Mandľové mlieko

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Nápoje
Mandľové mlieko
Ingrediencie:

150 gramov olúpaných mandlí
1l čerstvej vody

Postup:

Ako vyrobiť mandľové mlieko? Recept je jednoduchý: 150 gramov olúpaných mandlí zalejeme minimálne dvojnásobkom studenej vody a necháme dve až tri hodiny, ale ešte lepšie cez noc napučiavať. Vodu vylejeme a prilejeme čerstvú. Pokiaľ máte silnejší mixér, odporúčam dať vody z počiatku menej, zmes zmixovať skôr na pastu a tú potom zriediť podľa potreby. Mixovací proces je efektívnejší, mandle sa tak dostanú do častejšieho kontaktu s nožmi. Potom starostlivo rozmixujeme a podľa plánovaného použitia buď rovno zalejeme napr. müsli, alebo precedíme cez sitko, plátno alebo vrecúško na orechové mlieka. Dochutíme podľa ľubovôle – napríklad rozmixovaním s ovocím.

Mandle sú cennou, ale aj pomerne drahou surovinou. Preto má zmysel premýšľať, ako zužitkovať aj drť, ktorá zostane po scedení. Šupky obsahujú antioxidanty, ale zároveň v drte prekážajú, takže je zmysluplné si dať prácu s ich ošúpaním alebo si kúpiť rovno lúpané mandle. Drvina sa dá okrem kaší a cukroviniek zužitkovať aj na slano. Môžete z nej vyrobiť tvaroh alebo syr, obzvlášť dobre chutia, ak ich sfermentujete.

Mandľové mlieko je vďaka zásaditosti výborným nápojom na prekyslený žalúdok. V tomto prípade už ho však nesladíme. Lúpané mandle sú ale sladké, tak to nie je potrebné. K prednostiam tohto rastlinného mlieka patrí vysoký obsah vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Pokiaľ z neho budete chcieť vyrobiť jogurt, pripravte sa na fakt, že takmer nezhustne (kupované mandľové jogurty sú dohusťované škrobom) a je pomerne veľmi kyslý. Chuťou aj konzistenciou sa blíži skôr kefíru.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
5 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.