníme, pridáme nadrvenú rímsku rascu, všetko dôkladne premiešame a v chladničke necháme cesto stuhnúť. Guličky tak budú lepšie držať pri sebe.

Z cesta tvarujeme placky alebo guličky. Tie vyprážame vo väčšej vrstve oleja do zlato-hneda. Druhou variantou je pečenie falafelu v rúre, falafel je potom menej kalorický, ale aj menej chrumkavý. Falafel podávame spoločne s jogurtovým dipom (vo vegánskej verzii sójovým alebo napríklad mandľovým). Tradičnou prílohou je šalát tabouleh (paradajky, petržlenová vňať kučera a kuskus), často sa ale podáva aj v pita chlebe. Nezabudnite na poriadnu dávku zeleniny.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
45 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.